Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικά μηνύματα από τον Βενιζέλο στον Κύκλο Ιδεών

Με τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής και τα πολιτικά μηνύματα έκλεισε η τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα» του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ξεκινώντας από την επικαιρότητα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συζητώντας με τον Παύλο Τσίμα (η Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να απέχει λόγω του μικρού τραυματισμού της) σχολίασε θετικά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή. Κάλεσε «να ερμηνεύουμε με μεγαλύτερο ιστορικό βάθος όσα λέγονται στην Τουρκία και όχι με κριτήρια ειδησεογραφικά», τασσόμενος υπέρ της άποψης ότι η κρίση αυτή μπορεί να λειτουργήσει και θετικά για τα ελληνοτουρκικά παρά τις διαφορετικές μας στάσεις.

Επέμεινε πολύ, άλλωστε, στην ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. «Δεν μπορείς να αφήνεις τον χρόνο να λύσει τα προβλήματα και να τα βάζεις σε μια αγκύλη», είπε, «γιατί αυτά ξυπνάνε και σε καταπνίγουν. Αυτό το μάθημα του χρόνου – που το βλέπουμε στη Μέση Ανατολή – πρέπει να το σκεφτούμε για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά».

Παραδεχόμενος ότι «η εσωτερική πολιτική και η στάση των κοινωνιών» επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική, δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε στο συνέδριο η Metron Analysis, όπου η πλειοψηφία απάντησε θετικά για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την προσφυγή στη Χάγη. Δεν υπάρχει, όμως, σημείωσε, ακόμη, συναίνεση στο πολιτικό σύστημα.

– Στο κλείσιμο της βραδιάς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πολλές φορές την ανάγκη αναβάθμισης του κράτους δικαίου. Ενώ συνόψισε το διακύβευμα στο πολιτικό πεδίο. «Εχουμε μια κυβέρνηση με νωπή εντολή που χάνει βαθμούς νομιμοποίησης», σχολίασε, «και επικαλείται πολύ συχνά τη νίκη της. Πρέπει να επικαλείσαι τα επιτεύγματά σου κι όχι το ποσοστό σου στις εκλογές».

– Σε ό,τι αφορά τον προοδευτικό χώρο, εκτίμησε πως «στο επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί ο αναπόφευκτος ανταγωνισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση. Θεωρώ ότι έως ότου καταγράφουν τα ποσοστά των ευρωεκλογών είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για διεργασίες. Αλλά ο κόσμος θέλει αντιπολίτευση που να λειτουργεί ως αντίβαρο στο πολιτικό σύστημα και θέλει και θεσμικά αντίβαρα».

Related posts

Το παρασκήνιο μιας υπογραφής

admin

Μπαράζ τετ-α-τετ στο Νταβός με υποψήφιους επενδυτές

admin

Τουρκία: «Με τον πύραυλο Typhoon τώρα μπορούμε να πλήξουμε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες περιφέρειες μένουν «ορφανές» μετά τις 11 αποχωρήσεις – Χάνει και τη Ροδόπη

admin

Χρυσόγονος για δάνειο Κασσελάκη: Εάν θεωρηθεί ιδιωτική χρηματοδότηση, απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόστιμο

admin

Μητσοτάκης στο Reuters: Κορυφαία προτεραιότητα το σύστημα υγείας

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο χαρτί της πόλωσης

admin

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν: Η διμερής σχέση Ελλάδος – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο

admin

Μητσοτάκης από Εσθονία: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία – Το Διεθνές Δίκαιο είναι ο τρόπος επίλυσης διαφορών

admin