Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σύντομο ταξίδι ενός διάττοντος αστέρα

Ηταν Δεκέμβριος του 2014 όταν η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «έβγαλε» πρόωρες εκλογές. Ο κ. Αλ. Τσίπρας με την αυτοπεποίθηση του πολιτικού που έφερνε το καινούργιο και ενσάρκωνε την ελπίδα «πως θα απαλλάξει τους Ελληνες από τα Μνημόνια και θα τους επαναφέρει στην έως τότε γνωστή κανονικότητα», όδευε σε πρόωρες εκλογές.

Πράγματι, με την αθρόα μετακίνηση ψηφοφόρων, κυρίως από τον πάλαι ποτέ χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο μικρός Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συγκίνησε 2.245.978 ψηφοφόρους (36,34%), που τον ανέδειξαν σε πρώτο κόμμα και μεγάλη πολιτική δύναμη.

Η εμπειρία των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης, συνεπικουρούμενη από την πριμοδότηση του τότε πρωθυπουργού από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, συντήρησε την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου παρά την απώλεια 319.452 ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το 35,46% των ψήφων και σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, σχημάτισε κυβέρνηση στη βάση της αντιμνημονιακής ατζέντας και όχι της ιδεολογικής σύγκλισης.

Ηταν η περίοδος όπου η αποξένωση του ΣΥΡΙΖΑ από την ιδεολογική του μήτρα είχε ξεκινήσει. Οπως καταγραφόταν και σε έρευνες της εποχής, οι πολίτες επιθυμούσαν την αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο κεντρώες θέσεις και τη μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα, κατά την παράδοση της Μεταπολίτευσης. Η κοινωνική αυτή προσδοκία, που από τον κομματικό πυρήνα εκλαμβανόταν ως μετάλλαξη, δεν επετεύχθη. Παράλληλα η εικόνα του άλλοτε λαμπερού κ. Αλ. Τσίπρα θόλωνε και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να μετρά ήττες.

Στις εκλογές του 2019 έχασε 145.469 ψηφοφόρους, απώλεια που δεν κατάφερε να ισοσκελίσει στις εκλογές του 2023, παρά την πεποίθηση ότι είναι το κόμμα «που κερδίζει τις δημοσκοπήσεις». Φτάσαμε έτσι στο σωτήριο έτος 2023, όπου τον Μάιο 596.436 ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιούνιο 254.608 ακόμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχει χάσει 1.315.965 ψηφοφόρους ήτοι το 58% της δύναμής του. Η δεκαετής περίπου πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το σύντομο ταξίδι ενός διάττοντος αστέρα, που διαγράφει μια πορεία με σύντομη λάμψη και κατόπιν χάνεται στον ορίζοντα.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος πού πήγαν οι πολίτες που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Ορισμένοι εξ αυτών προτίμησαν την εκλογική έρημο και απέχουν από τις εκλογές, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό όμως μετακινήθηκε στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για λόγους κυβερνησιμότητας και οιονεί συμμετοχής στη διοίκηση. Και όλα αυτά συνέβησαν στο συμπεριληπτικό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Τσίπρα.

Σήμερα δυο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν από τους πολίτες στην κάλπη. Είναι περισσότεροι εκείνοι που θα αναζητήσουν ένα κόμμα με αριστερή ιδεολογία όπως την εκφράζουν πολιτικά οι αποχωρήσαντες διαφωνούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ή είναι πιο πολλοί όσοι θα προτιμήσουν εκείνους που παρέμειναν και αναμένουν από τον κ. Κασσελάκη να τους αναδείξει σε κυβερνώσα δύναμη.

H Μαρία Καρακλιούμη είναι πολιτική αναλύτρια

Related posts

Τέμπη – Δάκρυσε ο Κώστας Καραμανλής: Θα κάνουμε το παν για να διερευνήσουμε τα αίτια

admin

Δυσαρέσκεια Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ερντογάν: Οι σύμμαχοι να αποφεύγουν τις απειλές

admin

Ανδρουλάκης: Επίσημη πρώτη στη Βουλή – Ποια στελέχη προορίζει για τις θέσεις «κλειδιά»

admin

Διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ

admin

F-35 Vs F-16V: Πώς η Ελλάδα αποκτά υπεροπλία στο Αιγαίο

admin

Στόχος μπορεί να ήταν και ο Μητσοτάκης, λέει το Κίεβο

admin

Γιάννης Οικονόμου: Ο κ. Ανδρουλάκης αυτοπροτάθηκε πρωθυπουργός

admin

Πρόωρες εκλογές: ώριμο αίτημα για την αντιπολίτευση ή όχι;

admin

Ο «στρατολόγος» του Κασσελάκη έκρινε τον πόλεμο Θήβας – Σπάρτης

admin