Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας το Νοέμβριο

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε το Νοέμβριο περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, οδηγώντας ξανά σε πτωτική τροχιά την ανεργία, μετριάζοντας έτσι την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί σύντομα να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της ώστε οι ΗΠΑ να μην διολισθήσουν σε ύφεση. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε το Νοέμβριο 199.000 θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 180.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Reuters. Η μέτρηση ενισχύθηκε από την επιστροφή των εργαζόμενων στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ μετά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τον προηγούμενο μήνα. 

Ο δείκτης ανεργίας την ίδια στιγμή υποχώρησε στο 3,7%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να μείνει αμετάβλητος στο υψηλό δύο ετών του Οκτωβρίου, στο 3,9%. 

Τον Οκτώβριο η οικονομία είχε προσθέσει 150.000 θέσεις.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν τέλος ότι οι μέσες ωριαίες απολαβές αυξήθηκαν 0,4% μετά από αύξηση 0,2% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση η άνοδος παρέμεινε σταθερή στο 4% το Νοέμβριο. 

Η κυβερνητική έκθεση για την απασχόληση βρίσκεται στον πυρήνα της ανάλυσης της Fed στο πλαίσιο του διττού της στόχου για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και διατήρησης του πληθωρισμού στο 2%.  

Τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία μετριάζουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει ακόμα και από το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους σε μειώσεις των επιτοκίων της προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις στην οικονομία από τις μεγάλες αυξήσεις που έκανε για περισσότερο από 1,5 χρόνο προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 5,25% με 5,50% σε μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της. 

Το δολάριο βρέθηκε να κερδίζει έδαφος μετά τα στοιχεία, με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει άνοδο 0,4% στο 104,13. 

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές να προσθέτει 12 μονάδες βάσης στο 4,251%. 

Related posts

Νιγηρία: “Η καλύτερη λύση είναι η διπλωματία”, δηλώνει ο πρόεδρος της ECOWAS

admin

Η Τσεχία ακυρώνει συμφωνίες της σοβιετικής εποχή που επέτρεπαν στη Ρωσία τη δωρεάν χρήση γης

admin

Μόσχα: Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ουκρανικό μαχητικό Su-25 στην περιοχή της Χερσώνας

admin

Ερντογάν: Στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας στους Έλληνες γείτονές μας, ιδιαίτερα στον λαό της Ρόδου

admin

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα εισέλθουν “σύντομα” στην Κριμαία, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος

admin

Η Ρωσία συνεχίζει τις εξαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα μετά από μακρά περίοδο παύσης

admin

Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει την χορήγηση δανείου ύψους 1 δισ. δολαρίων στη Νότια Αφρική

admin

Τουρκία: Δεν υπάρχει “καμία άλλη λύση” για τα σιτηρά εκτός από την αρχική συμφωνία Ουκρανίας- Ρωσίας

admin