Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δομική Κρήτης: Η εκτίναξη του κύκλου εργασιών και οι νέες συμβάσεις

Αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 69,3% εμφάνισε το 2023 η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία με πτυχίο 6ης τάξης, η οποία ταυτόχρονα συνεχίζει να αυξάνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της. Υπενθυμίζεται πως το 2023 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εισήλθε εταιρεία συμφερόντων του Δ. Κούτρα, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου, αλλά είναι και βασικός μέτοχος με ποσοστό άνω του 29%.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το 2022. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 2,781 εκατ. ευρώ έναντι 2,016 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού κλάδου εμφάνισαν προ φόρων κέρδη της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ το 2022. Η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κύκλου εργασιών και στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους του κατασκευαστικού κλάδου.

Τα αποτελέσματα του κλάδου ακινήτων παρουσίασαν κέρδη προ φόρων ποσού 1,428 εκατ. ευρώ  έναντι κερδών προ φόρων ύψους 293 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Η αύξηση της κερδοφορίας σε σχέση με την προηγούμενη χρήση οφείλεται στο γεγονός ό,τι τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης ωφελήθηκαν από την αποτίμηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (επενδυτικό χαρτοφυλάκιο) της συγγενούς εταιρείας ΔΙΑ Α.Ε. κατά ποσό 1,335 εκατ. ευρώ.

Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου Δομικής Κρήτης παρουσίασαν μείωση κατά 131 χιλ. ευρώ (από 7,914 εκατ.ευρώ το 2022 σε 7,783 εκατ. ευρώ το 2023). Η μείωση των μακροπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων αντισταθμίστηκε ωστόσο πλήρως από την αύξηση της υποχρέωσης αναβαλλόμενου φόρου.

Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του Ομίλου ανέρχεται στα 37,363 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, ωστόσο στο α’ τετράμηνο του 2024 έχει υπογραφεί μία σύμβαση για ανάληψη έργου συνολικού ποσού 735 χιλ. ευρώ από την εταιρεία, ενώ επίσης αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για ανάληψη έργου συνολικού ποσού 20,264 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%.

Η Δομική Κρήτης εκτελεί δύο μικρά οδικά έργα στην Πελοπόννησο και διεκδικεί μέσω κοινοπραξιών παρουσία σε νέα δημοπρατούμενα έργα, όπως τον άξονα Λαμία-Καρπενήσι για το τμήμα Μακρακώμη-Τυμφρηστός. 

Παράλληλα, η εταιρεία προετοιμάζεται να συμμετάσχει στα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας, για τα οποία το ΥΠΟΜΕ αναμένεται να αποστείλει προσκλήσεις μέσα στο Μάιο και σε μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2023 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την Optima Bank για χορήγηση πιστοληπτικού ορίου συνολικού ποσού έως 25 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση εγγυητικών επιστολών οποιασδήποτε κατηγορίας – προκειμένου να συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς – αλλά και για κεφάλαιο κίνησης.

Related posts

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πέτυχε η «Θεόνη»

admin

Η Άκτωρ κατασκευάζει τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες της Ρουμανίας

admin

Σαράντης: Αύξηση 66,34% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας της FTSE εντάσσεται ξανά η Πειραιώς

admin

Από την 1η Νοεμβρίου το χειμερινό νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος

admin

Ενταξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο D20-LTIC

admin

Επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα η Gulf Air

admin

Ευρωκλινική: Νέο τμήμα Γενετικής Συμβουλευτικής για τον κληρονομικό καρκίνο

admin

Αττικό Μετρό: Τέσσερις προσφορές για την επέκταση προς Ιλιον

admin