Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο

Συνεχίζεται η συσσώρευση στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις, εν μέσω της γενικευμένης αβεβαιότητας που επικρατεί στο εξωτερικό, όπου το ενδιαφέρον στρέφεται στις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Στο ταμπλό, τώρα, τράπεζες και blue chips εμφανίζουν οριακές μεταβολές, με την Coca Cola να προσπαθεί να ξεχωρίσει στο 1,8% και τα 26,6 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και τα ΕΛΠΕ. Από την άλλη πλευρά, η Αλουμύλ συνεχίζει την καθοδική πορεία, καθώς υποχωρεί άνω του 3%, δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό -22%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.253,36 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.251,66 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.250,55 έως 1.254,90 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει στα επίπεδα των 980 μονάδων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο 0,12% και τις 983 μονάδες, εν αναμονή της πώλησης των μεριδίων του ελληνικού δημοσίου.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, ενισχύεται οριακά κατά 0,4% και ανακτά το ψυχολογικό όριο του 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο 0,2% και το 1,41 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,2% και τα 5,79 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να είναι σχεδόν αμετάβλητη στις παρυφές των 3 ευρώ.

Alpha Bank 0,21% 1,4125 ευρώ

Eurobank 0,43% 1,506 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -0,17% 5,79 ευρώ

Πειραιώς -0,07% 2,958 ευρώ

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στον δρόμο της μεταβλητότητας και των συνεχών εναλλαγών στα πρόσημα, καθώς οι εισαγόμενες ανησυχίες από το εξωτερικό «εξουδετερώνουν» τον θετικό αντίκτυπο από τις εγχώριες εξελίξεις.

Ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις, τείνει προς νέα άνοδο, ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, «πνίγοντας» περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το απόγευμα, στο μεταξύ, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve, η οποία εκτός απροόπτου θα διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5,25% – 5,50%. Ωστόσο, το σενάριο μιας νέας παρέμβασης στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.

Όλα αυτά επιδρούν δυσμενώς στην επενδυτική ψυχολογία, δεδομένου ότι οι σφιχτές πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Κι αυτή η αδυναμία καθίσταται αισθητή και στην Ελλάδα, παρά την ευφορία που επικρατεί μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον DBRS αλλά και τη διπλή αναβάθμιση από τον -πάντα φειδωλό- Moody’s.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στο Χ.Α. προαναγγέλλονται «πυκνές» στο β’ μισό του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες τίθεται σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης, με την Eurobank να ξεκινά τις σχετικές διαδικασίες για την πώληση του 1,4% των μετοχών, οι οποίες αυτήν την στιγμή βρίσκονται στα χέρια του ΤΧΣ.

Επιπλέον, όλες οι εισηγμένες θα πρέπει έως τις 29 Σεπτεμβρίου να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, ενώ τις επόμενες ημέρες «ντεμπούτο» θα κάνει η μετοχή της Optika Bank, στην πρώτη τραπεζική IPO έπειτα από πολλά χρόνια.

Ειδήσεις σήμεραΠαππάς υπέρ Κασσελάκη: «Ο Στέφανος θα έχει τη στήριξή μου, θα ενθαρρύνω την εκλογή του»Το μυστήριο με τους 6 κλεμμένους πίνακες της Ελαιουργικής, αξίας εκατ. ευρώ! Το πάρτι που έφερε το λουκέτο στον μεγαλύτερο συνεταιρισμόΗ σφιχτή αγκαλιά μιας 38χρονης μητέρας με τον έφηβο γιο της που «δίχασε» τα social media

Related posts

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ

admin

Εφορία: Άνοιξαν οι εφαρμογές για όσους εισέπραξαν αναδρομικά – Αναλυτικός οδηγός για τη δήλωσή τους

admin

Wall Street: Απώλειες λόγω Τραμπ

admin

Σήμερα στην Κοζάνη ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού-γίγα των ΕΛΠΕ

admin

ΕΝΦΙΑ: Οι μεγάλες αδικίες και οι στρεβλώσεις του φόρου

admin

Μετά τον Κάρολο, Πάιατ και Χατζηδάκης φόρεσαν γραβάτες με την ελληνική σημαία!

admin

ΑΑΔΕ: «Ποδαρικό» της εφορίας με ψηφιακό δελτίο αποστολής και πελατολόγιο

admin

Αγίου Πνεύματος: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

admin

Ακίνητα: Ευκολότερες οι πωλήσεις για όσους θέλουν να εξοφλήσουν την εφορία

admin