Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «αντάρτικο» στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε ανοικτός πόλεμος

Το «αντάρτικο» εντός ΣΥΡΙΖΑ από χθες έγινε «τακτικός πόλεμος». Και τα ως τώρα βέλη έλαβαν τη μορφή οργανωμένης αμφισβήτησης της νέας ηγεσίας και της στρατηγικής της – ακόμη και στην προεδρική πρόταση για τον οδικό χάρτη του συνεδρίου.

Ηταν η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Θυελλώδης και έντονη. Εκείνος με τηλεδιάσκεψη από τις ΗΠΑ και τα μέλη του κομματικού οργάνου από εδώ, στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. Με αιχμές και σε φορτισμένο κλίμα. Πιο ειδικά, με ένα μανιφέστο από μεριάς της Ομπρέλας – το είχαν προαναγγείλει χθες «ΤΑ ΝΕΑ» –, σκληρό και αποδομητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη, που στην πραγματικότητα τον έθετε προ των ευθυνών του πως κινείται «εκτός γραμμής» του χώρου. Με βολές και προαναγγελίες αποχωρήσεων. Πιο ειδικά, αν ο πόλεμος ως τώρα είχε πεδίο στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, ο πόλεμος από μεριάς Ομπρέλας έλαβε χθες πιο θεσμική διάσταση και είχε επίσημο χαρακτήρα αφού το μανιφέστο βολών κατατέθηκε στην ΠΓ και ενώπιον του νέου προέδρου. Σκληρή ήταν και η στάση της ομάδας των 6 συν 6 επίσης (Αχτσιόγλου κ.ά.).

Το μανιφέστο

Πίσω στην Ομπρέλα όμως. Ενα πλήρες και σκληρό κείμενο κριτικής κατατέθηκε, που δεν εξαντλείτο – όπως αναμενόταν – στην αγωνία των στελεχών αυτών για το πότε θα γίνει συνέδριο – επέμειναν πάντως στον Νοέμβρη. Οι Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης που υπογράφουν την παρέμβαση, κωδικοποίησαν μια σειρά βολών, ενστάσεων και διαφορετικών θεωρήσεων σε μια σειρά από πεδία της πολιτικής, ακόμη και της διεθνούς επικαιρότητας. Ξεκινώντας από την αποτίμηση των αυτοδιοικητικών εκλογών στέκονται περισσότερο στην αποχή (συμφωνώντας πάντως πως το όλο αποτέλεσμα συνιστά ρωγμή στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη), ενώ έχει ενδιαφέρον πως σε άλλη συχνότητα από τον Κασσελάκη, εκτιμούν πως στις εκλογές δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα», όπως αναφέρουν στο μανιφέστο. Στα των συμμαχιών δε, που έχει ανοίξει συζήτηση έντονα αυτές τις ημέρες, θεωρούν ότι η οποιαδήποτε επωφελής πιθανή συμμαχία με όμορους πολιτικούς  χώρους «προϋποθέτει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες». Μια άλλη δηλαδή γραμμή από τις προοδευτικές συμπορεύσεις που για μέρες έκαναν λόγο στελέχη του νέου απαράτ. Η πιο σκληρή αιχμή πάντως είναι αυτή από μεριάς Ομπρέλας που αφορά τον ίδιο τον νέο πρόεδρο. «Η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αναγκαία για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος», αναφέρουν. Και αποδομούν μια σειρά θέσεων. Οπως για παράδειγμα πως η πολύνεκρη κρίση στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη αντιμετωπίστηκε «μονόπλευρα» από τη νέα ηγεσία.

Ακόμη πιο σκληρά η Ομπρέλα στέκεται στην πρόσφατη ομιλία του Κασσελάκη στον ΣΕΒ. «Αναφέρθηκε σε προσωπικές απόψεις του για τα stock options που αποτελούν θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του νέου προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας», γράφουν. Επικαλούνται δε το άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, στηλιτεύοντας τον Κασσελάκη πως απείλησε όσους «υπονομεύουν την ενότητα», ενώ τον κατηγορούν πως καλύπτει τις υβριστικές επιθέσεις από ανώνυμα τρολ και οπαδούς του.

Ξορκίζουν κάθε τροχιά του ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει «κεντρώο συστημικό κόμμα» και σημειώνουν πως η πορεία προς το συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί «από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα». Στο μήκος κύματος που περιγράφουμε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε σκληρή κριτική στον Κασσελάκη και για την ομιλία του στον ΣΕΒ («καμία εκδοχή της Αριστεράς δεν λέει τέτοια πράγματα») αλλά και πως ως τώρα η ηγεσία κινήθηκε διχαστικά και πως κάλυψε το τοξικό κλίμα στον δημόσιο λόγο.

Προαναγγελία εξόδου

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ήταν και αιχμηρή για τον Κασσελάκη αλλά και εξηγούσε ένα παρασκήνιο από το βράδυ της εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος που δεν συνεχάρη τον συνυποψήφιό του: «Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Οτι η Εφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;», διερωτήθηκε ο Τσακαλώτος χθες. Και ακόμη πιο σκληρά συμπλήρωσε κριτικά πως ο Κασσελάκης είχε αφήσει την αιχμή ότι «στη δική του ομάδα δεν είχε κανέναν βουλευτή που αναφερόταν στη μειονότητα στη Θράκη ως τουρκική μειονότητα. Χωρίς ονόματα βέβαια. Ας παραδεχθούμε σήμερα ότι τέτοιες τακτικές δεν υπηρετούν ούτε τη συντροφικότητα ούτε τη λογική της ενότητας». Ο Τσακαλώτος στάθηκε αρκετά στην καμπάνια Κασσελάκη αλλά και στον κύκλο στελεχών που ήταν γύρω του και που ήταν, όπως είπε, πολύ επιθετικοί ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. «Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση – γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της Ακροδεξιάς». Από τα βέλη Τσακαλώτου δεν γλίτωσε ούτε ο Τσίπρας αφού ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι ήταν λάθος που ο πρώην πρόεδρος δεν πήρε θέση. «Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος». Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για την ακύρωση των κομματικών οργάνων και τη στηλίτευση κάθε κριτικής φωνής. «Πώς φαντάζεται ο σύντροφος ναύαρχος ότι αισθανόμουν όταν άκουγα να λέει ότι με τη νέα κατάσταση δεν υπάρχουν πια τάσεις μέσα στο κόμμα, και όποιοι δεν αντέχουν να κάτσουν στην άκρη;», ήταν το επιπλέον βέλος του στον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Το πιο φλέγον: πως ο Τσακαλώτος βλέπει διάσπαση («η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες»). Και η αποστροφή του που αφήνει ανοιχτό το σενάριο αποχώρησης: «Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας».

Σήκωσε το γάντι

Από τα στελέχη του κλίματος Κασσελάκη, το γάντι σήκωσε ο Νίκος Παππάς που σημείωσε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε», συμπληρώνοντας επιθετικά πως «αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί». Από το μπλοκ της μειοψηφίας επίσης ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε πως το κόμμα δεν άλλαξε ηγεσία επειδή ο Τσίπρας ήταν ανεπαρκής, αλλά ο πρώην πρόεδρος παραμέρισε «και αλλάξαμε ηγεσία για έναν και μόνο λόγο: για να ανακόψουμε τη μεγάλη εκλογική μας πτώση». Πρόσθεσε δε επικριτικά: «Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης». Και επιπροσθέτως καυτηρίασε τη φράση Κασσελάκη από το Κερατσίνι για τα 500 μέλη που είχε πει πως ενέγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος. Από την όχθη της Ομπρέλας τα πυρά της εξαπέλυσε και η Αννέτα Καββαδία που έθεσε ζήτημα το συνέδριο να γίνει τον Νοέμβριο, μετά να γίνουν τα 13 περιφερειακά που πρότεινε ο Κασσελάκης, ενώ άσκησε κριτική στη Θεοδώρα Τζάκρη για το Παλαιστινιακό: «Ποιος έδωσε το δικαίωμα να βγαίνουν στα κανάλια κάποιες και να χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση να πάει ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο;».

Related posts

Αυτά είναι οπλικά συστήματα που εξασφαλίζουν την ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο

admin

Υπόθεση Siemens: Εκλεισε οριστικά ο φάκελος των «μαύρων ταμείων» – Αθώοι οι κατηγορούμενοι

admin

Μητσοτάκης από Γρανάδα: Η Ελλάδα θα εισηγηθεί αύξηση πόρων κατά 2,5 δισ. ευρώ για κλιματική κρίση και μεταναστευτικό

admin

«Η Ελλάδα αγοράζει πυραύλους για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας»

admin

Απώλειες

admin

Ελληνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Οκτώ μικρά βήματα για «ήρεμα νερά» διαρκείας

admin

Αδιανόητη δήλωση από Κυρανάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη – Έπρεπε να γίνουν εργασίες για να…

admin

Στα χαρακώματα για τα μη κρατικά ΑΕΙ

admin