Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

NBG Securities: Οι νέες αυξημένες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

«Παραμένουμε θετικοί για όλες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο οδηγούνται από την επιτυχία των επιχειρηματικών σχεδίων μέχρι σήμερα, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας που αναμένεται για το 2024 και την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023», επισημαίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή.

«Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με έκπτωση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και προτιμούμε όλες τις τράπεζες που βρίσκονται υπό την κάλυψή μας, καθώς πιστεύουμε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους.

Οι υψηλότερες τιμές-στόχοι αντικατοπτρίζουν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στο εννεάμηνο πέρυσι. Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή μας, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς πιστεύουμε ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα στα ευρωπαϊκά επίπεδα», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι τα 2 ευρώ για την Alpha Bank από 1,95 ευρώ πριν, για τη Eurobank τα 2,10 ευρώ από 1,70 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,50 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν, με τις συστάσεις να είναι «outperform».

«Οι μετοχές ξεκίνησαν φέτος με το δεξί, με μέση απόδοση σε 5,4%, υπεραποδίδοντας κατά 7,8% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τα συνεχιζόμενα υψηλά επιτόκια, που αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για ένα μεγάλο μέρος του 2024, και να επικεντρωθούν στην επέκταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Αυτό θα βοηθήσει να μετριάσουν το αποτέλεσμα των μειώσεων των επιτοκίων που αναμένονται αργότερα μέσα στο έτος, διατηρώντας την κερδοφορία τους σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειές τους για τη μείωση των NPEs έχουν οδηγήσει σε υγιείς ισολογισμούς, ενώ τα επίπεδα των κεφαλαίων τους επέτρεψαν να επιστρέψουν αξία στους επενδυτές με τη μορφή μερισμάτων από το 2023», εξηγεί η NBG Securities.

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις το 2023, με άνοδο κατά 68% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τα σταθερά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου, καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές για τα κέρδη μετά το 2022. Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να έχουν επιστρέψει στις οθόνες των επενδυτών, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών τους (STOXX600 Banks) το 2023 κατά 48%. Επιπλέον, σε όρους σχετικής αποτίμησης, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς, η οποία δεν δικαιολογείται πλήρως από τη χώρα και τον κλάδο. Οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση κατά μέσο όρο σε 0,74 φορές για φέτος στον δείκτη P/TBV έναντι 0,91 φορές οι ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις, ή έκπτωση 18%.

«Πιστεύουμε ότι η σχετική έκπτωση θα μπορούσε να μειωθεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων. Επιπλέον, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς και την ΕΤΕ κατά τη διάρκεια του 2024 θα πρέπει να είναι σημαντικοί καταλύτες.

Η προοπτική περαιτέρω εκποίησης του ΤΧΣ αναμένεται να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή των επενδυτών, να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών και να ενισχύσει τις επιδόσεις τους.

Ο κύριος κίνδυνος που βλέπουμε για το 2024 είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους σύμφωνα με τον στόχο, καθιστώντας την κερδοφορία τους ευάλωτη σε τυχόν μειώσεις των επιτοκίων», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Related posts

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Mediobanca

admin

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων μετά από κάποιο διάστημα από τη λήξη του QE

admin

Τιμολόγηση a la carte δίνει η Πειραιώς στα στεγαστικά

admin

Νέος γύρος αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed αυτή την εβδομάδα

admin

Συνάντηση Σταϊκούρα με την διοίκηση του ΣΕΤΕ

admin

CEO Intrum: «Είμαστε εδώ για να μείνουμε»

admin

Ντάιμον: Η JPMorgan έχει σχέδια και για επιτόκια στο 8% και για επιτόκια στο 2%

admin

Ηλεκτροκίνητα οχήματα με leasing από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Optima Bank: Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά

admin