Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι νέες πηγές κερδοφορίας για τη Lavipharm

Στις θετικές προοπτικές που διανοίγονται τόσο για φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε η διοίκηση της Lavipharm στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας (ο Chief Operating Officer Παναγιώτης Γιαννουλέας και ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης), κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο κύκλος εργασιών παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 10% (στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν και τα κέρδη από τη «μεταφορά» της δραστηριότητας της φαρμακαποθήκης), πλην όμως δεν έχουν προλάβει να επηρεάσουν τα αποτελέσματα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σημαντικές αναπτυξιακές κινήσεις της εισηγμένης (άρα ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς), όπως για παράδειγμα:

  • Οι πωλήσεις των φαρμάκων Lonarid και Lonalgal έχουν ξεκινήσει εκ νέου στην ελληνική αγορά και ανακτούν σταδιακά τα προηγούμενα μεγέθη τους. Οι σχετικές πωλήσεις για λογαριασμό της Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσουν από τα τέλη Απριλίου και υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περίπου δώδεκα μήνες ,προκειμένου να πιάσουν τα επίπεδα του παρελθόντος (γύρω στα 8 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση).
  • Δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι πωλήσεις του φαρμάκου Flagyl για λογαριασμό της εισηγμένης, κάτι που αναμένεται να γίνει στο προσεχές χρονικό διάστημα (η Lavipharm θα αναλάβει και την παραγωγή του φαρμάκου στις εγκαταστάσεις της).
  •  Το εγχείρημα της διάθεσης της φαρμακευτικής κάνναβης ξεκίνησε μέσα στο 2024 (παρατηρήθηκε ολιγόμηνη καθυστέρηση). Κατά τον πρώτο 1,5 μήνα το ενδιαφέρον που έχει παρατηρηθεί από τον ιατρικό κόσμο είναι πρωτόγνωρα υψηλό . Eκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα προκύψουν πολύ σημαντικά έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κατά τα επόμενα έτη. Όπως αναφέρθηκε, σε τέτοια φάρμακα, χρειάζεται πρώτα οι γιατροί να διαπιστώσουν τα οφέλη στους πρώτους ασθενείς τους και στη συνέχεια οι παραγγελίες τους αυξάνονται εκθετικά. Πάντως, οι ρυθμοί ανάπτυξης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αλματώδεις, ξεκινώντας ωστόσο από χαμηλό επίπεδο.
  • Σε ότι αφορά το Catapresan συνεχίζονται οι πωλήσεις στην Ιταλία και έχουν μελετηθεί οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες θα επιδιώξει να πουλήσει το συγκεκριμένο φάρμακο η Lavipharm, με σειρά χρονικής προτίμησης τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με υποψήφιους συνεταίρους σε κάθε μία από αυτές τις χώρες.


Τι μένει ίδιο, τι αλλάζει

Η Lavipharm βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης νέας μηχανής από το εξωτερικό προκειμένου να αυξήσει δραστικά την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας της στην Αττική (μετά τις αυξημένες εξαγωγές του Fentanyl το εργοστάσιο δουλεύει full capacity), πλην όμως η παραλαβή της συγκεκριμένης μηχανής αναμένεται μέσα στο 2025. Η στενότητα αυτή στην παραγωγή, θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την ανάπτυξη των προϊόντων που είναι δικής της έρευνας και τεχνογνωσίας.

Η Lavipharm θα συνεχίσει την πολιτική των εξαγορών σημαντικών φαρμάκων προκειμένου να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα (υπάρχει τάση πολυεθνικών Ομίλων να αποχωρούν από φάρμακα με ετήσια έσοδα κάτω των εκατό εκατ. ευρώ).

Επίσης η συνεργασία με την Zentiva και άλλες εταιρείες όπως η Sandoz θα συνεχιστεί, ωστόσο η Laviρharm προτίθεται να προχωρήσει και στην αγορά «φακέλων» φαρμάκων, στα οποία θα βάζει το δικό της όνομα και μετά την πάροδο κάποιων ετών, κατά τα οποία θα καταβάλει royalties, θα περνούν πλήρως στην κυριότητά της.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννουλέα, η Lavipharm αναπτύσσεται κατά τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς σαφώς υψηλότερους σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά του φαρμάκου, ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς της από το 0,51% το 2019 στο 0,79% πέρυσι και έχοντας ως στόχο να ξεπεράσει το φράγμα του 1% σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Μάζεμα» Ομίλου και μέρισμα

Ο Βασίλης Μπαλούμης τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η σχετική λογιστική προετοιμασία έτσι ώστε η εισηγμένη να διανείμει μέρισμα το 2025 από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.

Επιπλέον, με στόχο την απλοποίηση του Ομιλικού σχήματος και την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας και συνεργειών, μέσα στο 2024 ο Όμιλος Lavipharm θα έχει μόνο τρία εταιρικά σχήματα, με απώτερο στόχο να τα μειώσει στο ένα κατά τα επόμενα χρόνια.

Related posts

Κρι Κρι: Στις 24/8 η αποκοπή για το μέρισμα 0,2 ευρώ

admin

Γερμανός: 20% payzy cashback για αγορά οικιακών μικροσυσκευών

admin

Επεκτείνεται σε Χιλή και Εκουαδόρ η Novibet

admin

Mytilineos: Σύμβαση για γραμμή μεταφοράς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας

admin

Κορυφαία απειλή για τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες οι κυβερνοεπιθέσεις

admin

Attica Bank: Νέα σειρά χρηματοδοτικών λύσεων για μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

admin

Greenvolt: Εισέρχεται στην ελληνική αγορά μέσω κοινοπραξίας με την Globalsat

admin

Intracom Defense: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές νέου συστήματος πολιτικής προστασίας

admin

Επέστρεψε σε κερδοφορία και λειτουργική ανάπτυξη η Attica Bank

admin