Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ

Πράσινο και μπλε

Το συνέδριο ξεκίνησε με μια δόση ΠΑΣΟΚ, ήδη από το πρώτο βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης: όπως το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου με μια σκούπα καθάριζε τον χώρο του συνεδρίου, έτσι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βίδωσε μόνος του το ντεκόρ όσων θα εξελίσσονταν το βράδυ. Οι πράσινοι τόνοι συνεχίστηκαν και το βράδυ – με πράσινες σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, συνθήματα που θύμιζαν τη δεκαετία του ’80 («ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, φοιτητές-αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά») –, αλλά συμπληρώθηκαν και από γαλάζιους. Με χαρακτηριστικότερο το «κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας» του Κασσελάκη, που θύμιζε Καραμανλή.

Λόγοι ασφαλείας

Για την έναρξη του συνεδρίου, η ασφάλεια απαγόρευε διακριτικά την είσοδο κοντά στην εξέδρα σε όσους δεν είχαν τη θέση τους εκεί – ο λόγος ήταν κυρίως η παρουσία των ξένων αντιπροσωπειών από αδελφά κόμματα της Ευρώπης. Ενας από αυτούς που «έφαγαν πόρτα» ήταν ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος είχε έρθει νωρίς και θέλησε να κάνει βόλτα κοντά στη σκηνή. Κάποιος από την Κουμουνδούρου του εξήγησε ότι αυτό για χθες δεν ήταν δυνατό και έτσι συμβιβάστηκε, μένοντας πίσω, κάπως ενοχλημένος.

Ζυμώσεις

«Διάβασε να δεις, σου λέω», είπε μία εκ των συνέδρων, νεοπροεδρική, μπροστά στις θέσεις των δημοσιογράφων σε έναν φίλο της που, με ανοιχτό το κινητό, διάβαζε την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα – «διάβασε και χώνεψέ το». Το ενσταντανέ ήταν ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που υπήρχε ανάμεσα στα στελέχη και τους συνέδρους μετά την ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού που έβαλε φωτιά στο συνέδριο. Οι ζυμώσεις για τις αντιδράσεις απέναντι στις δηλώσεις Τσίπρα γίνονταν ακόμα και την ώρα που ο Κασσελάκης έμπαινε στην αρένα, με τους περισσότερους να εκφράζουν είτε αμηχανία είτε απορία.

Σε σχέση με το συνέδριο του 2022, ο κόσμος ήταν λιγότερος – και φάνηκε στη διπλή σειρά θέσεων εντός της αρένας για τους δημοσιογράφους, που πριν από έναν χρόνο ήταν μονή, και στον αριθμό των καρεκλών.

Ταξιθεσία

Δεν ήταν λίγα και τα στελέχη που συζητούσαν τις εξελίξεις σε πηγαδάκια πριν από την έναρξη της ομιλίας του Κασσελάκη. «Τι εκλογές να κάνουμε; Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ταξιθεσία 10 ατόμων», έλεγε ο Απόστολος Γκλέτσος σε πηγαδάκι μέσα στην αρένα. Στην είσοδό του, σε ανάλογο πηγαδάκι ρωτήθηκε για τις εξελίξεις και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς: «Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τίποτα απ’ αυτά που γίνονται», ανέφερε για την ανάρτηση Τσίπρα – ο ίδιος πάντως αναφέρθηκε ονομαστικά από τον Στέφανο Κασσελάκη στην ομιλία του.

Χωρίς πρόσκληση

Ολα τα κόμματα που προσκλήθηκαν έστειλαν από έναν εκπρόσωπο για χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας – καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου έριξε πόρτα. Ποιοι δεν ήταν παρόντες; Κανείς από τους εκπροσώπους της Νέας Αριστεράς. Οχι γιατί δεν θέλησαν, αλλά γιατί δεν έφτασαν καν να σκεφτούν αν θα πάνε: δεν είχαν καλεστεί εξαρχής.

Related posts

Χαμηλό βαρομετρικό διαρκείας και λόγω δημοσκοπήσεων

admin

ΠΑΣΟΚ: Η ΚΟ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Πολεμικό κλίμα στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από κόμματα, ξεσηκωμός από φοιτητές

admin

Το δραματικό διήμερο που οδήγησε στην τρίτη διάσπαση

admin

Προεξοφλούν εμφύλιο διαρκείας

admin

Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τελικά F-16 στην Αγκυρα

admin

Στον ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

admin

«Ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ στην Κύπρο»;

admin

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Το μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων

admin