Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Ανδρουλάκη – Φλωρίδη για το κράτος δικαίου

Μετωπική σύγκρουση για το κράτος δικαίου είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Φλωρίδης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει πως οι νέοι Ποινικές Κώδικες συνεισφέρουν στην υποβάθμισή του στην Ελλάδα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει τους προβολείς σε δήθεν υστερόβουλες εμμονές, αντί να ζητήσει συγγνώμη για συγκάλυψη σε δύο κρίσιμες υποθέσεις, αυτή των υποκλοπών και των Τεμπών», τόνισε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, για να σχολιάσει χαρακτηριστικά, με αφορμή το θετικό δημοσίευμα του Economist, πως «την επόμενη φορά που θα ζητήσετε κάτι από την Ευρώπη, μην πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά στον εκδότη του Economist».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα κλείσει τα μάτια σε «καραμπινάτα» σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φλωρίδης: Ψάχνουν αντιπολίτευση έξω για να εκτελωνιστεί εδώ

Σηκώνοντας «το γάντι», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης σχολίασε πως σε όλα τα κράτη ενδεχομένως να εμφανίζονται ρωγμές και ελλείμματα στο κράτος δικαίου, πλην όμως, απαιτείται σοβαρή κριτική και όχι «μικροπολιτική» από την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη

«Δεν γίνεται να αμφισβητεί η αντιπολίτευση συλλήβδην τη χώρα της, επειδή δεν μπορεί να ασκήσει σοβαρά τα καθήκοντά της. Να ψάχνουν αντιπολίτευση έξω για να εκτελωνιστεί εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

«Γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου, κ. Φλωρίδη;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε άμεσα στον κ. Φλωρίδη, λέγοντας δηκτικά: «Αναρωτιούνται, επίσης, στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί από τόσα κρούσματα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, στον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, μόνο εγώ προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Τι είναι οι υπόλοιποι; Δεν έχουν ευαισθησίες; Τι είναι αυτό που κρατά πολλούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, από το να μην πάνε στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη; Αυτό είναι το ερώτημα».

Μάλιστα, προσέθεσε πως κλείνοντας την ομιλία του, ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνη κάτι και εκείνος δεν απάντησε: «Σας ξαναρωτώ: Γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου, κ. Φλωρίδη;».

«Σχεδιάζετε μπίζνα και με το σωφρονιστικό μας σύστημα;»

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην αρχική παρέμβασή του στη Βουλή, επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αιχμή τους νέους Ποινικούς Κώδικες, υποστηρίζοντας ότι νομοθετείται ο ποινικός λαϊκισμός.

«Αντί να εφαρμόσετε ένα οργανωμένο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυξάνετε οριζόντια τις ποινές, λες και αυτό από μόνο του αρκεί, για να αλλάξει την εικόνα της πλήρους αποτυχίας και να δείξετε ότι δήθεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη ασφάλεια», τόνισε.

Και κατηγόρησε την κυβένηση πως αποτελεί επιλογή της «να μπαίνουν πλέον φυλακή όσοι τους επιβάλλονται ποινές πάνω από 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μας έχετε πει, βέβαια, πρακτικά σε ποιες φυλακές θα στριμώξετε όλον αυτόν το κόσμο. Εκτός αν έχετε στο μυαλό σας να φτιάξετε με fast track διαδικασίες φυλακές με ΣΔΙΤ και να προβείτε στο αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης: Να κάνει μπίζνα και με το σωφρονιστικό μας σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Το νομοσχέδιο, επίσης, καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης, που εφαρμόζονται στην πατρίδα μας εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη. Για όλα αυτά, 39 καθηγητές νομικών σχολών της χώρας υπογραμμίζουν ότι: ‘Πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου εγείρουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου’», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Related posts

Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Ποια είναι η γυναίκα που εμφανίστηκε με τον σκύλο – οδηγό στην ορκωμοσία της Βουλής

admin

Χάρης Δούκας: «Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας»

admin

Στις πληγείσες περιοχές το Σαββατοκύριακο ο Μητσοτάκης

admin

Απέρριψαν το αίτημα για ορκωμοσία του Μπελέρη

admin

Τι ρόλο παίζει το διεθνές δίκαιο στα ελληνοτουρκικά;

admin

Με την «πλάτη στον τοίχο» από τα μπλόκα των αγροτών ο Μητσοτάκης – Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου την Κυριακή

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν πιέζεται, ο Τσαβούσογλου προκαλεί

admin

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ μιλάει προγραμματικά – Ο Μητσοτάκης επενδύει ξανά στο φόβο

admin

Αν τα «ορφανά» του ΣΥΡΙΖΑ χτυπήσουν την πόρτα του ΠΑΣΟΚ…

admin