Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Προϋπολογισμός 2025: Συμφωνία του Συμβουλίου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές

Σε συμφωνία κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο της Ε.Ε. σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές του για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2025. Οι εγκριθείσες κατευθυντήριες γραμμές θα παράσχουν πολιτικές κατευθύνσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο τονίζει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025 έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων και των πολιτικών προτεραιοτήτων που συμφωνήθηκαν από την Ένωση.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αμετακίνητη στη δέσμευσή της να παρέχει, από κοινού με τους εταίρους, οικονομική αρωγή στην Ουκρανία, για όσο διάστημα χρειάζεται, και να στηρίζει την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότησή της.

Το Συμβούλιο τονίζει ότι είναι σημαντικό ο προϋπολογισμός για το 2025 να συνεχίσει να επιδεικνύει την αλληλεγγύη της Ένωσης προς τον λαό της Ουκρανίας και να ανταποκρίνεται στις σχετικές κρίσεις.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, να συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες, να διασφαλίζει τη συνετή κατάρτιση του προϋπολογισμού και να αφήνει επαρκή περιθώρια κάτω από τα ανώτατα όρια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός του 2025 θα πρέπει να παρέχει επαρκείς πόρους ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση των προγραμμάτων της Ένωσης και να καταστεί δυνατή η έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος ΠΔΠ.

Το Συμβούλιο καλεί μετ’ επιτάσεως την Επιτροπή να ευθυγραμμίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με το αποτέλεσμα της συμφωνίας για την αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο τονίζει ότι είναι αναγκαίο να προσδιορίσει η Επιτροπή τις ανακατανομές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων που ορίζονται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ, καθώς και τις αποδεσμεύσεις των πιστώσεων που καθίστανται εκ νέου διαθέσιμες.

Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να λάβει υπόψη και να αποτυπώσει στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 όλες τις από κοινού συμφωνηθείσες προτεραιότητες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024.

Related posts

Η Ε.Ε. ανακοινώνει δεσμεύσεις ύψους 3.5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών

admin

Ο CEO της UBS προαναγγέλλει “επώδυνες” αποφάσεις μετά την εξαγορά της Credit Suisse

admin

Ρωσία: Αναχαίτισε βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

admin

Ο ΠΟΥ αδυνατεί να επικοινωνήσει με επαφές του στο νοσοκομείο Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Βρετανία: Πιθανό το Κρεμλίνο να μη χρηματοδοτεί πλέον τη Wagner

admin

ΗΠΑ: Αρνητικός στην Covid-19 ο Τζο Μπάιντεν – Με ήπια συμπτώματα η πρώτη κυρία

admin

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία Ουκρανών για τη ρωσική εισβολή

admin

Νέα αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας – Στο 13% το βασικό επιτόκιο

admin

Ο Μάρκος υπόσχεται ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ πριν από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν

admin