Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα συνδέει τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών με το “σύνδρομο της Αβάνας”

Η μυστηριώδης ασθένεια του “συνδρόμου της Αβάνας”, που φέρεται να έχει πλήξει διπλωμάτες και κατασκόπους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, μπορεί να συνδέεται με “ενεργειακά όπλα” που χρησιμοποιεί η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, αναφέρει το Insider.

Το ανεξιχνίαστο αυτό σύνδρομο είχε πρώτη φορά αναφερθεί το 2016 από αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, όταν αυτοί είχαν εμφανίσει ανεξήγητα παθολογικά συμπτώματα, όπως ζάλη, ναυτία, απώλεια μνήμης, προβλήματα στην ακοή, κ.α.  

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με το συμβάν, με το πόρισμα (που δημοσιεύτηκε πέρυσι) να αναφέρει πως είναι “εξαιρετικά απίθανο” ένας “ξένος εχθρός” να ευθύνεται για την αδιευκρίνιστη ασθένεια. 

Ωστόσο, το Insider, σε από κοινού έρευνα με το Der Spiegel και την δημοφιλή εκπομπή “60 Minutes” του CBS, συνδέει τα γεγονότα με τη ρωσική μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών (GRU), γνωστή ως 29155. Όπως σημειώνει, μέλη της συγκεκριμένης ομάδας είχαν τοποθετηθεί εκείνη την περίοδο στα σημεία των αναφερόμενων περιστατικών, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της έλαβαν βραβεία και προαγωγές για εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη “μη θανατηφόρων ακουστικών όπλων”.

Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα, το πρώτο κρούσμα του “συνδρόμου της Αβάνας” μπορεί να συνέβη πριν το 2016. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι πρώτες επιθέσεις πιθανότατα σημειώθηκαν δύο χρόνια νωρίτερα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όταν ένας υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου έπεσε αναίσθητος από “κάτι που έμοιαζε με ισχυρή ενεργειακή δέσμη”.

Η Ρωσία από την πλευρά της αποκρούει τα πορίσματα της έρευνας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει πως οι κατηγορίες είναι παντελώς αβάσιμες, καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να υποστηρίζει έναν τέτοιο ισχυρισμό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 αναφορές της μυστηριώδους ασθένειας, ενώ δεκάδες περιπτώσεις εξακολουθούν να θεωρούνται επισήμως ανεξήγητες.

Το 2021 το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε το “νόμο της Αβάνας”,   εξουσιοδοτώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη CIA και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες να παρέχουν επιδόματα στο προσωπικό και τις οικογένειές τους που έχουν πληγεί από την ασθένεια.

Related posts

Unilever: Αύξηση κερδών το 2023, δρομολογεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

admin

ΗΠΑ: Πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες για τις 20 σορούς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

admin

Spotify: Ξεπέρασε τις προσδοκίες για χρήστες και συνδρομητές στο δ’ τρίμηνο – Περιόρισε τις ζημιές

admin

Ο Στόλτενμπεργκ δεν θεωρεί πρόβλημα για το ΝΑΤΟ τη στήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς

admin

Βρετανία: Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ

admin

Ανεβάζει τους τόνους ο αρχηγός της Wagner, Πριγκόζιν: “Υπόλογοι για τους θανάτους μαχητών μας οι Σοϊγκού, Γκερασίμοφ”

admin

Ο Πούτιν προανήγγειλε την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών υποβρυχίων

admin

Η Κομισιόν προχωρά σε αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη

admin

Ρωσία: Ο πρεσβευτής της Μολδαβίας εκλήθη για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών

admin