Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Μ.Μ και το εκρηκτικό κοκτέιλ «αγρότες-χούλιγκανς-φοιτητές», οι νέες περιπέτειες του Καμμένου, η United πουλάει τις ελληνικές συμμετοχές της και η αγωνία για τα ναυπηγεία

Κανείς δεν είπε ότι δεν μπορεί να διαδηλώσουν όποιοι το επιθυμούν, αλλά με λοστάρια σε σχήμα κόκκινης σημαίας και μολότοφ, ok, δεν το λες και διαμαρτυρία. Τέλος πάντων, ό,τι συμβαίνει με τους αγρότες… συμβαίνει και στην Ευρώπη, ενώ για τη διαμαρτυρία των «φοιτητών» για τα μη κρατικά ΑΕΙ μόνο ως διαφήμιση προς αυτά μπορεί να εκληφθεί.


Πήραν τους αστυνομικούς των ηγετών





-Τέτοια κινητοποίηση, όπως αυτή των αγροτών με τα τρακτέρ, δεν είχαν ξαναδεί στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει πλήρως όλο το σύστημα. Όπως μου έλεγε αρμόδια πηγή μου, χθες το πρωί η Αστυνομία είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορεί να τους διαθέσει συνοδεία για να πάνε από τα ξενοδοχεία τους στη Σύνοδο Κορυφής. Ακολούθησε εξέγερση, καθώς πολλοί στύλωσαν τα πόδια, ενώ άλλοι όπως ο Ντόναλντ Τουσκ, το έκοψαν με το πόδι, εφόσον έμεναν κοντά. Άλλοι όμως παρέμειναν και περίμεναν και στο τέλος οι Βέλγοι υποχώρησαν και τους έδωσαν συνοδεία μόνο για να πάνε μέχρι τη Σύνοδο. Το μπλόκο στους δρόμους, παράλληλα, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί και μια μίνι-προσύνοδος στα γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, καθώς η Rue Commerce όπου εδρεύει η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, είναι δύο δρόμους πάνω από την Place du Luxembourg, όπου οι αγρότες έκαιγαν λάστιχα.





Ο Μητσοτάκης και οι αγρότες


-Η πηγή μου στο Μ.Μ, πάντως, μου συνέστησε να ακούσω προσεκτικά σήμερα την ομιλία του Μητσοτάκη στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία, καθώς ο πρωθυπουργός έχει κατανοήσει απολύτως το πρόβλημα και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να μην πάρουν κάτι οι αγρότες που αυτή τη φορά… παραδειγματίζονται και από τα όσα γίνονται στην Ευρώπη. Εξ ου και υπάρχει πίεση στο οικονομικό επιτελείο να βρει τα λεφτά τουλάχιστον για το θέμα του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.





Έρχονται ανακοινώσεις για τα γήπεδα





-Τώρα που η ΠΝΠ για την αθλητική βία ψηφίστηκε και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν κερδίσει ένα δύσκολο στοίχημα για την επαναλειτουργία των γηπέδων. Γι’ αυτό μαθαίνω ότι τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και συνολικά για το πλέγμα επαναλειτουργίας των αθλητικών χωρών από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, σε συνέντευξη Τύπου.


Στη Βουλή τη Δευτέρα





-Πάντως, με αυτά (αγρότες) και με αυτά (ιδιωτικά πανεπιστήμια) η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει υποχωρήσει όχι μόνο από την επικαιρότητα αλλά και από τα πολιτικά πηγαδάκια. Λογικό και αναμενόμενο καθώς το θέμα εξαντλήθηκε και κούρασε. Θα επανέλθει όμως από Δευτέρα καθώς το νομοσχέδιο μπαίνει στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως 15 Φεβρουαρίου.





Ελεγχόμενη κατάσταση


-Όσο για τα προγνωστικά -ποιοι και πόσοι θα διαφοροποιηθούν- μάλλον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε άλλα κόμματα καθώς η ΝΔ έχει περιορίσει σημαντικά τις διαφωνίες και όπως όλα δείχνουν δεν θα ξεπεράσουν τις 45-50. Αφήστε δε που το Μαξίμου με την τακτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα έχει σχεδόν “κανονικοποιήσει” τις αποχές, μην σας πω και τα “όχι” που θα ακουστούν από το “γαλάζιο” στρατόπεδο. Εδώ που τα λέμε είναι πιο λογικό να διαφοροποιηθεί στον γάμο των ομόφυλων ένας βουλευτής της ΝΔ από ό,τι ένας του ΠΑΣΟΚ ή, πολύ περισσότερο, του ΣΥΡΙΖΑ.


Κόλλησε και το ΠΑΣΟΚ





-Γι’ αυτό και λέω ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε άλλα κόμματα. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι στο ΠΑΣΟΚ 15 από τους 32 βουλευτές έχουν εκφράσει στον πρόεδρο Ανδρουλάκη προβληματισμούς και ισχυρές ενστάσεις. Μεταξύ αυτών και η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία -Λίτσα, για τους φίλους της- Λιακούλη. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά -ας πούμε- ποιοτικό. Η Αθηνά Λινού φαίνεται ότι περιόρισε τους προβληματισμούς στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας και είναι έτοιμη να υπερψηφίσει τον γάμο. Τι θα γίνει όμως με τον Παύλο Πολάκη;


Η τριανδρία της ΕΑΒ


-Έρχομαι στις εξελίξεις στο υπουργείο Άμυνας, όπου ο Νίκος Δένδιας έχει θέσει ως νούμερο ένα προτεραιότητα την ανασύσταση της αμυντικής βιομηχανίας με αιχμή την ΕΑΒ. Άνθρωπος που ξέρει καλά τα παρασκήνια μου έλεγε ότι στην πραγματικότητα το κουμάντο θα κάνει μια τριανδρία: ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ως πρόεδρος και CEO, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Καραδήμας που είναι αντιπτέραρχος και γνωρίζει καλά τα της βιομηχανίας και ο οικονομολόγος Δημήτρης Σκαλαίος που είναι και άνθρωπος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. “Ο στόχος είναι να σταματήσει το πάρτι στην ΕΑΒ”, μου έλεγε ο άνθρωπός μου, γι’ αυτό και οι επιλογές της ηγετικής ομάδας έφεραν στο προσκήνιο ανθρώπους σχετικούς και… εμπιστοσύνης. Και επειδή αναρωτιούνται τι κάνει ένας ναύαρχος στο τιμόνι της ΕΑΒ, η απάντηση είναι ότι ο Διακόπουλος ήταν πιλότος στα ελικόπτερα του Ναυτικού, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό είναι βασικός πελάτης της ΕΑΒ.


Ο ρόλος της Γεωργίου


-Οφείλω να ομολογήσω, όμως, ότι αίσθηση μου έκανε η τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου σε θέση αντιπροέδρου της ΕΑΒ. Τι σχέση έχει μια δικαστικός με την αμυντική βιομηχανία; Ρώτησα τον άνθρωπό μου και μου απάντησε ότι η παρουσία της έχει έναν τριπλό στόχο: να υπάρχει ένας έλεγχος στη διοίκηση, να υπάρχει μια νομική προστασία για τη διοίκηση, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στους συνδικαλιστές για το πάρτι που λέγαμε. Μου λένε, μάλιστα, ότι η πολύπειρη δικαστικός είπε στην πρώτη συνάντηση που έγινε ότι μπορεί να μην τα ξέρει πολύ καλά τα θέματα αυτή την ώρα, αλλά οι αρμόδιοι θα πρέπει, πριν προχωρήσουν, να είναι σίγουροι ότι τα καταλαβαίνει και αυτή.


Συνωστισμός υποψηφίων


-Αυξημένο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν – όπως ήταν αναμενόμενο – οι προσκλήσεις του ΑΣΕΠ για την κάλυψη των 21 θέσεων διοικητών και υποδιοικητών ΥΠΕ και των 152 διοικητικών θέσεων σε νοσοκομεία, καθώς κατατέθηκαν συνολικά 756 αιτήσεις. Το τελικό νούμερο μπορεί να είναι κατά τι αυξημένο καθώς η προθεσμία για τους διοικητές νοσοκομείων λήγει σήμερα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σχεδόν το 60% των αιτήσεων για ΥΠΕάρχες κατατέθηκαν δύο μέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Διοικητές της τελευταίας στιγμής.


Έλεος, κ. Γιώργο


-Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι ίσως το ισχυρότερο θεσμικό όπλο των βουλευτών για τον έλεγχο της κυβέρνησης και των υπουργών καθώς καταθέτουν ερωτήσεις και καλούν τους υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις. Ορισμένοι βουλευτές ωστόσο έχουν βαλθεί να μετατρέψουν το συγκεκριμένο θεσμικό εργαλείο σε παλαιοκομματικής κοπής μηχανισμό προώθησης ρουσφετιών. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Πέλλας με τη ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς αναφορά – επιστολή πολίτη που ζητά τη μονιμοποίηση του γιου του ως φύλακα σε αρχαιολογικό χώρο. Είναι προφανές ότι η κίνηση του βουλευτή δεν επιφέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στην κατανοητή αγωνία των ψηφοφόρων του. Του δίνει όμως τη δυνατότητα να τους πει: “τι άλλο να κάνω για εσάς; Μέχρι στη Βουλή πήγα το αίτημά σας”.


Σήμερα η κατανομή για τον ΔΑΑ – Ποια εισηγμένη πετά έξω τον 25άρη


-Σήμερα το πρωί αποφασίζεται η κατανομή των μετοχών του ΔΑΑ, δηλαδή ποιος παίρνει πόσες μετοχές. Κάθε εκτίμηση παρακινδυνευμένη, με την προσδοκία της αγοράς να είναι πως οι ιδιώτες θα πάρουν το 10% των μετοχών για τις οποίες γράφτηκαν. Ο μεγάλος ενθουσιασμός για τη μετοχή συνίσταται και στο γεγονός πως από τη στιγμή που οι Καναδοί θα πληρώσουν 10% στην τιμή εισαγωγής, η μετοχή θα κινηθεί προς αυτό το επίπεδο. Επιπλέον, στις χρηματιστηριακές περιμένουν πως αν οι πελάτες δεν ικανοποιηθούν από την κατανομή, τα λεφτά που έβαλαν στη δημόσια εγγραφή θα προσπαθήσουν να τα αξιοποιήσουν κάπως αλλιώς μέσα στο Χρηματιστήριο. Χαίρονται όλοι για την πανηγυρική εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο; Όχι. Λόγω της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο ΔΑΑ θα διεκδικήσει με το καλημέρα μια θέση στον δείκτη-βιτρίνα του ΧΑ τον 25αρη. Ποιον θα πετάξει έξω; Την εισηγμένη του 25άρη με τη πιο χαμηλή κεφαλαιοποίηση.


Διοικητικές αλλαγές στην Intrum


-Ανατροπές έχουμε στην Intrum η οποία αποκτά νέο οργανόγραμμα. Οπως ανακοινώθηκε στο προσωπικό, οι δύο γενικοί διευθυντές Γ. Σειραδάκης και Τάσος Τσάντης αποχωρούν, με τον πρώτο να παραμένει σε ρόλο συμβούλου διοίκησης, ενώ οι δύο άλλες γενικές διευθύντριες, Αλ. Φατσέα και Μ. Βέργη, αναλαμβάνουν καθήκοντα αναπληρωτή CEO. Επίσης ο Γ. Γεωργακόπουλος ενισχύει τον ρόλο του στο ΔΣ και εκτός από CEO αναλαμβάνει και καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου. Στην επιστολή που έστειλε στους εργαζόμενους η διοίκηση μιλά για στρατηγική αναδιοργάνωση της Intrum Ελλάς και μία σειρά οργανωτικών αλλαγών. Οι νέοι διευθυντές είναι οι Γ. Μαλεσόβας, Β. Διαμαντοπούλου, Μ. Φατζικμανώλη. Π. Καραγκιουλέ, Ν. Βρογκιστινός και Α. Καϊμάκη.


Στις 9 Απριλίου οι προσφορές για το “ιερό δισκοπότηρο” των κόκκινων δανείων


-Στις 9 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το “ιερό δισκοπότηρο” των κόκκινων δανείων, υπό την έννοια της μεγαλύτερης συναλλαγής, δηλαδή των NPLs των προβληματικών τραπεζών που διαχειριζόταν η PQH. Η συναλλαγή γνωστή και ως πακέτο Αριάδνη αποδείχθηκε δύσκολη λόγω μεγέθους και στο παρελθόν οι προσπάθειες πώλησης δεν τελεσφόρησαν. Για αυτό τώρα βαφτίστηκε Alphabet, και έσπασε σε τρία διαφορετικά χαρτοφυλάκια – ένα λιανικής, 1,4 δισ., ένα επιχειρηματικό, 2,1 δισ. και ένα με χαμηλές ή χωρίς καθόλου εξασφαλίσεις, 1,3 δισ.


Η Κύπρος (και πάλι) μας άφησε πίσω


-Λέγαμε χθες για τον Φορέα Επαναμίσθωσης των Ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας… Εν τω μεταξύ στην Κύπρο, ο σχεδιασμός του αντίστοιχου Φορέα παρότι ξεκίνησε πιο αργά, ολοκληρώθηκε γρήγορα (με δημόσια κεφάλαια) και άρχισε να λειτουργεί από τις 4/12/2023. Μέχρι σήμερα έχει ήδη δεχθεί και είναι προς αξιολόγηση 845 αιτήσεις οικονομικά ασθενών δανειοληπτών με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία τους.


Η Alpha, η UniCredit και οι ευκαιρίες στο bancassurance


-Στο πρόσφατο report της JP Morgan (Greek Banks – A postcard from New York) για τις ελληνικές τράπεζες και τις συζητήσεις με διαχειριστές κεφαλαίων στο πρόσφατο Greek Investment Forum, σχετικά απαρατήρητη πέρασε η αναφορά για τις προοπτικές αύξησης εσόδων από το bancassurance. Γενικότερα οι ξένοι θεωρούν πως υπάρχουν προοπτικές για αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση (παρά τη σημαντική αύξησή τους την τελευταία 3ετία συνολικά υπάρχει υστέρηση με άλλες μεσογειακές αγορές). Ειδικά στην περίπτωση των εσόδων από bancassurance, στο report τονίζεται πως από την πλευρά της Alpha Bank υπογραμμίστηκε πως παρά το υψηλό ποσοστό ιδιόκτητων κατοικιών (75%) στη χώρα, μόλις το 15% είναι ασφαλισμένο, από τα χαμηλότερα ευρωπαϊκά, κάτι που αποτυπώνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Η Alpha επίσης τόνισε πως οι τράπεζες σε αυτό το κομμάτι πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, επισημαίνοντας πως θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την εμπειρία της UniCredit σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στη διαμόρφωση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και τεχνολογίας.


Η United πουλάει τις ελληνικές συμμετοχές της


-Οι φήμες για την πώληση της NOVA δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα. Η πραγματικότητα δεν απέχει από τη φημολογία καθώς η United Group, o τηλεπικοινωνιακός και mediaκός όμιλος του Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners και των συνεταίρων του, πουλάει τις ελληνικές συμμετοχές του, δηλαδή τη NOVA. Yπενθυμίζεται ότι η επένδυση είχε γίνει το 2019, συμπληρώνεται μια πενταετία, τα EBITDA έχουν βελτιωθεί θεαματικά, οπότε έχει φτάσει η ώρα για deal.


Απρόσμενο deal


-Η συμφωνία της V O με τη SEC Newgate (ένα deal που είχε μείνει εκτός ραντάρ) ξάφνιασε την αγορά καθώς είναι η πρώτη φορά που ξένος όμιλος και μάλιστα με διεθνή παρουσία σε 5 ηπείρους επενδύει σε ελληνική εταιρεία υπηρεσιών και μάλιστα στον κλάδο της επικοινωνίας ο οποίος, κατά γενική ομολογία, δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την εδραιωμένη δραστηριότητα της V Ο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προφανώς συνέβαλαν στην κίνηση αυτή. Σημειώστε δε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της SEC Newgate είναι το private equity fund Investcorp, με 50 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.


Έπεσε έξω ο Καμμένος


-Μπορεί να γλίτωσε (προς το παρόν τουλάχιστον) το σφυρί για μέρος του «μεγάρου» της οικογένειας επί της λεωφόρου Συγγρού ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο η έκθεση αυτοκινήτων που λειτουργούσε στο ισόγειο του κτιρίου, άλλαξε ταμπέλα. Που σημαίνει ότι μάλλον δεν πήγε και τόσο καλά η επιχείρηση «επαναλανσαρίσματος» του ονόματος «Καμμένος» στην αγορά αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται ότι τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης αυτοκινήτων «Η. Καμμένος Α.Ε.», την οποία «έτρεχε» ο γιος του Πάνου Καμμένου, Ηλίας, είχαν γίνει στις 27 Ιανουαρίου 2020, δηλαδή πριν τέσσερα χρόνια, με την παρουσία πλήθους επωνύμων, από τους χώρους των τεσσάρων τροχών, της οικονομίας και της πολιτικής. Η εταιρεία διατήρησε μάλιστα την επωνυμία «Η. Καμμένος Α.Ε.» με την οποία ο αείμνηστος Ηλίας Καμμένος, πατέρας του Πάνου, ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60 από μια μάντρα αυτοκινήτων στη Συγγρού έχτισε μια σημαντική επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων που γνώρισε μέρες δόξας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Στη συνέχεια βέβαια το ακίνητο γνώρισε… άλλες δόξες, φιλοξενώντας τα κεντρικά γραφεία των ΑΝΕΛ και άλλες δραστηριότητες. Το θέμα είναι ότι πλέον στο ισόγειο του κτιρίου δεν στεγάζεται η έκθεση αυτοκινήτων της «Η. Καμμένος Α.Ε.», αλλά μιας άλλης εταιρείας και συγκεκριμένα της «Ωμέγα Τσάπαλος Α.Ε.», που είναι επίσημος διανομέας των αυτοκινήτων Peugeot, Citroën, DS Automobiles και Οpel. Η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Μάιο του 2023, ως κοινοπραξία των Ωμέγα Ελλάς Α.Ε. και Τσάπαλος Α.Ε., ενώ «κατέλαβε» το ισόγειο του «μεγάρου Καμμένου» από τον περασμένο Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι για τις 18 Ιανουαρίου 2024 είχε προγραμματιστεί ομάδα 9 πλειστηριασμών που αφορούσαν οριζόντιες ιδιοκτησίες του πρώτου ορόφου του κτιρίου επί της Λεωφ. Συγγρού 196, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να φτάνει στα 1,234 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατόπιν σχετικής προσφυγής του, κατά την έκθεση πλειστηριασμού, «τρίτου εμπράγματου οφειλέτη», Παναγιώτη Καμμένου κατά της doValue το Μονομελές Εφετείο Αθηνών αποφάσισε στις 11 Ιανουαρίου 2024 την αναστολή της διαδικασίας. Με βάση τη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2024, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, διατάζοντας την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης έως την οριστική απόφαση επί της έφεσης που κατατέθηκε στη γραμματεία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (Πρωτοδικείο Αθηνών) στις 2 Ιανουαρίου 2024.


Δεν το είχαν ξαναδεί


-Έξι χρόνια τώρα που η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ διοργανώνει το Greek Investment Day στο Παρίσι τέτοια συμμετοχή δεν είχαν ξαναδεί στην χρηματιστηριακή. Το παρών έδωσαν 25, κυρίως γαλλικοί, επενδυτικοί οίκοι (όπως οι Amundi, AXA, LBP AM, DNCA, GEFIP, Equigest, GEMWAY, COGEFI, QUAERO Capital, Allianz GI, OCTO, Uzes Gestion, Amiral, HMG Finance, GAY Lussac, ID-AM, Independance AM, Conservateur, Montpensier Finance κ.ά.) και συνολικά έγιναν 130 συναντήσεις (1-on-1).


Το τσιμέντο έχει άλλη αξία στην Αμερική κι άλλη στην Ευρώπη…


-Η μετοχή της ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, γράφει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπέρασε τα 24 ευρώ και ανέβασε τη χρηματιστηριακή της αξία στο 1,89 δισ. ευρώ. Κι όμως, μόνο η θυγατρική του Ομίλου στις ΗΠΑ αξίζει περισσότερα. Κι αυτό γιατί στην αμερικανική αγορά, οι αξίες των επιχειρηματικών ομίλων αποτιμώνται διαφορετικά. Πριν λίγο καιρό οι Ελβετοί ιδιοκτήτες της τσιμεντοβιομηχανίας Holcim αποφάσισαν να προχωρήσουν σε spin off της θυγατρικής τους στις ΗΠΑ, δηλαδή να τη μετατρέψουν σε ανεξάρτητη εταιρεία, με σκοπό την εισαγωγή των μετοχών της στη Wall Street. Πριν από τους Ελβετούς, οι Ιρλανδοί της CRH, με έδρα το Δουβλίνο, αποφάσισαν ισχυροποίηση της επενδυτικής παρουσίας τους στις ΗΠΑ (κωδικός NYSE: CRH) και αιχμή τις εταιρείες Prefaco NV-SA, Ergon NV, Oldcastle Materials, Ash Grove, CRH Americas. Στην Αμερική, το τσιμέντο έχει άλλη αξία. Πρώτα απ’ όλα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης/κατανάλωσης τσιμέντου (και σχετικών υλικών) καθώς το πρόγραμμα αναβάθμισης των ομοσπονδιακών υποδομών θα συνεχίσει να υλοποιείται όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Επιπλέον, η πολιτική Μπάιντεν με το Inflation Reduction Act προστατεύει προκλητικά τις εταιρείες που παράγουν τσιμέντο στις ΗΠΑ έναντι των εισαγωγικών. Εδώ ακριβώς μπαίνει η ΤΙΤΑΝ Cement, η θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στις ΗΠΑ. Αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Το 2023 οι πωλήσεις της TITAN USA ξεπερνούν το 1,5 δισ. δολάρια (δηλαδή, όση περίπου είναι η κεφαλαιοποίηση του ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας), με τα κέρδη EBITDA να ξεπερνούν τα 275 εκατ. δολάρια.


Αγωνία στα Ναυπηγεία


-Επισήμως, η μεταβίβαση των ναυπηγείων Ελευσίνας στον Όμιλο ΟΝΕΧ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Παρά τις τελετές, τις φωτογραφίες και τις δημόσιες ευχαριστίες των εργαζομένων, παρά την έγκριση της DG Comp από τις Βρυξέλλες και τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου, η μεταβίβαση των μετοχών στον νέο ιδιοκτήτη δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά από τον Όμιλο ΟΝΕΧ, με βάση τις νέες εργασίες επισκευής πλοίων, αλλά και με κάποιες μεταβατικές πληρωμές του Πολεμικού Ναυτικού που αφορούν το προηγούμενο καθεστώς. Τον τελευταίο καιρό, οι υπογραφές από το Πολεμικό Ναυτικό καθυστερούν και οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι δεν θα εισπράξουν το σύνολο των αποδοχών τους, το σκέλος που αφορά τις εργασίες του Πολεμικού Ναυτικού. Η οριστική μεταβίβαση των μετοχών του Ναυπηγείου φαίνεται πως έχει δρόμο ακόμη, αφού στις 13 Δεκεμβρίου εκδικάσθηκε μία ακόμη υπόθεση «τριτανακοπής» (για την οποία δεν έχει εκδοθεί απόφαση) ενώ εκκρεμεί η Αίρεση Υπ. Αριθμ 2 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η υπογραφή Πρωτοκόλλων, η σύνταξη Ισοζυγίου Μεταβίβασης και άλλα πολλά. Όσο καθυστερούν οι υπογραφές τόσο ανησυχούν οι εργαζόμενοι που νόμιζαν ότι είχαν επιτέλους τελειώσει με τον εφιάλτη της απραξίας και της αβεβαιότητας…


Κάνουν πάρτι οι χρηματιστηριακές


-Οι Χρηματιστές είναι χαρούμενοι. Ήδη το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων έφτασε στα 17 δισ. ευρώ δηλαδή στα επίπεδα του… 2008 και συνεχίζει αυξανόμενο. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αδιαφορεί για τα πρόσημα των διεθνών αγορών, ανεβαίνει με υψηλούς -συγκριτικά- τζίρους. Έκλεισε στο υψηλότερο σημείο της συνεδρίασης 1.376 μονάδες με τζίρο στα 150 εκατ. ευρώ (τα 30 σε πακέτα). Όπως προχθές έτσι και χθες περίπου το 50% των συναλλαγών αφορούσε τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών (Alpha Bank 3,03%, Eurobank 1,85%, Πειραιώς 1,33%, Εθνική 0,71%), δημιουργώντας κλίμα προσδοκιών για την υπόλοιπη αγορά… Η Τρ. Πειραιώς, με κεφαλαιοποίηση 4,75 δισ. ευρώ και άνοδο 15% από την αρχή του χρόνου, ξεπέρασε τη ΔΕΗ (4,73 δισ. €) στην 7η θέση του Χρηματιστηρίου μας. Η Eurobank (6,76 δισ. €) ξεπέρασε την Εθνική (6,47 δισ. €) στη δεύτερη θέση. Τα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών ήταν πολλά στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ήταν όμως αντίστοιχα μεγάλης αξίας και στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου (Alpha, Εθνική, ΔΕΗ, JUMBO κ.λπ.), απτή απόδειξη ότι κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι επαγγελματίες έχουν βλέψεις για ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις…


Ελλάδα: Το μαύρο πρόβατο


-Χθες, δημοσιεύθηκε ο Δείκτης Μεταποίησης της Ευρωζώνης. Ενθαρρυντική η μικρή άνοδος στο 46,6 τον Ιανουάριο, από 44,4 τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένει σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων κι αυτό, αν δεν σηματοδοτεί ύφεση, σίγουρα δεν προοιωνίζεται ανάπτυξη συνολικά. Η Ελλάδα αντιθέτως ανέδειξε ότι ο Δείκτης Μεταποίησης ΡΜΙ τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε στις 54,7 μονάδες από 51,3 τον Δεκέμβριο κι αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός συνολικής ανάπτυξης από τον Απρίλιο 2023. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε νέα μείωση της ανεργίας στο 9,2%, αλλά κυρίως νέα αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων που ανήλθαν σε 4.264.292 άτομα, δηλαδή 102.064 περισσότεροι από πέρυσι.


Χωρίς στεγαστικά δάνεια οι αμερικανικές τράπεζες


-Βγήκαν τα επίσημα στοιχεία και αποδεικνύεται ότι στις ΗΠΑ η ζήτηση στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο 2024 υποχώρησε σε νέο χαμηλό 30 ετών, μειωμένη κατά 54% από την κορύφωση της πανδημίας. Συνολικά, η ζήτηση στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 14% τον τελευταίο χρόνο και κατά 40% από τα προ πανδημίας επίπεδα. Σήμερα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί από το 8,1% στο 6,8%. Οι Αμερικανοί όμως ζητούν λιγότερα δάνεια. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι Αμερικανοί, το 90% των δανειοληπτών, έχουν επιτόκια στεγαστικών δανείων κάτω του 5%. Επομένως, δεν υπάρχει κίνητρο για μετακόμιση. Γιατί να αφήσεις το σπίτι που μένεις και για το οποίο πληρώνεις δάνειο με 5% για να αγοράσεις ένα άλλο -καλύτερο ίσως- το οποίο όμως θα κοστίζει 7%;






ΠΗΓΗ: https://www.--.gr

Related posts

«Εξοικονομώ»: Στόχος έως το 2030 να αναβαθμίσουμε ενεργειακά 600.000 κατοικίες, δηλώνει ο Σκρέκας

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο

admin

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί και τι ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

admin

Πρόκληση για τον Τζο Μπάιντεν η επιλογή του προέδρου της Fed

admin

Σε καθεστώς fast track οι επενδύσεις Microsoft και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

admin

Επιδόματα: Τι πληρώνεται από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαρτίου

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: «Μέχρι Σεπτέμβριο» η αύξηση επιτοκίων

admin

«Λίφτινγκ» στο ύψος και τη διάρκεια των προστίμων για χρέη προς τους Δήμους

admin

Τι λέει ο Σταν (στο ΜΜ) για τις εκλογές και για την πιο Δεξιά (της ΝΔ), ο Κ.Μ, τα βαφτίσια και η μπάλα του μπάσκετ, τα δυο deals Helleniq Energy και Αttica Group, ο Βακάκης και η ντόλτσε βίτα στη Φλόριντα

admin