Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθύνες για την κερδοσκοπία

Είχα την αμυδρή ελπίδα, με αυτά τα πρόστιμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εις βάρος δύο πολυεθνικών (της Procter and Gamble και της Unilever), ότι οι άνθρωποι δεν το είχαν πάρει χαμπάρι νωρίτερα, αλλά επενέβησαν αστραπιαία τώρα που το κατάλαβαν το έργο. Ωστε οι μεν να συμμαζευτούν και όσοι άλλοι σκέφτονται να κερδοσκοπήσουν να αποθαρρυνθούν. Πόσο λάθος σκέφτηκα. Πόσο έξω έπεσα. Και πόσο άσχημα αισθάνομαι, καταλαβαίνοντας τι κοροϊδία φάγαμε, πιστεύοντας ότι «το ανώτερο, το αυστηρότερο όλων» πρόστιμο, του 1 εκατομμυρίου, που επιβλήθηκε στις δύο πολυεθνικές, ήταν γιατί η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της αυστηρότητάς της. Ατεγκτη. Πιο σκληρή κι από τον Τσακ Νόρις. Αμ δε όμως. Διότι όπως αποδεικνύεται, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, 8 μήνες τώρα, βεβαιωμένα, η κυβέρνηση γνώριζε πως οι δύο αυτές εταιρείες έκαναν πάρτι κερδοσκοπίας στην Ελλάδα. Και τα κορόιδα οι καταναλωτές πλήρωναν, απροστάτευτοι, διότι η κυβέρνηση σφύριζε χορευτικούς σκοπούς του βουνού και του λόγγου.

Προσέξτε, παρακαλώ, τι μου διέθεσε φίλη αναγνώστρια με γνώση του τι συμβαίνει στην αγορά και το πώς κονομάνε οι επιτήδειοι εις βάρος του καταναλωτικού κοινού:

– η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήδη από τον Μάρτιο, είχε συγκεντρώσει στοιχεία, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα οποία αποδεικνυόταν ότι τα απορρυπαντικά (που εμπορεύονται οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες) πωλούνταν έως και… 361% ακριβότερα σε σχέση με τη φθηνότερη αγορά απορρυπαντικών στην Ευρώπη, αυτή της Σουηδίας!

Την έρευνα αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού την έστειλε στην κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση την καταχώνιασε σε ένα συρτάρι, της έριξε από πάνω και χοντρό αλάτι, από αυτό που ρίχνουν στον μπακαλιάρο, και την άφησε εκεί να σιτέψει.

Τα ερωτηματικά επ’ αυτού, για το τι έκανε η κυβέρνηση, είναι πολλά. Και οι ευθύνες περισσότερες. Και όχι, δεν τις ξεπλένει το 41%!

Οχι άλλο κάρβουνο

Πάμε πάλι στην αρχή. Αν λοιπόν από τον Μάρτιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εντοπίσει ότι οι δύο πολυεθνικοί κολοσσοί κερδοσκοπούσαν, με τιμές κατά 361% ακριβότερες από το τι ισχύει στην Ευρώπη για τα ίδια προϊόντα τους, μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, κάνει το εξής:

– Διατάσσει αμέσως οικονομικό έλεγχο στις εταιρείες αυτές και στα σουπερμάρκετ που διαθέτουν τα προϊόντα που διακινούν και πιστοποιεί το ύψος του τζίρου που είχαν οι πολυεθνικές. Εστω από τον Μάρτιο έως σήμερα. Αν και πρέπει το διάστημα του ελέγχου να εκτείνεται έναν χρόνο τουλάχιστον πριν.

– Και αφού πάρει αυτά τα στοιχεία, υπολογίζει εν συνεχεία πόσα κέρδισαν κερδοσκοπώντας εις βάρος των καταναλωτών και επιβάλλει ανάλογα πρόστιμα, πρόστιμα κανονικά, με βάση αυτά που έχει εντοπίσει η έρευνα, και όχι πρόστιμα της πλάκας, τύπου 1 εκατομμύριο. Αντίστοιχα του τι αποκόμισαν με την αισχροκέρδεια. Ούτε καν ποσοστιαία.

– Και τέλος απαιτεί από τις πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές στο ύψος των αντίστοιχων τιμών που ισχύουν για τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Αυτές είναι οι σωστές κινήσεις, αν θέλεις πραγματικά να αντιμετωπίσεις την αισχροκέρδεια εις βάρος του καταναλωτή, ο οποίος έχει πάθει την πλάκα του με ό,τι αντιμετωπίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση στα ράφια. Διαφορετικά το ρίχνεις στις δηλώσεις, του είδους, θα δείτε τι θα πάθετε οι πολυεθνικές, σκάνε στα γέλια αυτές από τον… φόβο, μετά τους επιβάλλεις και 1 εκατ. πρόστιμο για τα μάτια του κόσμου, και ύστερα «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», αν γίνομαι κατανοητός…

Τουτέστιν, όχι άλλο κάρβουνο, αδέρφια, όχι άλλο κάρβουνο…

Παιχνίδι εντυπώσεων στα Εξάρχεια

Ενα ωραίο παιχνίδι εντυπώσεων με αρκετές δόσεις προβοκάτσιας παίζεται από χτες το πρωί στα Εξάρχεια, με αφορμή την απόπειρα των συνεργείων που προετοιμάζουν τον χώρο της πλατείας Εξαρχείων για την έναρξη των εργασιών κατασκευής σταθμού του μετρό, να κόψουν τα δέντρα της πλατείας. Κινητοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιήθηκαν και διάφοροι παράγοντες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστερας, και κάπου εκεί έγινε και μια προσπάθεια να εμπλακεί στους ακτιβισμούς περί την πλατεία και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφεραν να μεταβαίνει κι αυτός στην πλατεία να συμπαρασταθεί στο «κίνημα» κατά της κοπής των δέντρων, ωστόσο ο άνθρωπος όχι μόνο δεν πήγε, αλλά έκανε και μια δήλωση, η οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει, αντί της κοπής, μεταφύτευση των δέντρων και μάλιστα να υπάρξει και μια ολοκληρωμένη μελέτη για το πού θα μεταφυτευτούν. Σημείωσε δε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αντιθέσεις για ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το μετρό – ήτοι δεν είναι κατά του μετρό στα Εξάρχεια, όπως επίμονα προσπαθεί να του φορτώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και κάτι ακόμη: Ενα πουλάκι μού κελάηδησε ότι στον Χάρη Δούκα τηλεφώνησε προκειμένου να τον πείσει να δώσει παρών στα Εξάρχεια και ο πρόεδρος Κασσελάκης!!! Μα είναι δυνατόν; Δεν το πιστεύω…

Η Αθήνα έχει, και θα έχει για δύο μήνες ακόμη, δήμαρχο. Ονομάζεται Κώστας Μπακογιάννης. Τι δουλειά έχει ο Δούκας να βρίσκεται εκεί;

Με το βλέμμα στη δεύτερη θέση

Τα περί τη συνάντηση του προέδρου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη τα είπαμε χθες, δεν άλλαξε κάτι. Καλά λόγια εκατέρωθεν, χαιρετούρες μπροστά στις κάμερες και ένας διάλογος περί υποκλοπών και ανάγκης για τη διαλεύκανση του σκανδάλου δεν συνιστούν κάποια πρόοδο. Πολύ περισσότερο δεν συνιστούν προαναγγελία κάποιου είδους συνεργασίας. Ούτε και μπορούσε να υπάρξει, εδώ που τα λέμε, κάτι χειροπιαστό – όπως διάφοροι επιδιώκουν λ.χ. ενόψει των ευρωεκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ σε λίγο θα είναι δεύτερο κόμμα – όποιον δημοσκόπο και να ρωτήσεις θα σου το πει. Ο μοναδικός στόχος που έχει είναι αυτό που θα καταγράφουν σύντομα οι δημοσκοπήσεις να «πιστοποιηθεί» και από τις κάλπες των ευρωεκλογών. Τα υπόλοιπα είναι της κατηγορίας «να ‘χαμε να λέγαμε και να ‘χουμε να πούμε»…

Τα χειρότερα έρχονται

Αυτά βλέπει και ο επιστήμων Μαραντζίδης, ο οποίος αφού συμβούλεψε (για την καταστροφή) τον πρόεδρο Αλέξη τον βετεράνο, τον απόμαχο, προ των εκλογών του Ιουνίου, οπότε είδαμε και τα αποτελέσματα των συμβουλών του (από το 20% ο πρόεδρος το πήγε στο 17% – επιτυχία…), και εν συνεχεία συμβούλεψε με ανάλογη επιτυχία την κυρία Αχτσιόγλου, αποφάσισε να παρέμβει καταλυτικά. Ελυσε τη σιωπή του, πώς το λένε. Σε άρθρο που έγραψε σε φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ site (το News24/7) χθες, ο επιστήμων εισηγείται ως μόνη λύση για να αποσοβηθεί το (βέβαιο) τέλος του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ο Κασσελάκης από πρόεδρος και να αναλάβει ως μεταβατικός ο Φάμελλος να οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές – ή ό,τι τέλος πάντων θα έχει απομείνει ως τότε!

Συνοδεύει δε την πρόταση με μερικά ωραία, τα οποία δεν αντέχω τον πειρασμό να μην τα καταγράψω, καθ’ ότι είμαι και τρομερός fan του επιστήμονος:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Κάθε μέρα που περνά τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Το κόμμα έγινε το ανέκδοτο της ελληνικής κοινωνίας.

Το μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του βιώνει ντροπή, εξευτελισμό και βρίσκεται σε ψυχολογία αποστράτευσης. Κάθε μέρα αποχωρούν δεκάδες μέλη. Χιλιάδες ψηφοφόροι χάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να λειτουργήσει ως συλλογικός διανοούμενος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Ασ’ το, Νίκο, τζάμπα προβληματίζεσαι και στεναχωριέσαι. Δεν θα αποφευχθούν (τα χειρότερα). Εγγυημένα…

Related posts

Τι κατάφερε ο Τσίπρας με την παρέμβασή του

admin

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Πώς αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν του είπε ότι είναι gay

admin

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αχαρτογράφητα νερά μετά την επανεκλογή Ερντογάν

admin

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Να αρθεί το εμπάργκο όπλων από το Ελσίνκι

admin

Υπουργικό 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

admin

Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με απαγόρευση εισόδου Ελλήνων αξιωματούχων

admin

Κασσελάκης: Στη Θήβα θα παρουσιαστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού

admin

ΣΤΙΣ ΠΙΤΕΣ

admin

Oι Γάλλοι, ο Δημοσθένης κι ο Τασούλας

admin