Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Τις επόμενες κινήσεις τους μετά το μαζικό συλλαλητήριο στην έκθεση Αgrotica στη Θεσσαλονίκη και την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση εξετάζουν οι αγρότες στα κατά τόπους μπλόκα στη χώρα. Εκπρόσωποί τους δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες ως «σταγόνα στον ωκεανό», ωστόσο η τελική απόφαση για το πώς θα κινηθούν αναμένεται να ληφθεί αύριο σε σύσκεψη του συντονιστικού αγώνα των μπλόκων από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Λάρισας.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου αγρότες από όλη την Ελλάδα με εκατοντάδες τρακτέρ κατευθύνθηκαν προς την έκθεση Agrotica και σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα, επισημαίνοντας πως τα προϊόντα τους είναι κατεστραμμένα και δεν έχουν αποζημιωθεί.

Την Κυριακή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο της Ερμίτσας, λίγο έξω από το Αγρίνιο, ενώ τον δρόμο της διεκδίκησης μέσω αποκλεισμού των δρόμων παίρνουν και συνάδελφοί τους στα Χανιά της Κρήτης.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους και αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τι απαντά το υπουργείο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης απευθύνθηκε εκ νέου στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αξιολογήσουν το πακέτο μέτρων και πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας, την προσπάθειά μας και είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα και τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Related posts

Χάρης Δούκας: «Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας»

admin

Το σύντομο ταξίδι ενός διάττοντος αστέρα

admin

Υπέρ Κασσελάκη η Νίνα Κασιμάτη – «Το κόμμα και ο λόγος ανήκει πρώτα στα μέλη, όχι στη συλλογική ηγεσία»

admin

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει στις 11.00 για τα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης των σιδηροδρόμων

admin

Στην εκλογή προεδρείου της Βουλής ο Ιωάννης Σαρμάς

admin

Σπαρτιάτες: Στις 2 Νοεμβρίου η συνεδρίαση για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών

admin

Ορκίσθηκε υπουργός Εσωτερικών η Καλλιόπη Σπανού

admin

Αλέξης Τσίπρας: «Ιστορική ντροπή» το βήμα σε μέλος του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή

admin

Ελληνικό: Στα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης ο Μητσοτάκης

admin