Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Macquarie: Η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες

Macquarie: Η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες

Τις προοπτικές της για το 2024 (Outlook 2024) δημοσίευσε η Macquarie Asset Management, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις σχετικά με τα θέματα που θα επηρεάσουν το επενδυτικό τοπίο και τις επιδόσεις των βασικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων για το επόμενο έτος.

Στο Outlook 2024, η Macquarie Asset Management περιγράφει τις εκτιμήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες, η παγκόσμια ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις το επόμενο έτος, καθώς τα υψηλά επιτόκια και οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες επιβραδύνουν όλο και περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.

Το 2023 σημείωσε βελτίωση για τους επενδυτές σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις αμερικανικές μετοχές (δείκτης S&P 500®) να αποδίδουν 11,5% μέχρι σήμερα, ενώ τα ομόλογα (10ετή κρατικά ομόλογα) απέδωσαν -5.4%. Συγκριτικά, και οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων επέστρεψαν -15,0% το 2022. Παρά τη βελτίωση των αποδόσεων φέτος, σύμφωνα με την Macquarie Asset Management, οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές παραμένουν.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ανθεκτικές απέναντι στην εντονότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 40 ετών, αλλά βασικοί πρόδρομοι δείκτες – όπως η καμπύλη αποδόσεων, τα νομισματικά μεγέθη και οι πιστωτικές συνθήκες – υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης παραμένει. Εκτός από τις ΗΠΑ, οι οικονομίες της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς οι δύσκολες συνθήκες από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική εντείνονται την ίδια στιγμή που οι δυσκολίες από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας υποχωρούν. Όσον αφορά την Κίνα, η Macquarie Asset Management εκτιμά ότι ενώ μια σχετική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης το 2024 φαίνεται πιθανή, οι πολιτικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι ισχυρή, με την αύξηση του ΑΕΠ να αναμένεται μεταξύ 3-5%.

Ο Ben Way, επικεφαλής του ομίλου Macquarie Asset Management, δήλωσε: «Με βάση την εμπειρία μας, η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα – παρόλο που δεν είναι απαραίτητα ευπρόσδεκτες – μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Ενώ αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις του σημερινού περιβάλλοντος, έχουμε μια διαφοροποιημένη οπτική για όλες τις αγορές και τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και παραμένουμε αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να βρίσκουμε βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες για τους επενδυτές».

Διεθνείς εισηγμένες μετοχικές αγορές: Αναζητώντας την αξία σε συνθήκες μεταβλητότητας στις αγορές

Η Macquarie Asset Management αναμένει ότι οι εισηγμένες μετοχές θα αντιμετωπίσουν κραδασμούς από το πιο ασταθές οικονομικό περιβάλλον και από το γεγονός ότι τα ομόλογα έχουν γίνει και πάλι μια αξιόλογη εναλλακτική λύση. Ενώ οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης φαίνονται τραβηγμένες, η εταιρεία βλέπει ευκαιρίες στις αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και στα εισηγμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Εκτός των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να φανούν περισσότερο ελκυστικές για τους επενδυτές για λόγους αποτίμησης.

Διεθνείς αγορές χρέους και πιστώσεων: Η υπομονή ίσως να ανταμειφθεί το 2024

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, την αύξηση του ΑΕΠ να επιβραδύνεται, τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε παύση και τις μειώσεις των επιτοκίων για τους επόμενους 12 μήνες να μην είναι μεγάλες, η Macquarie Asset Management βλέπει τα ομόλογα ως αποδοτική αξία. Ωστόσο, τα πιστωτικά περιθώρια δεν βρίσκονται σε επίπεδα που συνάδουν με συνθήκες ύφεσης, οπότε η εταιρεία προτιμά τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαμηλού κινδύνου άκρο του φάσματος. Στις ΗΠΑ, η Macquarie Asset Management πιστεύει ότι τα δημοτικά ομόλογα και οι ενυπόθηκοι τίτλοι οργανισμών προσφέρουν επίσης μια καλή επιλογή για απόδοση προσαρμοσμένη στον κίνδυνο.

Πραγματικά περιουσιακά στοιχεία: Συγκυριακές προκλήσεις, αλλά θετικά μακροπρόθεσμα κίνητρα

Στα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, τα αμυντικά χαρακτηριστικά των υποδομών, η ικανότητά τους να προφυλάσσουν από τις εξάρσεις του πληθωρισμού και οι σχετικά υψηλές αποδόσεις τους είναι χαρακτηριστικά που οι επενδυτές είναι πιθανό να βρουν ελκυστικά στο μακροοικονομικό περιβάλλον που η εταιρεία αναμένει ότι θα επικρατήσει το 2024. Έχει επίσης υψηλή έκθεση σε τάσεις μακροχρόνιας ανάπτυξης, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, η επαναφορά των τιμών των ακινήτων αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες, ιδίως στους τομείς της ενοικίασης κατοικιών και των logistics, οι οποίοι ενισχύονται από ισχυρότερους δείκτες ζήτησης και την υποχώρηση των νέων προσφορών. Ο τομέας των γραφείων συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εργασία από το σπίτι, αλλά το 2024 θα μπορούσαν να προκύψουν ευκαιρίες επανάχρησης και επανατοποθέτησης, καθώς η τιμολόγηση προσαρμόζεται χαμηλότερα από τα κόστη αντικατάστασης.

Δείτε εδώ την πλήρη έκθεση

#MACQUARIE_ASSET_MANAGEMENT

Related posts

Epsilon Net: Αύξηση 47% στις πωλήσεις το α’ τρίμηνο-Νέες εξαγορές

admin

Ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την «Μύλοι Κεπενού»

admin

Eurobank: 168 δικαιούχοι συμμετείχαν στο stock option plan

admin

Ελλάκτωρ: Καμία συμφωνία για πώληση της συμμετοχής της στην Anemos

admin

Aegean: Στις 30 Απριλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

Quest: 100% εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρά κέρδη €174,4 εκατ. το 2022-Διανομή μερίσματος €0,20/μετοχή

admin

Alpha Asset Management: Έτος αξιοσημείωτων επενδυτικών αποδόσεων το 2023

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Από τις 22/9 η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης

admin