Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για συνέδριο και οδικό χάρτη

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την «Ομπρέλα» να ασκεί δριμεία κριτική στην νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, αλλά και εκπλήξεις, τελικά πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε ότι αφορά το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και τον οδικό χάρτη για το κόμμα.

Ωστόσο (και) ο συσχετισμός δυνάμεων όπως καταγράφεται και στον αριθμό των ψήφων αποτυπώνει το βαθύ χάσμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση Κασσελάκη πέρασε με 20 ψήφους υπέρ, 10 την καταψήφισαν και 8 επέλεξαν το λευκό. Σημειώνεται ότι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας.

Συνέδριο τον Φεβρουάριο

Η πρόταση του κ. Κασσελάκη, που εγκρίθηκε, προβλέπει τη μετάθεση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος, ώστε να «προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός. Ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

Παράλληλα ο κ. Κασσελάκης εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. «Ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση μένα Ευρώπη κ.α). Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη. Θα πάω και στις 13 περιφέρειες. Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού».

«Σύγχρονη αυτοδύναμη Αριστερα»

Μιλώντας για το όραμά του για το κόμμα αυτή τη φορά ο κ. Κασσελάκης μίλησε για «Σύγχρονη Αυτοδύναμη Αριστερά», που «θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».

Θυμίζοντας μάλιστα «γραμμή Ανδρουλάκη» ο κ. Κασσελάκης σε ότι αφορά τις συνεργασίες έσπευσε να τονίσει ότι «το ξεκαθαρίζω: συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».

Στη διατύπωση της φράσης αυτής με τον συγκεκριμένο τρόπο, ίσως να συνέβαλε και η πεισματική άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη στα ανοίγματα που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης ήδη από την β’ Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης αφού άνοιξε την αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύ φάσμα ιδεολογιών «αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς» αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά προβλήματα, μάλλον υποβαθμίζοντας την ουσία τους, αφού τα χαρακτήρισε «ανούσιους ανταγωνισμούς», την ίδια στιγμή που η εσωκομματική αντιπολίτευση μιλά για ταυτοτικά ζητήματα και απουσία ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος.

Related posts

Γεραπετρίτης: Είμαστε εδώ για τους νέους

admin

Ο «άγνωστος» υποψήφιος των Σοσιαλιστών

admin

Ψάχνει τον δρόμο της εξωστρέφειας

admin

Πόσο Κέντρο και πόση Δεξιά;

admin

Αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε θέση η Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη

admin

Υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία που αναζητεί έκφραση

admin

Οικονόμου για καταγγελία Τζανερίκου: «Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα, οτιδήποτε άλλα, ούτε έγιναν, ούτε θα μπορούσαν να γίνουν»

admin

Κασσελάκης: Εντολή για διαγραφή Πέρκα και Τσακαλώτου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Συνάντηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου στην Κουμουνδούρου

admin