Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πηγές ΥΠΕΞ: Η Ελληνίδα που εγκλωβίστηκε με τον γιο της στην Γκαμπόν επιστρέφει την Τρίτη

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έδωσαν νεότερες πληροφορίες για την υπόθεση της Ελληνίδας είχε εγκλωβιστεί στην Γκαμπόν μαζί με τον 13χρονο γιο της, μετά το πραξικόπημα, όταν έκλεισαν τα σύνορα.

“Η πρεσβεία στη Κινσάσα (Κονγκό) κινητοποιήθηκε για την κατάσταση στη Γκαμπόν και ήρθε σε επαφή με την Ελληνίδα. Είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους. Hταν να ταξιδέψει αύριο Κυριακή, αλλά οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Εκλεισε πτήση για επιστροφή στις 5 Σεπτεμβρίου. Τα σύνορα άνοιξαν” μετέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η Γκαμπόν άνοιξε και πάλι σήμερα τα σύνορά της, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, τρεις ημέρες αφότου τα έκλεισε στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων υπό τον στρατηγό Μπρις Ολγκί Γκεμά κατέλαβαν την εξουσία την Τετάρτη, έθεσαν τον Μπονγκό σε κατ΄οίκον περιορισμό και τοποθέτησαν τον Γκεμά ως αρχηγό του κράτους, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από την οικογένεια Μπονγκό επί 56 έτη.

Το πραξικόπημα –το όγδοο στη δυτική και κεντρική Αφρική μέσα σε τρία χρόνια– προκάλεσε ανησυχίες για μετάδοση της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό σε όλη την περιοχή διαγράφοντας τη δημοκρατική πρόοδο που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος βρίσκονται υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας που ζητά την αποκατάσταση πολιτικών κυβερνήσεων όμως χθες, Παρασκευή, το βράδυ είπαν πως δεν θα βιαστούν να κάνουν εκλογές.

Τα χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά σύνορα άνοιξαν επειδή η χούντα “ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των καλών σχέσεων με τους γείτονές μας και όλα τα κράτη στον κόσμο” και θέλει να τηρήσει τις “διεθνείς δεσμεύσεις” της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στην κρατική τηλεόραση.

Related posts

ΥΠΕΞ Κίνας: Η επανέναρξη των συγκρούσεων στη Γάζα μπορεί καταστρέψει όλη την περιοχή

admin

ΗΠΑ: Άνθρωπος “κλειδί” των Ρεπουμπλικανών λέει ότι παραμένουν “ακανθώδη ζητήματα” για μια συμφωνία για το όριο χρέους

admin

Η Τουρκία επιβάλλει πρόστιμο στην JPMorgan, επικαλούμενη διασπαστικές συναλλαγές μετοχών

admin

Η Βόρεια Κορέα καθέλκυσε το πρώτο της “υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα”

admin

Ο ΠΦΣ στηρίζει τις προσπάθειες του Μ. Χρυσοχοΐδη να βρεθεί λύση στο φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο

admin

Επιδρομή στη Δυτική όχθη: Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν οκτώ

admin

Ο πρώτος ξένος πρέσβης που διορίζεται στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν είναι από την Κίνα

admin

Ρωσία: Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σκοτώθηκαν από επίθεση στο όχημά τους

admin