Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύουν τα μπλόκα και ετοιμάζονται για την Αθήνα

Με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες παραμένουν οι αγρότες όλης της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, περιμένοντας παράλληλα και τις αποφάσεις της Πολιτείας στα αιτήματα που έχουν καταθέσει. Μάλιστα, από χθες προχωρούν με νέους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο αλλά με προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους.

Oπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, εκατοντάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κλείνουν σταδιακά βασικές οδικές αρτηρίες και ταυτόχρονα πραγματοποιούν δράσεις και μέσα στις πόλεις. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα εξελιχθεί σε τέσσερα επίπεδα, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο που διοργανώνεται για την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ηδη στην Κεντρική Μακεδονία οι αγρότες έκλεισαν τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα, ενώ οι συνάδελφοί τους στον Αλμυρό απέκλεισαν για λίγο την Εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλία δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και του Στεφανοβικείου, δίνοντας λίγο αργότερα τη «σκυτάλη» στα Νέα Μουδανιά.

Λίγο πιο δυτικά, οι αγρότες της Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Ηγουμενίτσας και προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου πρόσβασης στο λιμάνι της πόλης.

Στους δρόμους βρίσκονται και οι αγρότες της Πελοποννήσου, στήνοντας τρία νέα μπλόκα στο Αίγιο και προαναγγέλλοντας το κλείσιμο των οδικών αξόνων Πατρών-Πύργου, Πατρών-Τριπόλεως και Πατρών-Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες του Αιγίου διαμηνύουν πως τα τρακτέρ τους είναι ήδη στραμμένα προς την Αθήνα.

Τα αιτήματά τους

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες εμμένουν στα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και να υπάρχει αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και, τέλος, να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Σε απάντηση των κινητοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει ενιαίος θεσμικός φορέας που να εκπροσωπεί τους αγρότες ώστε αυτοί να μπορέσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα στέλνεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης των αγροτών πέρα από το ενδεχόμενο να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Related posts

Μητσοτάκης: Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στο γάμο – Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία

admin

Τα τρία μηνύματα του Μητσοτάκη

admin

Στο ευρωπαϊκό στόχαστρο για ζητήματα κράτους δικαίου η Ελλάδα

admin

Τα αιτήματα για βοήθεια και η επέμβαση που δεν έγινε

admin

17,83% Στόχος ο Ιούνιος

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ελληνοτουρκικά: Παρενέργειες από τους κλειστούς διαύλους

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Με «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας – Με «πότισε» στην πολιτική

admin

Εκλογές: Κατά πόσο επηρεάζουν τους ψηφοφόρους τα τηλεοπτικά debate

admin