Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτά πρόσημα στους δείκτες – Έβδομη εβδομάδα κερδών για τη Wall Street

Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, καθώς η δυναμική που επέδειξε η αγορά πριν αλλά και αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Federal Reserve «ξεφούσκωσε». Όμως ο απολογισμός για το πενθήμερο παρέμεινε συνολικά θετικός, με το αμερικάνικο χρηματιστήριο να συμπληρώνει ένα αξιοσημείωτο ανοδικό σερί επτά εβδομάδων και τον Dow Jones να καταγράφει τρία ιστορικά ρεκόρ σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε ελαφρά κατά 0,08% φτάνοντας τις 37.278 μονάδες. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο παρέμεινε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 37.000 μονάδων, αλλά ουσιαστικά κατέγραψε και νέο ιστορικό υψηλό, το τρίτο στη σειρά!

Ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.719 μονάδες με ανεπαίσθητη πτώση 0,01%, παραμένοντας έτσι μόλις περίπου 2% μακριά από την καταγραφή ενός νέου ιστορικού ρεκόρ, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

Όσον αφορά στον Nasdaq Composite, ο τεχνολογικός δείκτης έδειξε εξαρχής μεγαλύτερες αντοχές με αποτέλεσμα να «κλείσει» με άνοδο 0,35% στις 14.813 μονάδες. Μάλιστα ο επιμέρους δείκτης Nasdaq-100 που περιλαμβάνει την «αφρόκρεμα» των Big Tech «έπιασε» νέο ρεκόρ στις 16.623 μονάδες, έναντι του προηγούμενου ρεκόρ στις 16.573 μονάδες που είχε καταγράψει τον Νοέμβριο του 2021.

Παρά τις χαμηλές σημερινές διακυμάνσεις, η Wall Street συμπλήρωσε επτά εβδομάδες κερδών. Τα εβδομαδιαία κέρδη του Dow κυμάνθηκαν στο 2,8%, του S&P 500 στο 2,5% και του Nasdaq έφτασαν το 2,9%.

Ειδικά για τον S&P, το σερί των επτά κερδοφόρων εβδομάδων αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ανοδική τροχιά του από το 2017! Και πολλοί αναλυτές ποντάρουν πως ο δείκτης θα καταφέρει να «πιάσει» νέο υψηλό πριν τα τέλη της χρονιάς.

Ο Nasdaq χρειάζεται να διανύσει περισσότερο δρόμο, περίπου 9%, για να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό. Όμως, σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη του από το χαμηλό των 12.543 μονάδων που άγγιξε στα τέλη Οκτωβρίου παραμένει θεαματικό. Από τότε μέχρι σήμερα τα κέρδη του ξεπερνούν το 18%.

Στην αγορά ομολόγων, η πτώση της απόδοσης του 10ετούς συνεχίστηκε, σταθερά κάτω από το 4%, αν και με μικρότερη κάμψη στο 3,911%. Η απόδοση του 30ετούς έχασε περίπου πέντε μονάδες στο 4,013%.

Η απόφαση της Federal Reserve να αφήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα, αλλά κυρίως να στείλει σήμα για τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στο 2024 έδωσε ώθηση στο επενδυτικό κλίμα. Αν και ο επικεφαλής της ισχυρής Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, με σημερινή παρέμβαση του «χάλασε» το πάρτι θέλοντας να περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο κ. Γουίλιαμς, σε συνέντευξη του στο CNBC, υποστήριξε ότι το συμβούλιο δεν μιλά ακόμη πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων και πως η συζήτηση για περικοπές από το Μάρτιο είναι πρόωρη. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο παραμένει στις επάλξεις για να παρέμβει και να επανέλθει σε τροχιά σύσφιγξης, αν η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού επιβραδυνθεί ή και σταματήσει.

Σε επίπεδο μετοχών, η Costco επιδόθηκε σε ένα μίνι ράλι, καθώς τα αποτελέσματα της ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε και η Boeing με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τις διοικητικές αλλαγές που δρομολογεί ο κολοσσός της αεροναυπηγικής.

Μάλιστα, η μετοχή της Boeing συμπλήρωσε την όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη που είναι το μεγαλύτερο ανοδικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2022.

Στις κερδισμένες επίσης η μετοχή της Omnicom Group μετά την αναβάθμιση της από την Morgan Stanley και της CyberArk Software μετά την αναβάθμιση της από την Jefferies.

Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Citigroup καθώς η δημοσιοποίηση της είδησης ότι ουσιαστικά η τηλεργασία σταματά οριστικά για όλους τους εργαζομένους στα τέλη του έτους προκάλεσε αντιδράσεις στο προσωπικό, που ήδη είναι σε ένταση και για άλλες επιλογές της διοίκησης και για την απώλεια θέσεων εργασίας.

Μεγάλες απώλειες και για τη μετοχή της εκδοτικής εταιρείας παιδικών βιβλίων Scholastic, μετά τις απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις που ανακοίνωσε, όπως και της Quanex Building Products για την ίδια αιτία.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Βοιωτία: DNA και αποτυπώματα του 17χρονου βρέθηκαν στο όπλο του αστυνομικούΑττική: Απίστευτο βίντεο με επιβάτιδα λεωφορείου στην Αττική να πηδά από το παράθυροΑντίθετος στην ισότητα ανδρών-γυναικών στο τένις ο Κύργιος: «Έπαιξα 4 ώρες, η Σβιτολίνα 40 λεπτά και πήραμε τα ίδια χρήματα»

Related posts

Κατώτατος μισθός: Πώς θα διαμορφωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Δείτε παραδείγματα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση στις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2021

admin

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ξεκινούν στις 3 Μαΐου, τι θα ισχύσει για την Πρωτομαγιά

admin

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Ισχυρή άνοδο σημείωσε ο Nasdaq

admin

Συντάξεις – Υπουργείο Eργασίας: Δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη – Πώς θα εφαρμοστεί η Εθνική

admin

Κοινωνικός Τουρισμός: Σε Εύβοια, Πιερία, Χαλκιδική και Πρέβεζα τα περισσότερα καταλύματα – Δείτε πίνακες

admin

Κικίλιας: Μελετάμε τρόπους στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική και ουκρανική αγορά

admin

Νέα δεδομένα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» – Τι αλλάζει στο δικαίωμα συμμετοχής

admin

ΕΑΒ: Κερδοφόρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2022, μετά από πολλά έτη ζημιογόνων χρήσεων

admin