Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασίες για το τρίτο ραντεβού στον Λευκό Οίκο

Την επίσημη πρόσκληση από την Ουάσιγκτον αναμένει η Αθήνα προκειμένου να παραστεί ο έλληνας Πρωθυπουργός το απόγευμα της 4ης Απριλίου στον Λευκό Οίκο, στην ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μία μέρα νωρίτερα προγραμματίζεται μια νέα συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, με βασικά θέματα στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η πρόσκληση δεν είχε φτάσει ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε το ραντεβού Μητσοτάκη – Μπάιντεν, το οποίο είχε προαναγγείλει από την Αλεξανδρούπολη ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης, δεν έχει και τυπικά προσώρας «κλειδώσει». Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, εκτιμούσαν ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί, αν και δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί όλες οι λεπτομέρειες της νέας συνάντησης κορυφής στον Λευκό Οίκο.

Στην περίπτωση που η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν δεν περιλαμβάνει αντιπροσωπείες και με δεδομένο ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι στις 3 και 4 Απριλίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την 75η επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ανοίγει ο δρόμος για μια συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία είναι πιθανό να καθοριστεί το πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Μάιο στην Αγκυρα.

Την ώρα που η ελληνική πλευρά αναμένει και επίσημα από την Ουάσιγκτον την πρόσκληση για την τρίτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, τουρκικά ΜΜΕ έκαναν γνωστό ότι ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να γίνει δεκτός για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο από τον Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαΐου. Εχει τη σημασία του για αυτό το ταξίδι ότι ο Ερντογάν θα έχει συναντήσει νωρίτερα (στις 23 Απριλίου) τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα διπλωματικά γραφεία τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας έως ότου κλειδώσουν τα τυπικά της δεύτερης συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν σε αμερικανικό έδαφος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου είχε τονίσει προ ημερών ότι εφόσον έρθει η πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο θα ανταποκριθεί θετικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σκοπεύει να είναι πίσω στις 5 Απριλίου για το συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο. Στους λόγους της καθυστέρησης για το φιξάρισμα του συγκεκριμένου ταξιδιού πολλοί βλέπουν το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος κινείται σε ρυθμούς προεκλογικούς, ενώ μόλις απέκτησε ακόμα μία κρίση που απαιτεί διαχείριση, μετά την ξαφνική πτώση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη.

Οι προηγούμενες επισκέψεις

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020. Την πρώτη φορά που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν 7 Ιανουαρίου 2020 και πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνάντηση επανεπιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσής τους. Για τον έλληνα Πρωθυπουργό, η πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ήταν μια ευκαιρία να διαφημίσει τη βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, ενώ επί τάπητος έθεσε και το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου καθώς επίσης και την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

ΜΑΪΟΣ 2022. Στο δεύτερο ταξίδι στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζο Μπάιντεν και έγινε με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά τις εντυπώσεις «έκλεψε» η ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ο έλληνας Πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές σε ένα κλίμα πανηγυρικό, το οποίο είχε προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία.

Related posts

Βορίδης: Για βιαστές ανηλίκων να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις ο χημικός ευνουχισμός

admin

Κασσελάκης: Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί – Εμείς οι 48 απέναντι στους 158 «άριστους»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Περιμένοντας τον Ερντογάν με θετική ατζέντα

admin

Ελλάδα – Αίγυπτος: Συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρυ

admin

Τζορτζ Τσούνης: Ενας πρέσβης που «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον ακούει»

admin

Μητσοτάκης: «Να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάμε»

admin

Ανδρέας Πάτσης: Στην δικαιοσύνη οι φάκελοι της επιτροπής Πόθεν Εσχες

admin

Εντείνεται η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες – Σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

admin