Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάστιν Τριντό: Νίκη του Τραμπ θα σήμαινε “αβεβαιότητα” για τον Καναδά

Μια νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο θα σήμαινε “αβεβαιότητα” για τον Καναδά, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Οι σχέσεις του Τριντό -το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου, οι Φιλελεύθεροι, ανήλθε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2015- με τον Τραμπ κατά την πρώτη τετραετή θητεία του τελευταίου στον Λευκό Οίκο ήταν γεμάτες προστριβές, με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο να φτάνει μάλιστα στο σημείο να τον κατηγορήσει Καναδό πρωθυπουργό ως αδύναμο και ανέντιμο.

“Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα κάνει… προφανώς, ο κ. Τραμπ εγείρει ένα συγκεκριμένο βαθμό αβεβαιότητας”, ανέφερε ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Μόντρεαλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αβεβαιότητα που εκτείνεται και στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων, όπου η πολιτική Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του δημιούργησε εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι 75% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών του Καναδά κατευθύνονται στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό, που επιθυμεί ο Τραμπ.

Ο Τριντό σημείωσε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ήγειρε η πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, μεταξύ των οποίων ήταν και η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον καναδικό χάλυβα και το αίτημα της Ουάσιγκτον για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία περιλαμβάνει επίσης το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA, ο Καναδάς έστειλε δεκάδες υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους σε ορισμένες βασικές πολιτείες των ΗΠΑ για να τονίσουν την αξία του ηπειρωτικού ελεύθερου εμπορίου, με τον Τριντό να επισημαίνει ότι η Οτάβα θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και αυτήν τη φορά.

“Καταφέραμε να διαχειριστούμε τον κ. Τραμπ υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του Καναδά και δείχνοντας ότι μπορούμε να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές των συνόρων”, σημείωσε ο Τριντό.

Εν τω μεταξύ, αρνητική είναι και η άποψη των Καναδών για τον Τραμπ. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, περίπου τα 2/3 των Καναδών δήλωσαν ότι η δημοκρατία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει στις ΗΠΑ στην περίπτωση μιας νέας τετραετούς θητείας του Τραμπ.

Related posts

Έρευνα συνδέει τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών με το “σύνδρομο της Αβάνας”

admin

Γκάλαντ: Το Ισραήλ χρειάζεται αρκετούς μήνες για να κερδίσει στη Γάζα

admin

Μ. Κουρούμ: Ο αντίπαλος του Ιμάμογλου και οικονομικός σύμβουλος του υιού Ερντογάν – Η διαφθορά σε κατασκευές και ακίνητα

admin

Ινδία: Ο Μόντι άνοιξε τη σύνοδο της G20 ως πρωθυπουργός της “Μπάρατ”

admin

Ουκρανία: Επτά άτομα σκοτώθηκαν στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις διορισμένες από τη Ρωσία αρχές

admin

Ουκρανία: Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ζήτησε ταχεία αποστολή σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας

admin

Ντομπρόβσκις: Η Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

admin

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία

admin

Πηγές ΥΠΕΞ: Η Ελληνίδα που εγκλωβίστηκε με τον γιο της στην Γκαμπόν επιστρέφει την Τρίτη

admin