Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάμε»

Πρώτα σημάδια αυτοκριτικής για επιλογές και συμπεριφορές της κυβέρνησης καθώς και σαφείς προτροπές έως προειδοποιήσεις προς τους υπουργούς επεφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα μετά το… όχι και τόσο καλό για τη ΝΔ – κατά την πρωθυπουργική παραδοχή – βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο Πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να επαναφέρει άμεσα την ομάδα του σε ρότα παραγωγής έργου και διαχείρισης των προβλημάτων στην καθημερινότητα, αναστρέφοντας το δυσάρεστο κλίμα που προκάλεσε στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο ο β’ γύρος αναμετρήσεων σε περιφέρειες και δήμους, επανήλθε στην εντολή για «γείωση» της κυβέρνησης.

Αλλά με διαφορετικά λόγια αυτή τη φορά και σε αυστηρότερους τόνους. «Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση …», είπε λίγο προτού κλείσουν τα μικρόφωνα στη συνεδρίαση του Υπουργικού, «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Μερικές ώρες αργότερα, ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 εάν έχουν πάρει αέρα τα μυαλά κάποιων υπουργών, παρέπεμψε στην «αξιολόγηση όλων και εμού του ιδίου» που είναι συνεχής. «Οταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, εύκολα» είπε. Και ευθέως παραδέχθηκε ότι «η αλαζονεία είναι μία πάθηση πολύ ανησυχητική». Εξάλλου και στο Μαξίμου και στην Πειραιώς έχει καταγραφεί δυσαρέσκεια για λόγια και κινήσεις κυβερνητικών ειδικά στην ενδιάμεση εβδομάδα των αυτοδιοικητικών εκλογών – μεταξύ άλλων του Αδωνη Γεωργιάδη και του Λευτέρη Αυγενάκη –, με τον Μητσοτάκη, όσο κι αν δημόσια αρνείται ότι κάνει σκέψεις για ανασχηματισμό, να παραδέχεται ότι υπήρξαν άστοχες δηλώσεις. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κατέγραψαν «εν μέρει», είπε, και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις φυσικές καταστροφές με τις κάλπες να κρίνουν «πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές». Ενδεικτικό επίσης ότι ένιωσε την ανάγκη να διατυπώσει ξανά το αυτονόητο: την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς άρχοντες.

Η τριπλή οδηγία του Πρωθυπουργού

Στη χθεσινή, δεύτερη μέσα σε τρεις εβδομάδες, συνεδρίαση με τους υπουργούς ο Μητσοτάκης έδωσε ουσιαστικά τριπλή οδηγία: προσήλωση στους στόχους, «ενωτικός και κατανοητός» λόγος προς τους πολίτες, μακριά από έπαρση. Κοινώς ζήτησε «δουλειά» σε πολλά πεδία επαναφέροντας και τη φράση «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» ως «πυξίδα» για την τετραετία. Είναι σαφές ότι το Μαξίμου θέλει άμεσα να βάλει τελεία στην εκλογολογία επιστρέφοντας στην κυβερνητική καθημερινότητα. Μάλιστα νέα συνεδρίαση του Υπουργικού προγραμματίζεται για τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. «Δεν σκεφτόμαστε τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται», ανέφερε ο Μητσοτάκης, μιλώντας για κυβερνητικό πρόγραμμα που απλώνεται έως το 2027 και το οποίο πρέπει να δικαιώνεται στα μάτια των πολιτών «μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο».

Στο μεταξύ το δικό του «μήνυμα» για την τετραετία επεφύλασσε ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρχει «καλή νομοθέτηση», συνοχή και ενότητα στην παραγωγή κυβερνητικού έργου. «Απαιτούμε τη νομιμότητα απ’ όλους, η νομιμότητα ξεκινά από εμάς τους ίδιους», είπε ο υπουργός για να υπογραμμίσει τη σημασία να τηρούνται τα στάδια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας και να υπάρχει «πλήρης και έγκαιρη» επεξεργασία των διατάξεων στην περίοδο διαβούλευσης.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του Υπουργικού, εγκρίθηκε ο προγραμματισμός 16.521 προσλήψεων για το 2024 με έμφαση σε τρεις άξονες: στην Υγεία (6.500 θέσεις), στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (αξιωματικοί Πυροσβεστικής, θέσεις ΕΜΟΔΕ, χειριστών ελικοπτέρων κ.ά.) και στις ανάγκες που προκύπτουν από ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το τελευταίο έγινε αναλυτική ενημέρωση σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο σχέδιο Ελλάδα 2.0 που έχει υποβληθεί (τυπικώς η έγκρισή του θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου) και στο οποίο περιλαμβάνονται έργα περιβαλλοντικής πρόληψης (προστασία δασών), Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικοί έλεγχοι) και υποδομών («έξυπνες» γέφυρες) αλλά και μεταξύ άλλων έργα – συνολικού προϋπολογισμού 686 εκατ. ευρώ – για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, του Εβρου και περιοχών της Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την αγορά και διαχείριση πιστώσεων και το μίνι ασφαλιστικό (συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων απασχόλησης συνταξιούχων και της εφάπαξ ενίσχυσης για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά). Στο θέμα του προσωπικού γιατρού, με νέες παρεμβάσεις επιχειρείται να «τρέξει» καλύτερα ο θεσμός: δημιουργία νέας δεξαμενής πρόσληψης μέσα από οικονομικά κίνητρα σε γενικούς ιατρούς και παθολόγους ώστε να πειστούν να μπουν στο πρόγραμμα, διεξαγωγή πιλοτικού προγράμματος επαναπατρισμού γιατρών και πρόσληψη πρόσθετου υποστηρικτικού διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Related posts

Τοτέμ

admin

Πέτη Πέρκα: «Κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι αρχηγός»

admin

«Σαν να ζω ένα όνειρο κακό»

admin

Μητσοτάκης: Εφτασε στο Ισραήλ – Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

admin

Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής Γιάννης Δημητροκάλλης από τους «Σπαρτιάτες»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατεβαίνει υποψήφιος ο Καραμέρος – Έμμεσες βολές σε Κασσελάκη

admin

Ζητείται σχέδιο για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο

admin

Εθνικό Θέατρο: Η κυβέρνηση να επανεξετάσει το Προεδρικό Διάταγμα

admin

Οικονόμου: Πάνω από 46 εκατομμύρια ευρώ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το 2022

admin