Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Την πρόθεσή της να δηλώσει παρούσα στην πρόκληση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων απέναντι σε επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, εξήγγειλε η Αθήνα με την ανακοίνωση της απόφασης περί συμμετοχής μίας φρεγάτας στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) που αποβλέπει σε ανοικτό Σουέζ. Η πολιτική απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, με δεδομένο ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών», ενώ στο ίδιο πλαίσιο βάρυνε και ο ρόλος που θέλει να παίξει η χώρα στην περιοχή, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις των εξελίξεων, με την εντολή να δίνεται από τον Πρωθυπουργό. Η αποστολή χαρακτηρίζεται από πηγές με γνώση των εξελίξεων ως ένα «δύσκολο στοίχημα» με πολλές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων και η επιλογή του πλοίου που θα εκτελέσει την αποστολή, δεδομένης και της ηλικίας των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα και με την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού το πιθανότερο είναι να σταλεί φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, με επικρατέστερο σενάριο να φέρεται να είναι αυτό της συμμετοχής της φρεγάτας «Ψαρά».

Πηγές του ΓΕΕΘΑ αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι είμαστε σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά τις ανακοινώσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για την αποστολή και τα έργα τα οποία θα ανατεθούν στο πλοίο και θα περιγράφονται στη σχετική διαταγή επιχείρησης. Με βάση την απειλή, τη δυνατότητά της, τα όπλα της, την περιοχή στην οποία θα κληθεί να επιχειρήσει η φρεγάτα, αλλά και την εκτίμηση της όλης κατάστασης, θα ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για την επιλογή του πλοίου όσο και για την οργάνωση της αποστολής, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς και τους αρμόδιους να σημειώνουν ότι χρειάζεται προετοιμασία.

Οι τέσσερις MEKO 200HN που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς διαθέτουν πυροβόλο Mk.45, αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), πυραύλους RGM-84 Harpoon, τορπιλοσωλήνες Mk.32 για προσβολή υποβρυχίων με τορπίλες τύπου Mk.46, δύο συστήματα Phalanx CIWS (Οπλικό Σύστημα Εγγύς Προστασίας), ενώ μπορούν να φέρουν και ελικόπτερο Aegean Hawk. Πλοία τα οποία όταν αγοράστηκαν τη δεκαετία του ’90 χαρακτηρίζονταν ως τα καλύτερα εξοπλισμένα στην περιοχή τόσο στα συστήματα που έφεραν όσο και στα όπλα. Ωστόσο, έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας, τα συστήματα και τα όπλα τους θεωρούνται αρκετά ξεπερασμένα, δεδομένου ότι δεν έχουν εκσυγχρονιστεί για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών. Απόστρατοι αξιωματικοί σημειώνουν δε και τους κινδύνους, ακόμα και αν θεωρούν ότι η συμμετοχή είναι «επιβεβλημένη», εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να λάβουν μέρος ενδεχομένως σε νηοψίες. Το πλήρωμα στις ΜΕΚΟ φτάνει έως και τα 204 άτομα, μεταξύ των οποίων σε τέτοιες αποστολές και Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών.

 

Οι συνομιλίες

Το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν και στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε ο Δένδιας στο Κάιρο την Τρίτη, τόσο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι όσο και με τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Ζάκι. Με δεδομένο μάλιστα ότι η οικονομία της Αιγύπτου απειλείται άμεσα από τις εξελίξεις. Η ελληνική πρόθεση να λάβει μέρος στην επιχείρηση συζητήθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τον αμερικανό ομόλογό του, πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν Τζ.

Ο Δένδιας υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία «αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών» και χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι η φρεγάτα που θα σταλεί «διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας». Την άποψη ότι η χώρα «δεν μπορεί να λείπει από μία τέτοια επιχείρηση» εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Στην επιχείρηση έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον δέκα χώρες, οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία.

Την αντίθεσή τους στην απόφαση για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα δήλωσαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Related posts

Το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη και η… κρυφή κάμερα το βράδυ των εκλογών

admin

Bάσεις στα ελληνικά νησιά θέλουν οι ΗΠΑ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Κασσελάκης αλλάζει την κούρσα διαδοχής

admin

Ανοιξε τον δρόμο για δεύτερη θητεία της Προέδρου

admin

Οι καιροί ου μενετοί…

admin

Δημήτρης Βίτσας: «Ο νέος φορέας θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές»

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Τι μου είπε ο Κουφοντίνας για τη δολοφονία του Παύλου

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Κασσελάκης: Ούτε για μένα είναι εύκολη απόφαση οι διαγραφές

admin