Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πονοκέφαλος ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Το παράθυρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του τελευταίου ενεργού εργαλείου της για την αντιμετώπιση της κρίσης κλείνει. Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις επανεπενδύσεις έως το τέλος του 2024, αλλά κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ταχθεί υπέρ ενός πρόωρου τερματισμού τους. 

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ήδη από τον Μάρτιο – πολύ πριν οι αξιωματούχοι σχεδιάσουν επί του παρόντος να ξεκινήσουν να μειώνουν σταδιακά τις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP των 1,7 τρισ. ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν στην πανδημία.

Χωρίς αλλαγή σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, το τέλος των επανεπενδύσεων PEPP – ένα βήμα αυστηροποίησης – θα ερχόταν σχεδόν σίγουρα εν μέσω ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Για να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να αφήσει τους επενδυτές αβέβαιους για τους στόχους της ΕΚΤ, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιθυμούν ταχύτερη απόσυρση.

Το θέμα μπορεί να εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τελική της συνεδρίαση για το 2023.

«Κοιτάζοντας καθαρά τι εισήχθη να κάνει το PEPP – για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας – δεν έχει νόημα να το κρατήσουμε ζωντανό», δήλωσε ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro. 

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Διευρύνει τις δράσεις της στη μάχη κατά του COVID-19

admin

JPMorgan: Υποχωρεί η μεταβλητότητα του bitcoin, ανοίγει ο δρόμος για τις τράπεζες

admin

Σουηδία: Φορολόγηση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της άμυνας

admin

Eurobank: Οι πυλώνες της ανάκαμψης του 2021

admin

Alpha Bank: Στο ζύγι της ΕΚΤ το «σπιράλ μισθών-τιμών»

admin

Overweight για τις τράπεζες η JP Morgan

admin

Attica Bank: Πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας

admin

Νέος CEO στην Πειραιώς Factoring ο Βασίλης Καϊμάς

admin

Τανισκίδης: Η Optima Bank πέρασε σε οργανική κερδοφορία

admin