Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικό άλμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ώθηση από την πρόταση για το 1,4% της Eurobank

Άνω των 1.230 μονάδων επιστρέφει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να κυριαρχούν απόλυτα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους του Σεπτεμβρίου (-7,2%).

Οι τράπεζες είναι οι μεγάλες «πρωταγωνίστριες», με την αποεπένδυση του ΤΧΣ στη Eurobank στην τιμή του 1,8 ευρώ (για το 1,4% των μετοχών) να παρέχει ισχυρή ώθηση, ανεβάζοντας σημαντικά τις αποτιμήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι τραπεζικές μετοχές να κερδίζουν έως 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, ΔΕΗ και Jumbo ενισχύονται άνω του 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,22% και διαμορφώνεται στις 1.232,55 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.217,75 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.223,40 έως 1.232,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις στο ταμπλό
Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αντιδράσει στην πρόσφατη διόρθωση και να περιορίσει τη «βουτιά» του Σεπτεμβρίου, η οποία ανέρχεται στο -7,2%.

Οι επενδυτές βρίσκουν επιλεγμένα στηρίγματα στα ισχυρά οικονομικά μεγέθη ορισμένων εισηγμένων, οι οποίες συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα, ανακοινώνοντας διεύρυνση κερδών και υψηλά μερίσματα.

Η προσοχή, δε, στρέφεται αναμφίβολα και στις τράπεζες, οι οποίες γυρίζουν σελίδα και εισέρχονται σε διαδικασία αποεπένδυσης. Την αρχή κάνει η Eurobank (1,4%), ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει -εκτός απροόπτου- η Εθνική Τράπεζα (20%).

Την ίδια στιγμή, εντός της εβδομάδας θα έχουμε και την πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από πολλά χρόνια, με την Optima Bank να κάνει πρεμιέρα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού παραμένει νευρικό και ευμετάβλητο, δεδομένων των ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τις χαμηλές επιδόσεις της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές και το κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα, οι πρώτες μειώσεις (χαλάρωση νομισματικής πολιτικής) φαίνεται ότι μετατίθενται για το β’ ή και το γ’ τρίμηνο του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γ.Δ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί να απορροφήσει τη μεγάλη πτώση, η οποία καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία τον έχει απομακρύνει αισθητά από το υψηλό έτους των 1.345 μονάδες.

Αρκετοί αναλυτές περιμένουν την εμφάνιση διάφορων κινήσεων ωραιοποίησης, δεδομένου ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 9μήνου και επομένως, οι επενδυτές θα θελήσουν να βελτιώσουν κάπως τις αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μ’ αυτήν την εκτίμηση συνηγορεί και η πεποίθηση ότι το κύμα μαζικών πωλήσεων από τους ξένους επενδυτές έχει πλέον «ξεθυμάνει», κάτι που επιτρέπει στους αγοραστές να κυριαρχήσουν εκ νέου και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

--.grΕιδήσεις σήμερα:




Εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα, οι άγνωστες στιγμές και οι νικητές της χθεσινής ημέρας



Σπάνιο βίντεο του Πούτιν με μαλλιά να παίζει πινγκ πονγκ χαλαρός σε διακοπές στη Φινλανδία



Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκροί σε τροχαίο παππούς και το 3χρονο εγγόνι του

Related posts

Δήμος Αθηναίων: Μειώνονται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2023

admin

ΑΑΔΕ: Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για φορολογούμενους με εξουσιοδοτημένους λογιστές σε πληγείσες περιοχές

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν διαμηνύει πως η περίοδος της συνεργασίας της χώρας του με τη Δύση τελείωσε

admin

Έρχεται το προσυμπληρωμένο έντυπο Ε9

admin

Οι νέοι αυξημένοι μισθοί στο δημόσιο και οι ρυθμίσεις για Market και Youth Pass σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

Πετρέλαιο: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 η τιμή του αργού

admin

Επίδομα 200 ευρώ: Tη Μεγάλη Τετάρτη το επίδομα, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκαν 9,7% οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα το 2022

admin

Ταξίδια: Mειωμένα σχεδόν κατά 60% σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020

admin