Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τους πέντε μονομάχους

Εσωτερικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του MEGA για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως όλα δείχνουν προοιωνίζεται εκλογικό ντέρμπι μεταξύ Έφης Αχτσιόγλου και Στέφανου Κασσελάκη.

Τα επιτελεία των πέντε μονομάχων έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας είναι οι πέντε που διεκδικούν την εκλογή τους στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες, οι υποψήφιοι διαβάζουν τα μηνύματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis σχετικά με τη δυναμική των πέντε μονομάχων ενόψει των εκλογών.

Η έρευνα μέτρησε μεταξύ άλλων τη δημοτικότητα των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το άθροισμα των θετικών και μάλλον θετικών γνωμών.

Εδώ προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η Έφη Αχτσιόγλου έχει θετικές γνώμες σε όλες τις κατηγορίες. Με 48% προηγείται στο γενικό κοινό, έχει 72% αποδοχή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 66% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει 35% στο γενικό κοινό, 53% στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και 48% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να μην έχει ακόμη πολύ μεγάλη θετική απήχηση στην κοινωνία (29%) όμως ήδη έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58%) και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν (62%). Ο Νίκος Παππάς δεν έχει μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία όμως έχει εσωκομματικό κύρος, ενώ πιο χαμηλά είναι ο Στέφανος Τζουμάκας.

Μάχη για την προεδρία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει και το ερώτημα ποιον θέλουν για πρόεδρο. Εδώ βλέπει κανείς μια μετατόπιση των προτιμήσεων προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο πηγαίνουμε προς το κοινό που θα πάει να ψηφίσει στην εσωκομματική διαδικασία.

Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πως όταν πάμε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πάλι προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

Και όταν πάμε σε αυτούς που πρόκειται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που προηγείται με 39%, ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 31%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, ο Στέφανος Τζουμάκας με 3% και ο Νίκος Παππάς με 3%.

Προς δεύτερο γύρο

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της δημοσκόπησης λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, φαίνεται πως είναι πιθανό να οδηγηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο γύρο.

Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, φαίνεται πως  το 52% θα προτιμούσε την Έφη Αχτσιόγλου έναντι 26% που θα προτιμούσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την Έφη Αχτσιόγλου θα προτιμούσε στο δεύτερο γύρο το 52% και το 39% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η εικόνα πάντως αλλάζει και πάλι, όταν εστιάσουμε σε αυτούς που σίγουρα/πιθανόν να συμμετάσχουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία καθώς τότε διαφαίνεται ένα ένα οριακό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη με 45% έναντι της Έφη Αχτσιόγλου που συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εσωκομματικές εκλογές

Οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν την Κυριακή στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Επισημαίνεται ότι έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Related posts

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετήσει την πρόταση του Συμβουλίου για το προσφυγικό»

admin

Δένδιας: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας ΗΠΑ -Τουρκίας

admin

Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι 5 εκλεκτοί Κασσελάκη που συμπληρώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ενισχύουν τα μπλόκα και ετοιμάζονται για την Αθήνα

admin

Τα «μαύρα σύννεφα» που φοβάται το Μαξίμου και βάζει φρένο σε παροχές

admin

Ευθύνες για την κερδοσκοπία

admin

Τεμπονέρας για ΚΕ: Νομίζω ο Κασσελάκης θα κάνει πίσω – Η επόμενη μέρα θα μας βρει εντός του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΣΥΡΙΖΑ – ΔΕΘ: Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου Φάμελλου

admin

Ζαλίζουν τα χρήματα που είχαν στο σπίτι Εύα Καϊλή, σύντροφος και Παντσέρι – Τι έκαναν γνωστό οι βελγικές Αρχές

admin