Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

S&P: Αναβάθμισε τη Mytilineos- Μία ανάσα από το investment grade

S&P: Αναβάθμισε τη Mytilineos- Μία ανάσα από το investment grade

Στο «ΒΒ » από «ΒΒ-» προηγουμένως αναβάθμισε η S&P τη Mytilineos -ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και από τα δυο rating agencies για πρώτη φορά στην ιστορία της- θέτοντας σταθερό outlook. Η Mytilineos βρίσκεται ήδη από τον Απρίλιο 2023 στο BB από την Fitch. Με την κίνηση της S&P επιβεβαιώνεται το επίπεδο αυτό και από τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης. Η ισχυρή κερδοφορία της Mytilineos ήταν το κλειδί της αναβάθμισης.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κερδοφορία της Mytilineos θα παραμείνει ισχυρή το 2024, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές επιδόσεις στον ενεργειακό τομέα. Τα EBITDA υπολογίζονται σε 900 εκατ. ευρώ-1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022. Η εταιρεία πλέον οργανώνει τις δραστηριότητές της σε δύο τομείς, την ενέργεια και τα μέταλλα. Και οι δύο επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2023, στηρίζοντας τα ισχυρά αποτελέσματα της Mytilineos, γράφουν οι αναλυτές.

Εκτιμάται ότι η κερδοφορία στον κλάδο μετάλλων ήταν περίπου 250 εκατ. ευρώ το 2023, σε γενικές γραμμές σύμφωνη με αυτή που καταγράφηκε το 2022. Η κερδοφορία της Mytilineos επωφελείται από την αντιστάθμιση των τιμών του London Metal Exchange (LME) και τους ελέγχους κόστους. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει, με πτώση 19% σε ετήσια βάση στις τιμές αλουμινίου και 60% στα premiums (επιπλέον χρεώσεις για την προμήθεια του φυσικού υλικού).

Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία πρόσθεσε νέα έργα BOT στον αγωγό της και ολοκλήρωσε την πώληση ενός αριθμού φωτοβολταϊκών (PV) πάρκων στην περιοχή των Βαλκανίων και ενός στην Ισπανία, το 2023. Επιπλέον, η παραγωγή, η προμήθεια και η εμπορία ενέργειας έφερε ισχυρές επιδόσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία πραγματοποίησε δύο μικρές εξαγορές για να υποστηρίξει την καθετοποίηση στην ελληνική λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά σε σχεδόν 13%. Αναμένεται ότι τα EBITDA θα ανέλθουν σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, καθώς ωριμάζουν περισσότερα έργα BOT. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες της Mytilineos πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές, με EBITDA στα επίπεδα του 2023, σημειώνει η S&P.

Η Mytilineos έχει διατηρήσει την εστίασή της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων BOT. Μέχρι το τέλος του 2023, η εταιρεία είχε επενδύσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας έργων BOT (συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων) σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική. Η πώληση ώριμων έργων οδήγησε σε σωρευτικά έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ και η Mytilineos αναμένει να εισπράξει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ το 2024. Καθώς ολοκληρώνει την εκτέλεση των τρεχόντων έργων της, σχεδιάζει να επενδύσει σε νέα.

Η Mytilineos στοχεύει στην υιοθέτηση ενός αυτοχρηματοδοτούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα μειώσει τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ορίσει ως μέγιστο άνοιγμα ισολογισμού το €1 δισ. (μετά τον συμψηφισμό των εσόδων χρηματοδότησης έργων και των συμβατικών πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων) και αναμένει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του 2024. Οι δραστηριότητες BOT της Mytilineos και οι αυξημένες δραστηριότητές της στη νοτιοανατολική Ευρώπη επεκτείνουν τη γεωγραφική διαφοροποίηση της εταιρείας πέραν της Ελλάδας.

Η πρόβλεψη της S&P δείχνει ότι η Mytilineos, με την τρέχουσα αξιολόγηση, θα έχει μικρό περιθώριο μόχλευσης το 2023. Αναμένεται ότι ο προσαρμοσμένος από την S&P Global Ratings δείκτης χρέους προς EBITDA ήταν 1,8x το 2023. Αυτό δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων εκτός Ελλάδας ύψους €414 εκατ. και είναι ελαφρώς κάτω από το όριο του 2x. Η S&P προβλέπει ότι το χρέος προς EBITDA θα μειωθεί κάτω από το 1,5x από το 2024 και μετά. Η διοίκηση στοχεύει στην επιστροφή σε αναφερόμενο καθαρό χρέος προς EBITDA περίπου 1,5x, το οποίο ισοδυναμεί με προσαρμοσμένο 1,7x, κάτι που θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2024 σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου. Εάν η διοίκηση συνεχίσει να ακολουθεί αυτόν τον στόχο μετά το 2024, θα πρέπει να διατηρήσει μια πειθαρχημένη προσέγγιση, ιδίως όταν πρόκειται για τη συνολική έκθεσή της σε έργα BOT.

Η απόφασή μας να εξαιρέσουμε τις εξασφαλισμένες διευκολύνσεις χρηματοδότησης έργων εκτός Ελλάδας από το προσαρμοσμένο χρέος μας βασίζεται σε διάφορους λόγους. Οι εξασφαλισμένες διευκολύνσεις χρηματοδότησης έργων εκτός Ελλάδας δεν έχουν δικαίωμα αναγωγής, είναι διαφοροποιημένες σε πολυάριθμα έργα και χώρες και δεν είναι βασικές για τις δραστηριότητες της Mytilineos. Σύμφωνα με την εταιρεία, προτίθεται να συνεχίσει να εξασφαλίζει διευκολύνσεις χρηματοδότησης έργων ή να εντοπίζει συγκεκριμένους αγοραστές για τα έργα της πριν από την έναρξη ενός έργου. Καταλαβαίνουμε ότι η Mytilineos πρόκειται να υπογράψει περισσότερες διευκολύνσεις χρηματοδότησης έργων, οι οποίες θα μειώσουν την έκθεση της εταιρείας πολύ κάτω από το όριο του 1 δισ. ευρώ.

Μια άλλη προϋπόθεση για την έγκριση της κατασκευής ενός έργου είναι η ύπαρξη συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ εξαιρούμε τη χρηματοδότηση του έργου από το προσαρμοσμένο χρέος μας, εξαιρούμε επίσης τυχόν EBITDA από έργα BOT.

Θεωρούμε ότι η ρευστότητα της Mytilineos είναι επαρκής. Αυτό οφείλεται στην επιτυχημένη έκδοση ομολόγου της εταιρείας νωρίτερα το 2023 και στο προφίλ ωρίμανσης του χρέους της. Η Mytilineos έκανε χρήση της χρηματοδότησης έργων χωρίς δικαίωμα αναγωγής για να υποστηρίξει τις προσπάθειές της για BOT.

Το outlook

«Οι σταθερές προοπτικές υποδηλώνουν ότι αναμένουμε η δραστηριότητα BOT της εταιρείας να γίνει μια ισχυρή συνεισφορά για το χαρτοφυλάκιό της τα επόμενα χρόνια και ότι θα δημιουργήσει κάποια περιθώρια στο πλαίσιο της αξιολόγησης», σημειώνει η S&P.

H S&P προβλέπει EBITDA ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ-1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2023-2024. Αυτό σημαίνει ότι το προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA θα είναι 1,5x-1,8x, κοντά στο όριο 2x για προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA που αναμένεται στο τρέχον επίπεδο αξιολόγησης. Επιπλέον, αναμένεται ότι η ελεύθερη λειτουργική ταμειακή ροή (FOCF) θα είναι ουσιαστικά θετική το 2024.

Όπως σημειώνει η S&P μια αναβάθμιση στους επόμενους 12-14 μήνες είναι μάλλον απίθανη, καθώς η αναβάθμιση της αξιολόγησης εξαρτάται από τη δημιουργία ενός μακροχρόνιου ιστορικού βιώσιμης και κερδοφόρας ανάπτυξης στην κύρια δραστηριότητά της κλάδους της εταιρείας.

Αναβάθμιση ενδέχεται να υπάρξει αν:

  • Η Mytilineos δεν κάνει αλλαγές στη χρηματοοικονομική της πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της διανομής μερισμάτων και της μείωσης του κινδύνου κεφαλαιουχικών δαπανών.
  • Έχει προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA 1,5x ή καλύτερο και σταθερά θετική παραγωγή FOCF, ακόμα κι αν η εταιρεία επενδύει πολλά στο χαρτοφυλάκιο BOT και
  • Το να αποκτήσει track record το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εταιρεία να διατηρήσει εντός ορίων την συνολική έκθεσή της.

Επίσης, μία αναβάθμιση προϋποθέτει αρκετή ρευστότητα και ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης της Mytilineos.

#MYTILINEOS #S&P #αναβάθμιση #BB

Related posts

Profile: Άνοδος κερδοφορίας κατά 50% στο εξάμηνο

admin

IDEAL Holdings: Οι επόμενοι… σταθμοί για το ομόλογο

admin

Κλουκίνας-Λάππας: ΓΣ για την απόσχιση του κλάδου βρεφικών-παιδικών ειδών

admin

Alpha Bank: Μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο- Αρχικό επιτόκιο 8%

admin

Ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων: Αυξήθηκε το συνολικό ενεργητικό τον Ιανουάριο

admin

Placement Πειραιώς: Δεν θα ληφθούν υπόψη προσφορές κάτω από €4

admin

Macquarie: Η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αναβολή της συνέλευσης ομολογιούχων λόγω έλλειψης απαρτίας

admin

Εθνική Τράπεζα: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για το stock awards 2023

admin