Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ποιες αλλαγές έρχονται σε servicers και εξωδικαστικό

Η επιβολή νέων αυστηρότερων κανόνων στους servicers, μέσω της ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας 2167/2021, η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αλλά και το άνοιγμα της αγοράς σε εταιρείες με αντικείμενο την χρηματοδότηση δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων φέρνει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς τη λειτουργία του Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωτης Ακινήτων ώστε να καταστεί ελκυστικός στους ιδιώτες επενδυτές. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ηρακλής συνεχίζονται οι συζητήσεις με τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν με στόχο την νομοθέτησή του μέχρι το τέλος του έτους.

Οι servicers

Οι αλλαγές επί το αυστηρότερο που αφορούν τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων εστιάζονται στην καλύτερη και πιο πλήρη ενημέρωση των δανειοληπτών και στην ίση μεταχείρισή τους (σ.σ. καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά) όπως επιτάσσει η Κοινοτική Οδηγία. Επίσης, οι servicers θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα που δέχονται από τους τελευταίους, αλλά και τις ρυθμίσεις που τους προσφέρονται.

Η μη τήρηση των παραπάνω θα οδηγεί στην επιβολή ποινών στις εταιρείες διαχείρισης που θα ορίζονται επίσης στο νομοσχέδιο. Μια ακόμη ουσιαστική αλλαγή που φέρνει το νέο πλαίσιο κανόνων για τους servicers αφορά στην υποχρέωσή τους να ενημερώσουν τους δανειολήπτες για τους όρους πώλησης/τιτλοποίησης των δανείων στα funds.

Ο εξωδικαστικός

Οι βελτιώσεις που θα νομοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών στοχεύουν στην απλούστευση των διαδικασιών αλλά και στον αποκλεισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Οι ρυθμίσεις πέραν της απλούστευσης θα λαμβάνουν υπόψιν την πραγματική κατάσταση του οφειλέτη αλλά και την οικονομική βιώσιμότητά του.

Ο φορέας ακινήτων

Το στοίχημα της λειτουργίας του Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο για την κυβέρνηση καθώς αφορά στην προστασία των εξαιρετικά ευάλωτων οικονομικά οφειλετών. Έως σήμερα το βασικό εμπόδιο για την λειτουργία του Φορέα είναι η μη ελκυστικότητά του για τους ιδιώτες επενδυτές (funds). Στην κυβέρνηση εξετάζουν μια σειρά από βελτιώσεις προκειμένου να καταστεί ελκυστικός για τον επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.

Related posts

Για μεγαλύτερη μείωση αγορών ομολόγων συζήτησε η ΕΚΤ

admin

Χρ. Μεγάλου: Προτεραιότητα η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις

admin

ΗΠΑ: Στα σκαριά οδικός χάρτης για είσοδο τραπεζών στα crypto

admin

Ο Γ. Γεωργόπουλος νέος γενικός διευθυντής ΗR της Πειραιώς

admin

Alpha Bank: Εργαλείο κατανομής φόρτου εργασίας από την Performance Technologies

admin

Στρατηγικό επενδυτή για τα ακίνητα αναζητά η Alpha Bank

admin

JP Morgan: Τι κερδίζουν, τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από το ακριβό χρήμα

admin

Τα υψηλά επιτόκια στήριξαν τη UBS το τέταρτο τρίμηνο

admin

JP Morgan: Τα σήματα από το guidance της Alpha Bank

admin