Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο έγκλημα των Τεμπών – Την Τρίτη η κατάθεση της πρότασης μομφής

Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» «αλλοίωση» συνομιλιών του σταθμάρχη που ξεριζώθηκαν  από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά τη μοιραία νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Η αντιπολίτευση καταθέτει σύσσωμη πρόταση δυσπιστίας την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συγκεντρώσει 50 βουλευτές ώστε να κατατεθεί. Το κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη περιελάμβανε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πλην κατά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δηλαδή των κοινοβουλευτικών ομάδων των Σπαρτιατών και της Ελληνικής Λύσης. Με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, όντας εξοδούχος από τον στρατό, απευθύνθηκε με βίντεο – μήνυμα στον κόσμο, ζητώντας την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε οι εκλογές να γίνουν με την παρουσία διεθνών παρατηρητών «διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε πως «είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους».

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την όποια πρόταση δυσπιστίας κατατεθεί με το δικό του σκεπτικό, όπως ανέφερε ο Περισσός. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο πρώτος που ανέφερε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα», τονίζοντας ότι «η παραμονή της είναι όνειδος για την κοινωνία, τη δημοκρατία, τη χώρα».

«Δεν ξεχνώ»

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσης 26 Μαρτίου της πρότασης δυσπιστίας και να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου.

Related posts

Ποιος κέρδισε; Η κωμωδία!

admin

Στο πλευρό των εργαζόμενων του Εθνικού Αστεροσκοπείου ο ΣΥΡΙΖΑ – «Σας στηρίζουμε κόντρα στα σχέδια ΝΔ»

admin

Ανδρουλάκης: Καταδικάζω απερίφραστα τις θηριωδίες έναντι των αμάχων στην Ουκρανία

admin

«Αγαπητέ Νίκο»: Ευχαριστίες Τσαβούσογλου σε Δένδια για τα συλλυπητήρια μετά την πολύνεκρη έκρηξη

admin

Στη διαιτησία με τους Γερμανούς για τα Leopard

admin

Έρχεται η πρώτη προκήρυξη για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

admin

Παρέμβαση από την ομάδα Τεμπονέρα – «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών»

admin

Επίδομα επικινδυνότητας και υπερωρίες στους πυροσβέστες – Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

admin

Η Εφη Αχτσιόγλου συνεχάρη τον Κασσελάκη

admin