Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέρριψαν το αίτημα για ορκωμοσία του Μπελέρη

Απορρίφθηκε, τελικά, από το αλβανικό ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς (SPAK) το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να του χορηγηθεί άδεια προκειμένου να ορκιστεί στα καθήκοντά του ως δήμαρχος Χειμάρρας. Η δίκη ξεκίνησε χθες με μία ώρα καθυστέρηση και οι τρεις δικαστές συνεδρίασαν για λιγότερο από 40 λεπτά για την απόφασή τους να μην κάνουν δεκτό το αίτημά του. Η πλευρά Μπελέρη τόνιζε χθες ότι η απόφαση ήρθε να επιβεβαιώσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Εντι Ράμα που, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει πως η Ελλάδα έχει άδικο να διαμαρτύρεται γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στην αλβανική νομοθεσία για τη χορήγηση άδειας. Προεξοφλώντας, επί της ουσίας, την απόφαση της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, πάντως, υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης στη συγκεκριμένη απόφαση εντός 15 ημερών.

Αναταράξεις στη Σύνοδο

Επισημαίνω ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων για το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής τους. Συνεπώς το θέμα Μπελέρη είναι βέβαιο ότι θα τεθεί από την ελληνική πλευρά ως κώλυμα για να γίνει δεκτή από τη χώρα μας η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας – θυμίζω ότι κάθε βήμα της ενταξιακής διαδικασίας απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα εμμένει στη θέση που διατύπωσε γραπτώς στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, με την οποία έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας την υπόθεση Μπελέρη, προαναγγέλλοντας, επί της ουσίας, ότι είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο, ως δικαιούται. Η κίνηση αυτή οδήγησε την Κομισιόν στην προσθήκη και ειδικής αναφοράς στο θέμα Μπελέρη στην έκθεση προόδου για την Αλβανία που ετοίμασε ενόψει της αυριανής Συνόδου.

Χωρίς τον Αγιο Βασίλη

Εναν χρόνο αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate, κανείς από τους υπόπτους δεν έχει δικαστεί για τη φερόμενη διαφθορά ευρωβουλευτών. Μία τιμωρία όμως υπάρχει ήδη: σύμφωνα με το «Politico», ο Αγιος Βασίλης δεν θα επισκεφθεί φέτος το Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί τον ρόλο αυτό τον έπαιζε ο Μαρκ Ταραμπελά, ένας από τους υπόπτους στην έρευνα. Περιστασιακά φορούσε και τη στολή και έφερνε στις 6 Δεκεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο έναν ηθοποιό που υποδυόταν τον Saint Nicholas, τον έτερο σημαντικό χριστουγεννιάτικο άγιο στο Βέλγιο. Ο βέλγος Σοσιαλιστής είναι, μαζί με την Εύα Καϊλή και τον ιταλό σύντροφό της, μεταξύ των έξι ατόμων που ερευνώνται για δωροληψία με σκοπό τον επηρεασμό της λήψης αποφάσεων. Παρότι έχει επιστρέψει στη δουλειά του, δεν επιθυμεί να γυρίσει το κτίριο μοιράζοντας γλυκά, όπως συνήθιζε. Τον ρόλο του Αγιου Βασίλη είχε παίξει στο παρελθόν, σύμφωνα με το «Politico», και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο πρώην ευρωβουλευτής που παραδέχθηκε ότι δωροδοκούνταν και κατηγόρησε τον Ταραμπελά ότι ήταν μέλος του διεφθαρμένου δικτύου του. Κάμερες παρακολούθησης, μάλιστα, τον κατέγραψαν να παραδίδει στον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βισεντίνι 50.000 ευρώ σε φακέλους με έναν ανάγλυφο Αϊ-Βασίλη.

Καθυστερήσεις

Ούτε και σήμερα θα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη – που συνεδριάζει, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αλλά και η προηγούμενη και η αυριανή ακυρώθηκαν. Ο λόγος της ματαίωσής τους ήταν η απροθυμία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να αναγνωρίσει την απόφαση εξαίρεσής της από την Επιτροπή και να ορίσει αντικαταστάτη. Τελικά η Κωνσταντοπούλου όρισε ως αντικαταστάτρια τη βουλευτή Ελένη Καραγεωργοπούλου, ωστόσο γνωστοποίησε την απόφασή της το απόγευμα, όταν πια τα μέλη της Εξεταστικής είχαν ειδοποιηθεί ότι δεν θα συνεδριάσουν και το πρόγραμμα είχε διαμορφωθεί. Μάλιστα, κάποιες κακές γλώσσες στη Βουλή εκτιμούσαν χθες ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καθυστερούσε επίτηδες για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Επιτροπή που την απέβαλε…

Το βέβαιο είναι ότι η Εξεταστική έχει ήδη αργήσει να πάρει μπρος, αφού δεν έχει καν αρχίσει την κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων που θα καλέσει. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε ότι θα χρειαστεί να συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί και ίσως και την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι μεθαύριο το απόγευμα ξεκινάει και η συζήτηση του προϋπολογισμού.

Παραίτηση Πλεύρη

Από την Εξεταστική Επιτροπή, πάντως, παραιτήθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, προκειμένου, όπως είπε, να διευκολύνει το έργο της και να αποφευχθούν κωλυσιεργίες. Γιατί αυτό; Κατ’ αρχάς επειδή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί να καταθέσει ως μάρτυρας λόγω της συμμετοχής του, ως υπουργού Υγείας τότε, στο κυβερνητικό συντονιστικό όργανο που συστάθηκε μετά το δυστύχημα. Επιπλέον, τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει την εξαίρεσή του επειδή έχει κατατεθεί μήνυση εις βάρος του από οικογένεια θύματος (ή οικογένειες θυμάτων, δεν προσδιορίστηκε). Ακούγεται ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Related posts

Παύλος Μαρινάκης: Πρώτη προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας επανέλαβε

admin

Σκάνδαλο Predator: Ενδέχεται να κινδυνεύσουν να χάσουν τις βίζες τους για ΗΠΑ, Λαβράνος, Μπίτζιος, Δημητριάδης

admin

Ενα νέο ηγετικόεπιτελείο γιατον Κασσελάκη

admin

Καλάθι του Αι Βασίλη: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα παιδικά παιχνίδια

admin

ΤΑ ‘ΧΑΝ ΠΕΙ

admin

Οι σαραντάρηδες και η σκυτάλη της Αριστεράς

admin

Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι «Σπαρτιάτες» – Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο

admin

Η νέα «μάχη της Κρήτης»

admin

Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε η έφεση για την αποφυλάκιση του

admin