Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viohalco: Τι «σηματοδοτούν» οι συζητήσεις με την CMBlue Energy

Οι συζητήσεις της Viohalco με τη γερμανική CMBlue Energy με στόχο τη δημιουργία μονάδας κατασκευής μπαταριών στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε οριστική συμφωνία, αποτελούν ωστόσο, μια ακόμη απόδειξη για την εστίαση της στρατηγικής του εισηγμένου ομίλου σε προϊόντα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ενεργειακή και εν γένει με την πράσινη μετάβαση της διεθνούς οικονομίας.

Η κατασκευή μπαταριών όμως δεν είναι το μόνο project που αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τον όμιλο και αφορά τον κλάδο της ενέργειας. Μια δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η σχεδιαζόμενη επένδυση από την Cenergy (Σωληνουργεία Κορίνθου) στον Αλμυρό Μαγνησίας, μονάδας κατασκευής βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει την τεχνογνωσία και τους απαιτούμενους ιδιόκτητους χώρους για μια τέτοια μονάδα, πλην όμως αναμένει να ξεκαθαρίσουν κάποιες πτυχές του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα ξεκινήσει το project, ή όχι. «Είναι νωρίς να απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο. Μεγαλύτερη ορατότητα ίσως υπάρξει το 2024» είχε επισημάνει η διοίκηση της Cenergy τον προηγούμενο μήνα στους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Και όλα αυτά φυσικά, πέρα από την τρέχουσα δραστηριότητα της Cenergy που εστιάζεται στη μεταφορά ενέργειας είτε μέσω των καλωδίων (το 2024 θα ολοκληρωθεί η επένδυση που θα υπερδιπλασιάσει το capacity στα υποθαλάσσια καλώδια), είτε μέσω των Σωληνουργείων Κορίνθου, τα οποία είναι ήδη σε θέση να παράξουν σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου.

Ευχέρεια επενδύσεων

Ένα ζήτημα που συχνά θέτουν κατά καιρούς επενδυτικοί κύκλοι είναι το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, με δεδομένα τα υπάρχοντα δανειακά ανοίγματα του ομίλου και τη μεγάλη άνοδο που έχει παρατηρηθεί στο μέτωπο των επιτοκίων.

Σύμφωνα ωστόσο με τους αναλυτές, μπορεί η εκτίναξη των επιτοκίων να έχει επιδράσει σαφώς ανοδικά στο κόστος χρηματοδότησης του ομίλου, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχίες για τρεις κυρίως λόγους:

  • Πρώτον, γιατί ο δείκτης καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA διατηρείται σε λογικά επίπεδα.
  • Δεύτερον, επειδή οι επενδύσεις του επόμενου έτους προβλέπονται μάλλον χαμηλότερες από τις φετινές. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις του 2024 αφορούν κατά κύριο λόγο την Cenergy (υπερδιπλασιασμός του capacity στη μονάδα της Κορίνθου, χρήση του πρώην ακινήτου της Πετζετάκις στη Θήβα), είναι της τάξεως των εκατό εκατ. ευρώ και μπορούν να χρηματοδοτηθούν άνετα από το προσδοκώμενο «προσαρμοσμένο EBITDA» της επόμενης χρονιάς που προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, δεν αναμένονται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα ούτε στην ElvalHalcor (μόλις φέτος ολοκληρώθηκε η μεγάλη αύξηση του capacity στη μονάδα παραγωγής αλουμινίου στα Οινόφυτα), ούτε στις εταιρείες χάλυβα. Αντίθετα, συνεχίζονται οι επενδύσεις στο χώρο των ακινήτων, με την Noval ωστόσο να προγραμματίζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση το 2024 μέσα από τη διαδικασία εισόδου της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τέλος, το ενδεχόμενο της δημιουργίας μονάδας παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Orsted μπορεί μεν να παραμένει ακόμη ανοιχτό, πλην όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα σημάνει κεφαλαιακές εκροές το 2024.

Και τρίτον, επειδή μέσα στην επόμενη χρονιά οι αναλυτές προβλέπουν την εκκίνηση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που -αν επιβεβαιωθεί στην πράξη- θα ψαλιδίσει και το μέσο κόστος χρηματοδότησης του Ομίλου.

Τέλος, οι αναλυτές εστιάζουν και σε έναν ακόμη δυνατό τρόπο άντλησης ρευστότητας από τον όμιλο, μέσα από ένα placement σε μία ή περισσότερες θυγατρικές της Viohalco, με την πλέον «ζεστή» περίπτωση να αναφέρεται αυτή της Cenergy.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο εισηγμένος όμιλος έχει τη χρηματοδοτική ικανότητα μέσα από νέες επενδύσεις να εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής και την εν γένει οικονομικής μετάβασης, πράγμα που θα πρέπει να περιμένουμε να συμβεί στο μέλλον.

Related posts

Φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ουζμπεκιστάν ανέλαβε η Mytilineos

admin

Καθαρός από υδρογονάνθρακες ο υγροβιότοπος του Νέστου

admin

Αύξηση ορίου ανεκτέλεστου ζητούν οι Εργολήπτες Δημοσίων Εργων

admin

Νέα mobile εφαρμογή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Pαyzy

admin

EY: Πώς γίνεται ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Δημόσιες Συμβάσεις

admin

Ο Όμιλος Ηρακλής ενισχύει στην πράξη τον κλάδο μελισσοκομίας της Βόρειας Εύβοιας

admin

Noval Property: Απέκτησε κτήριο γραφείων επί της Κηφισίας

admin

Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 15χρονο με αυτισμό στην Καλιφόρνια

admin

Epsilon Net: Αύξηση 111% στον τζίρο το 1ο εξάμηνο

admin