Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

BSH: Διατηρεί ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών

Οριακή αύξηση πωλήσεων κατά 1,6% πέτυχε το 2023 στις αγορές Ελλάδας και Κύπρου η BSH Οικιακές Συσκευές, διατηρώντας ωστόσο το θετικό momentum που είχε δημιουργηθεί το 2022. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών της εμπορικής εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών το 2022 είχε διαμορφωθεί στα 187,8 εκατ. ευρώ έναντι 155,9 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ το 2023 διαμορφώθηκε στα 190,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γ. Γρατσώνη εν πολλοίς η αύξηση αποδίδεται στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του ΥΠΕΝ που «έτρεξε» κατά την τελευταία διετία. Ο ίδιος επίσης διευκρίνισε πως η αύξηση μεγεθών για τη χρήση του 2023 αφορά σε οργανική ανάπτυξη, καθώς η εταιρεία δεν έχει αλλάξει τιμοκαταλόγους προς τους πελάτες της για τα brands Bosch, Pitsos, Siemens και Neff το τελευταίο διάστημα.

Συμπλήρωσε δε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη ανατιμήσεων για την τρέχουσα χρήση, εξηγώντας ωστόσο πως ο όμιλος διαρκώς λανσάρει νέα προϊόντα ανά κατηγορία, τα οποία τιμολογούνται «δίκαια μεν, ακριβότερα δε». Η κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί κατά τη δημοσίευση του ισολογισμού της, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα εγγράψει έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα από την πώληση του εργοστασίου της Πίτσος στον όμιλο Σκλαβενίτη.

Η εταιρεία διατηρεί το imperium σε μεγάλες κατηγορίες οικιακών συσκευών με μερίδιο της τάξης του 31%-33%, όπως υπολογίζει η διοίκηση της. Επισημάνθηκε πως η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί στοιχεία εταιρειών ερευνών (εν προκειμένω της GfK), αξιοποιώντας τις δικές της εκτιμήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γρατσώνης κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου παρέθεσε στοιχεία που αφορούν τη δυναμική της ευρύτερης αγοράς και αντιστοίχως την επίδοση της BSH. Ειδικότερα, στην κατηγορία κουζίνας (συν φούρνοι και φούρνοι μικροκυμάτων) στην Ελλάδα οι πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση κατά 11%, ενώ η BSH αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 14%. Στον τομέα των πλυντηρίων και στεγνωτηρίων, η αγορά εκτιμάται –κατά τη διοίκηση της BSH- πως κινήθηκε ανοδικά κατά 16% ενώ για τον όμιλο κατά 3%, με τον κ. Γρατσώνη να παραδέχεται πως υπήρξε υστέρηση εξαιτίας της μη ανταγωνιστικής πρότασης εκ μέρους των μαρκών του ομίλου.

Στον τομέα των πλυντηρίων πιάτων η εκτίμηση είναι πως η αγορά κινήθηκε ανοδικά κατά 18% ( 6% για την BSH και τα brands της). Στην κατηγορία της ψύξης (ψυγεία – ψυγειοκαταψύκτες) εκτιμάται ότι το 2023 οι πωλήσεις της αγοράς κινήθηκαν ανοδικά κατά 21% αλλά αρνητικά για την εταιρεία (-3%), γεγονός που αποδίδεται στο ότι η διακύμανση του προγράμματος του ΥΠΕΝ ευνόησε τις «ακριβές» μάρκες κυρίως το 2022. Τέλος σε ότι αφορά τις μικροσυσκευές η εκτίμηση που διατυπώθηκε είναι πως η αγορά σημείωσε αύξηση κατά 12%, ενώ η BSH κατά 2%

Ο κ. Γρατσώνης εκτίμησε πως για την τρέχουσα χρήση ο μέσος όρος της αγοράς θα κινηθεί πτωτικά κατά 20%-25%, εξαιτίας της απουσίας επιδοτούμενων προγραμμάτων για τις μεγάλες οικιακές συσκευές, όπου η εταιρεία έχει ηγετικά μερίδια. Προσέθεσε ωστόσο πως εξαιρουμένων των πωλήσεων ψυγείων η BSH δύναται να παρουσιάσει αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 5%-7%, με οδηγό της ανάπτυξης της τα νέα λανσαρίσματα συσκευών αλλά και τις τάσεις της αγοράς.

Ο ίδιος ανάφερε πως τα hits της εποχής είναι οι ηλεκτρικές σκούπες stick (κατηγορία όπου η εταιρεία μέσω της Bosch κατέχει ηγετική θέση), οι εντοιχιζόμενες συσκευές όπου μέσω της Neff κατέχει επίσης διακριτή θέση, ενώ διεκδικεί μερίδια (με την κυκλοφορία νέων προϊόντων) στον τομέα των στεγνωτηρίων, προϊόν που εμφανίζει θεαματική ανάπτυξη πωλήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας η συγκεκριμένη κατηγορία αύξησε τζίρο κατά 40% στο α’ τρίμηνο του 2024 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023, με πωλήσεις 4.000 τεμαχίων ανά μήνα!

Related posts

Συνεργασία ΕΛΠΕ-Συγγελίδη στην ηλεκτροκίνηση

admin

Αποχωρεί από τη θέση του Managing Director της Cardlink ο Γιώργος Δρυμιώτης

admin

Την Israeli Industrial Batteries εξαγόρασε ο όμιλος Sunlight

admin

Στην εθνική εβδομάδα εξυπηρέτησης πελατών συμμετείχε η Minetta

admin

ΔΕΗ: Αναβάθμιση πρακτικών σε Εταιρική Διακυβέρνηση, Συμμόρφωση και Δεοντολογική Συμπεριφορά

admin

Grivalia Hospitality: Κατασκευάζει πολυτελές κάμπινγκ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

admin

Τρίτη προσπάθεια… εκκίνησης της δίκης για το σκάνδαλο της Folli Follie

admin

Πώς να αλλάξετε καριέρα χωρίς να το… μετανιώσετε

admin

Τα «ψιλά γράμματα» στην εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

admin