Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη διαιτησία με τους Γερμανούς για τα Leopard

Σας είχα γράψει εγκαίρως για ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετώπιζε το υπουργείο Αμυνας με τις εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου με τον γερμανικό αμυντικό κολοσσό KMW (κατασκευαστή, μεταξύ άλλων, των αρμάτων Leopard). Αυτές ήταν μια απαίτηση 25 εκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας από την εταιρεία για καθυστέρηση παραδόσεων, αλλά και μια απαίτηση 190 εκατ. ευρώ της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο για καθυστερήσεις πληρωμών. Οι δύο πλευρές αναζητούσαν για χρόνια μια συμβιβαστική λύση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες των προϊόντων της KMW (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις δύο μεριές). Υστερα από μια σειρά… σκαμπανεβασμάτων, όμως, οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν και οι Γερμανοί δεν έδωσαν νέα παράταση. Ετσι, το Ελληνικό Δημόσιο με την KMW βρέθηκαν απέναντι στην ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC) όπου εκδικάστηκε η προσφυγή της εταιρείας για τα 190 εκατ. ευρώ που ζητεί από τη χώρα μας. Και φυσικά, η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να μην απαντήσει στα παραπάνω, με τον Νίκο Δένδια να υπογράφει την ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών για τα 25 εκατ. ευρώ που διεκδικούμε, με τη σειρά μας, εμείς. Η απόφαση του ICC, πάντως, αναμένεται, εκτός απροόπτου, εντός του ερχόμενου τριμήνου.

Μέρες ορκωμοσίας

Μαζί με τις γιορτές σιγά-σιγά έρχονται και οι ορκωμοσίες δημάρχων και περιφερειαρχών. Της ορκωμοσίας το… κάγκελο δηλαδή, σε όλη την επικράτεια. Κι έχουν, φυσικά, τρελαθεί και στα κεντρικά των κομμάτων να κάνουν πρόγραμμα και μοιρασιές τα στελέχη τους, για να καταφέρουν να παραστούν παντού. Ηδη την περασμένη εβδομάδα μαζεύτηκε κόσμος και κοσμάκης στην πρώτη ορκωμοσία της σεζόν, του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κάπου εκεί είχε πάρει το μάτι μου και τον Νίκο Χαρδαλιά, που βρέθηκε χθες και στην ορκωμοσία του Γιάννη Μώραλη και του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά. Η δική του σειρά να ορκιστεί με το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα είναι μεθαύριο, Τετάρτη, στις 20 Δεκεμβρίου, στο Λαύριο. Δυο μέρες μετά, την Παρασκευή, ορκίζεται κι ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, στην Τρίπολη και υποψιάζομαι ότι στην τελετή αυτή θα δούμε νεοδημοκρατική γιορτή με μεγάλη συμμετοχή.

Δούκας στην Κυψέλη

Οσο για τον Δήμο Αθηναίων, το νέο δημοτικό συμβούλιο και ο Χάρης Δούκας θα ορκιστούν στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης σε απόλυτα γιορτινή διάθεση, στις 28 Δεκεμβρίου. Μάλιστα δεν αποκλείεται, από ό,τι ακούω, αργότερα την ίδια ημέρα να πραγματοποιηθεί και μία άτυπη «τελετή» παράδοσης και παραλαβής του δημαρχείου της πλατείας Κοτζιά από τον απερχόμενο, Κώστα Μπακογιάννη, στον διάδοχό του.

Τουρκικές ευχές με… «Γαλάζια Πατρίδα»

«Μια ιστορική περίοδο όσον αφορά την εξέλιξη των σχέσεών μας» βλέπει ο Γιασάρ Γκιουλέρ για την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά, παράλληλα, διαβεβαίωσε και για την αμετακίνητη πίστη στις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας». Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, δηλαδή. Ο τούρκος υπουργός Αμυνας σχολιάζοντας τις πρόσφατες διμερείς συνομιλίες και τη Διακήρυξη των Αθηνών εμφανίστηκε αισιόδοξος για «μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση», τονίζοντας πως «μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες». Παράλληλα, όμως, καθησύχασε και τους συντηρητικότερους τουρκικούς κύκλους ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη «Γαλάζια Πατρίδα» και τους αιθέρες μας, ούτε από τη συμβολή τους στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας».

Αγωνίες Κασσελάκη για τα κομματικά έσοδα

Δεν έκρυψε την αγωνία του για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και, ειδικότερα, για τα κομματικά ΜΜΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε μια στιγμή αφοπλιστικής ειλικρίνειας, αποκάλυψε το άγχος του για τα κομματικά ταμεία, δεδομένου ότι (όπως είπε μιλώντας στο Kontra) λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων, από τη χρονιά που μας έρχεται θα λαμβάνει επιχορήγηση μειωμένη κατά 3 εκατ. ευρώ. Πρώτη μέριμνα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, φυσικά, το προσωπικό. «Εχω δουλέψει πολύ ο ίδιος τις τελευταίες εβδομάδες να κάνω τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να πάρουν το δώρο τους αυτά τα Χριστούγεννα, εν μέσω μίας πάρα πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης για το κόμμα μας» ανέφερε.

Related posts

Μακρή: Δεν υπάρχει εισήγηση για επαναφορά της μάσκας στα σχολεία -Τι είπε για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

admin

Προετοιμασίες για νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Κρόνος» της κυπριακής ΑΟΖ

admin

Δημοσκόπηση: Ακρίβεια, εγκληματικότητα, καταστροφές και διαφθορά τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης

admin

ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Δεν πρέπει και δεν θα ξεχαστούν, λέει ο Κασσελάκης για τα θύματα των Τεμπών

admin

Η ομιλία Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

admin

Ο «άγνωστος» υποψήφιος των Σοσιαλιστών

admin

Οι προτεραιότητες Κεραμέως για τις αλλαγές στο Δημόσιο: Μπόνους παραγωγικότητας, αξιολόγηση και κινητικότητα

admin

Βαρβιτσιώτης: Τέλος εποχής για την αρχαιότερη οικογένεια στη Βουλή – Χωρίς εκπρόσωπο μετά από 180 χρόνια

admin