Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός και ο ρόλος του RPA στην αύξηση της παραγωγικότητας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός (digital transformation) έχει προστεθεί στο λεξιλόγιο του επιχειρηματικού κόσμου τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, έχει καταστεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχους την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ρόλος της ψηφιοποίησης

Με απλά λόγια o ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά στη μετάβαση από τις παραδοσιακές, χειρωνακτικές διαδικασίες σε ψηφιακές λύσεις και αποτελεί όλο και περισσότερο ένα κρίσιμο στοιχείο επιχειρηματικής επιτυχίας. Γιατί προσφέρει:

  • Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: γιατί όπου εφαρμόζεται αποτελεσματικά, οι εταιρείες γίνονται πιο ευέλικτες, πιο ανταγωνιστικές και αποδοτικότερες.
  • Βελτιωμένη Εμπειρία Χρηστών: γιατί επιτρέπει την εύκολη και διαρκή πρόσβαση σε πληροφορίες, προϊόντα και υπηρεσίες με πολλαπλούς τρόπους.
  • Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων: γιατί προϋποθέτει την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων και την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.

Συνολικά, σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών του κλάδου, ο επιτυχημένος ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Πως βαθμολογούν οι επιχειρήσεις την ψηφιακή μετάβαση τους

Τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού για το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο [1], αποτύπωσαν μεταξύ άλλων τα εξής κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς:

  •  Στην αυτοματοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών και την εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων επενδύουν οι 4 στις 10 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα και το 55% αυτών ανταποκρίνονται στους χρόνους προσαρμογής.
  • Ως βασικότερες προσδοκίες από την ψηφιακή μετάβαση οι εταιρείες κατατάσσουν πρώτη την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και ακολουθούν κατά σειρά η αύξηση της ικανοποίησης των πελατών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση του μεριδίου αγοράς, η αύξηση της κερδοφορίας.
  • Ενώ ως εμπόδια στην ψηφιακή μετάβαση αναφέρονται η έλλειψη βούλησης για αλλαγές, η απουσία εξειδικευμένης γνώσης, η απουσία του κατάλληλου management, η απουσία υποδομών, η ελλιπής χρηματοδότηση και το κανονιστικό πλαίσιο.

Το ερώτημα που τίθεται

Ένα από τα βασικά ερωτήματα του σήμερα είναι το πότε θα υιοθετηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός με τη μορφή του RPA στην επιχείρηση.

Η απόφαση υιοθέτησης RPA, εξαρτάται από το κατά πόσο θέλουμε η εταιρεία μας να γίνει πιο παραγωγική στο άμεσο μέλλον.

Αν ναι, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών με τη μορφή του ρομποτικού μετασχηματισμού Robotic Process Automation (RPA) θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Εάν όχι, χάνεται μια σημαντική ευκαιρία.

Τι είναι το Robotic Process Automation (RPA)

Το Robotic Process Automation (RPA) είναι μια τεχνολογία λογισμικού που αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εταιρικές εργασίες αλληλοεπιδρώντας με άλλα συστήματα, όπως η συμπλήρωση φορμών, η διαχείριση ηλεκτρονικών δεδομένων, η διαχείριση τιμολογίων και έχει εφαρμογή σε ευρύ πλήθος εργασιών.

Πως λειτουργεί το RPA

Τα βήματα για την δημιουργία εφαρμογών λογισμικού RPA είναι ως εξής:

  • Αναγνώριση και ανάλυση των υποψηφίων διαδικασιών

Αφορά την επιλογή κατάλληλων διαδικασιών για αυτοματοποίηση. Τα κριτήρια είναι οι διαδικασίες να είναι δομημένες, αμετάβλητες, βασισμένες σε αυστηρούς κανόνες (rule based), επαναλαμβανόμενες, με διάρκεια, μεγάλο αριθμό συναλλαγών, με κρισιμότητα ανθρώπινου λάθους.

  • Επιλογή των διαδικασιών

Αφού οι διαδικασίες αναλυθούν διεξοδικά, η τελική επιλογή μεταξύ των υποψηφίων γίνεται με βάση τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας για την επιχείρηση από τη χρήση του RPA.

  • Σχεδιασμός της κατάλληλης τεχνικής λύσης

Επιλέγονται τα κατάλληλα εργαλεία λογισμικού ανάλογα με το είδος των διεργασιών που πρόκειται να αυτοματοποιηθούν.

  • Υλοποίηση έργου, δοκιμαστική λειτουργία και debugging

Ακολουθεί η δημιουργία των κατάλληλων ροών κώδικα (scripts) για τις διαδικασίες που έχουν επιλεγεί. Απαραίτητη είναι και η δημιουργία μιας demo περιοχής για την κατασκευή, τη δοκιμή (debugging) και την τελική διαμόρφωση του RPA.

  • Εκτέλεση, Τεκμηρίωση, Εκπαίδευση

Με την ολοκλήρωση του RPA είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι χρήστες για να αντιληφθούν με σωστή τεκμηρίωση τη λειτουργία ενός ρομπότ λογισμικού.

Τα οφέλη από τη χρήση RPA

Σύμφωνα με εταιρεία που εξειδικεύεται στο RPA [2], τα δέκα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την επιχείρηση από την χρήση του Ρομποτικού Αυτοματισμού Διαδικασιών (RPA) είναι:

  • Αύξηση της παραγωγικότητας >30%
  • Μείωση κόστους με εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων έως 50%
  • Αδιάκοπη λειτουργία χωρίς χρονικούς περιορισμούς 24/7
  • Απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων για εργασίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας
  • Διευκόλυνση συμμόρφωσης, ελαχιστοποίηση πιθανότητας σφάλματος
  • Αξιοπιστία, ποιότητα και υψηλή τυποποίηση 100%
  • Ενδελεχή παρακολούθηση και πλήρη στοιχεία καταγραφής
  • Βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, υψηλή ταχύτητα απόκρισης, μείωση σφαλμάτων
  • Εύκολη τροποποίηση και επεκτασιμότητα
  • Γρήγορη απόδοση της επένδυσης < 6 μηνών

Συνοψίζοντας, η χρήση του λογισμικού RPA αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, συμβάλλοντας πολλαπλά, μέσω της αυτοματοποίησης στην επιχειρηματική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

References:

[1] Έρευνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (ahk.de)

[2] Δέκα πλεονεκτήματα RPA για την επιχείρηση

Related posts

Intracom Ventures: Η νέα εταιρεία Κόκκαλη για εξαγορές, συμμετοχές και επενδύσεις

admin

Φουρλής: Διπλασιασμός περιθωρίων κέρδους στη λιανική έως το 2027

admin

Η ErgoProlipsis σύμβουλος στην αναβάθμιση μονάδας παραγωγής κλίνκερ του Τιτάν

admin

Revoil: Καθαρά κέρδη €2,1 εκατ. το 2023

admin

 Τα σχέδια της Πειραιώς για τη MIG

admin

ecolytiq: Νέα «πράσινη» συνεργασία μεταξύ Alpha Bank και Visa

admin

Επέκταση παραγωγής της «Χαλβατζής Μακεδονική» με νέα μονάδα εργοστασίου στη Βέροια

admin

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2023, στα €28,7 εκατ.

admin

Διπλασιασμό εσόδων στην τριετία βλέπει η Profile

admin