Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στενότερη συνεργασία στην άμυνα ζήτησε ο Ερντογάν από τον Σταϊνμάγερ – Ανέβηκαν οι τόνοι για τη Γάζα

Την ελπίδα του η Άγκυρα και το Βερολίνο να μην συναντήσουν εμπόδια και να επικεντρωθούν στη συζήτηση για κοινά έργα παραγωγής, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογο του  Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπως μεταδίδει το Anadolu. 

“Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα αρχίσουν να συζητούν για κοινοπραξίες και όχι για εμπόδια, ιδιαίτερα στην άμυνα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σταϊνμάγερ ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

“Επιθυμούμε να άρουμε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε στην αμυντική βιομηχανία”, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι η Τουρκία στοχεύει να επεκτείνει τον όγκο του εμπορίου με τη Γερμανία, ο οποίος έχει ήδη ξεπεράσει τα 50 δισ. δολ. στα 60 δισ. δολ. αλλά με ισορροπημένο τρόπο.

Σημείωσε ακόμα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα και το Βερολίνο έχουν πολύπλευρες σχέσεις σε διάφορους τομείς, από την ασφάλεια και την οικονομία, μέχρι τον πολιτισμό και την επιστήμη.

“Δίνω ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των αμοιβαίων επενδύσεων. Είμαστε επίσης πρόθυμοι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία με τρόπο συνεπή με τις διμερείς μας σχέσεις και το πνεύμα της συμμαχίας”, πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Το ισχυρότερο κοινό έδαφος και η ραχοκοκαλιά των δεσμών μας είναι οι ανθρώπινοι δεσμοί. Ο αριθμός των ανθρώπων που αποχαιρετήσαμε από τον σταθμό Sirkeci πριν από 63 χρόνια έφτασε τα 3,5 εκατομμύρια. Τούρκοι ‘φιλοξενούμενοι εργάτες’ επιβιβάστηκαν σε τρένα για τη Γερμανία από τον σταθμό της Κωνσταντινούπολης το 1961”, ανέφερε. 

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τουρκο-γερμανική φιλία θα συνεχίσει να δυναμώνει και να αναπτύσσεται.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε “περαιτέρω υποστήριξη και αλληλεγγύη από τις γερμανικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας” και εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο “ξενοφοβικών, ισλαμοφοβικών, ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων στη Γερμανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπη. 

Υψηλοί τόνοι για Γάζα

Κάλεσε παράλληλα τη Γερμανία να δει την φρίκη στη Γάζα, ενώ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη εκεχειρίας. Η Τουρκία έδειξε “αποφασιστική, ευσυνείδητη και θαρραλέα στάση” από την αρχή για τη Γάζα, ανέφερε.  

“Είναι προφανές σε όλους ότι όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ, οι απειλές τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη αυξάνονται. Η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι το τελευταίο και πιο εντυπωσιακό παράδειγμα”, ανέφερε.

“Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι τα βάσανα των αθώων, που καταδικάστηκαν σε θάνατο, πείνα και εξαθλίωση, δεν θα ξεχαστούν για τις επόμενες γενιές”, συνέχισε. “Οι προσπάθειες της ισραηλινής διοίκησης να κρύψει τις θηριωδίες και τις σφαγές της που διαπράχθηκαν στη Γάζα δεν πρέπει να επιτραπούν”.

Τόνισε παράλληλα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μόνο και μόνο για να παρατείνει την πολιτική του σταδιοδρομία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όχι μόνο των πολιτών του αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Τουρκία δεν διατηρεί πλέον σημαντικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ σημειώνοντας ότι αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει.

Λέγοντας ότι το Ισραήλ σκότωσε γυναίκες και παιδιά στη Γάζα, ο Ερντογάν προέτρεψε τη Γερμανία να δει την “φρικιαστική εικόνα” στον αποκλεισμένο θύλακα.

Ο Σταϊνμάγερ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι “χωρίς πολιτική προοπτική για τους Παλαιστίνιους, η ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε για το Ισραήλ. Αυτή η προοπτική μπορεί να είναι μόνο μια λύση δύο κρατών”.

Related posts

Κίνα: Αύξηση 11,5% κατέγραψαν τα εσωτερικά ταξίδια κατά τον φετινό εορτασμό για την έλευση της άνοιξης, σε σύγκριση με το 2019

admin

Γερμανία: Συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο η AfD

admin

Λαγκάρντ: Πολύ πιθανό να κάνουμε και άλλη αύξηση τον Ιούλιο – δεν εξετάζουμε μια παύση

admin

Παναμάς: Η δικαιοσύνη διατάσσει να συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι

admin

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι “δεν θα δεχθεί” τις απαιτήσεις της Χαμάς

admin

Νίγηρας: “Συνομιλίες” σε εξέλιξη για την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών

admin

Εξεταστική για Τέμπη – Πόρισμα πλειοψηφίας: Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα ο Κανονισμός Κίνησης το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί

admin

ΗΠΑ: Ενθαρρυντικά σημάδια από την πορεία της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

admin

Τζ. Πάουελ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για παύση των αυξήσεων – Τα στοιχεία θα καθορίσουν τη συνέχεια

admin