Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Σεντένο (ΕΚΤ): Καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα οι μειώσεις επιτοκίων 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα, δήλωσε στο Reuters το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο (φωτό).

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4% την Πέμπτη, μια απόφαση με την οποία συμφώνησε ο Σεντένο, παρόλο που αυτή τη φορά δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι υπήρχε συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων πως ήταν «πρόωρο να συζητηθούν περικοπές επιτοκίων».

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προτείνουν ότι πρέπει να περιμένουν τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, τα οποία θα τα έχουν τον Μάιο, για να δουν αν υπάρχουν δευτερογενείς συνέπειες του πληθωρισμού. Ο Σεντένο θεωρεί ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιων επιπτώσεων μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης.

«Υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες. Το να εξαρτάται κάποιος από τα δεδομένα δεν σημαίνει να εξαρτάται από τους μισθούς… δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα στοιχεία για τους μισθούς Μαΐου για να πάρουμε μια ιδέα για την πορεία του πληθωρισμού», είπε.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν «πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με βιώσιμο τρόπο» προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, με αναπάντεχα ισχυρές μειώσεις τον τελευταίο καιρό μετά την εξάλειψη «σχεδόν όλων» των κραδασμών που είχαν ανεβάσει τις τιμές, όπως το ενεργειακό κόστος και οι περιορισμοί εφοδιασμού.

Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, το 4% είναι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι μείωση.

«Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά. Είμαι απόλυτα υπέρ των σταδιακών σεναρίων, γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικούς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας», είπε, ελπίζοντας σε μια συνεχή, βιώσιμη περικοπή, και βλέποντας τις 25 μονάδες βάσης ως «καλή μείωση».

Προειδοποίησε να μην κρατήσει η ΕΚΤ τα χαρτιά της κλειστά μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που «συνηθίζεται στα παιχνίδια αλλά όχι στη νομισματική πολιτική», και προειδοποίησε επίσης ότι πιθανές αποκλίσεις κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2% «τιμωρούνται όσο και οι αποκλίσεις πάνω από αυτόν».

«Η ΕΚΤ πρέπει να είναι, από εκείνη τη στιγμή και μετά, πηγή τόνωσης για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ», είπε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, στη δημοσιονομική σταθερότητα και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην οικονομική σταθερότητα.

Related posts

Τιτλοποιεί το σύνολο των NPEs η Attica Bank

admin

Commerzbank: Ζημιές €295 εκατ. λόγω πανδημίας το α’ τρίμηνο

admin

Ευρ. Επιτροπή: Καμπανάκι για τα κεφάλαια των τραπεζών

admin

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Ρωσίας

admin

Goldman Sachs: Νέες τιμές στόχοι, αλλαγές στις συστάσεις για τις τράπεζες

admin

Τι κρύβει η μείωση στις καταθέσεις των νοικοκυριών

admin

ΑΑΔΕ: Πώς θα υποβάλετε αίτηση για ρύθμιση δανείων με εγγύηση Δημοσίου

admin

Πονοκέφαλος ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

admin

Αυστηρά κριτήρια για δάνεια 6 δισ. με κρατική εγγύηση

admin