Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε ο Μητσοτάκης – Οι κοινές δηλώσεις με τον Χριστοδουλίδη

Live μεταδίδονται αυτήν την ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά την συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου με επίκεντρο το Κυπριακό, μεταναστευτικό, οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της Διάσκεψης του Παρισιού με αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στην αρχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό. Στόχος πάντα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η θέση περί δύο κρατών εντελώς απαράδεκτη για εμάς. Κοινή μας επιδίωξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο να κυριαρχήσει σε όλη την κυπριακή επικράτεια.»

«Κοινή μας επιδίωξη να ισχύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το Κυπριακό»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί εθνική μας προτεραιότητα. Στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η ένταση. Απαράδεκτη για εμάς η θέση για δύο έθνη. Κοινή μας επιδίωξη να ισχύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.»

Πρόσθεσε δε ότι «Συνεχίζουμε προσπάθειες για οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία. Η πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού. Πενήντα χρόνια μετά την πληγή της Κύπρου, τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα τις σχέσεις τους. Είναι κατάκτηση που θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην εσωτερική ζωή των δύο κρατών μας.»

«Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» – Τι ανέφερε για την ενέργεια

«Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συζητήσεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τον πόλεμο στη Γάζα.

Πρόσθεσε δε ότι «Διαχωρίζουμε τη Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Τασσόμαστε υπέρ της απελευθέρωση των ομήρων χωρίς όρους. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους άμαχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Έχουμε γεωγραφική εγγύτητα με την περιοχή, κυρίως η Κύπρος. Συγχαίρω τον κ. Χριστοδουλίδη για τη μελετημένη πρωτοβουλία διάνοιξης θαλασσίων διαδρόμων για τη Γάζα. Η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι μια λύση πολιτική, μια βιώσιμη λύση δύο κρατών.

Τέλος, στον τομέα της ενέργειας, επανεπιβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία. Την πρωτοβουλία East Gas Mediterranean Forum, που θα αναλάβει η Ελλάδα. Χαιρόμαστε που θα συνδράμουμε στην υλοποίησή του.»

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Επανεπιβεβαιώσαμε τις άριστες σχέσεις μας, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θέλουμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά σε όλο το κυβερνητικό έργο.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα. Συζητήσαμε την πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους δρόμους και ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπυοργό για τη στήριξη. Κύπρος και Ελλάδα μπορούν και επιχειρούν να είναι μέρος της λύσης.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Κυπριακό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τη διερεύνση προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματέυσεων, καθώς και τις εξελίξεις στη Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα».

Τι συμφώνησαν οι δύο πλευρές

«Σε ότι αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση, συμφωνήσαμε για σύσταση μικτής επιτροπής. Μιλήσαμε για θέματα πολιτικής προστασίας, είναι σημαντικό να πάρουμε την εμπειρογνωμοσύνη της ελληνικής πλευράς. Έχουμε επίσης σημαντική συνεργασία στο ενεργειακό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Στην παιδεία, συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία, δημιιουργώντας μηχανισμό άμεσης επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχουμε επίσης πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα σε επίπεδο πολιτισμού, ενώ στον τομέα της Υγείας, θα προβούμε σε αναθεώρηση συμφωνίας που έχουμε από το 1987. Στη ναυτιλία, οι δύο χώρες πρέπει να αναδείξουν τη σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας»

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Related posts

Προξενεία στη Λιβύη, γεωτρύπανα στο «τριεθνές»

admin

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «Η Αλβανία πρέπει να εκπληρώσει τους κανόνες για τη δημοκρατία»

admin

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

admin

Βίτσας: Δεν θα φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη

admin

Κάλεσμα

admin

Εβδομάδα αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

admin

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ»

admin

Πρόοδος στα Ελληνοτουρκικά: Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Ακάρ

admin

Μητσοτάκης: Θα αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα με τον μαθητή στις Σέρρες

admin