Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορείς να δανείσεις στον ιδιοκτήτη τους τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα σενάρια για δανεισμό – και μάλιστα με ανταλλάγματα – των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο επικρίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι τα περί δανεισμού δεν συνάδουν με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Κουμουνδούρου σημειώνει πως «δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα». Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει.

«Η στάση Μητσοτάκη παραβιάζει την εθνική θέση»

«Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη, από το 2019 που εξελέγη πρωθυπουργός, να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών, παραβιάζει την εθνική θέση και ενισχύει το νομικό ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα και άρα, εκ των πραγμάτων, αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει τη θέση του για τη συγκρότηση μόνιμης Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτό τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται. Μιας επιτροπής, που θα έχει διακομματική υποστήριξη και αυξημένη πλειοψηφία εντός της Βουλής, δημιουργώντας κλίμα ενότητας και διαφάνειας.

«Λύση μόνο μέσω διαλόγου, με συμμετοχή UNESCO»

Αποστολή της Επιτροπής θα είναι η διεθνοποίηση του θέματος, σε ιστορική, πολιτιστική και ηθική βάση, αναδεικνύοντας την οικουμενική του διάσταση. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με αντίστοιχες εθνικές επιτροπές στη Βρετανία και σε διάφορες χώρες, προωθώντας τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών, έναντι της βρετανικής και διεθνούς κοινής γνώμης και διεθνών οργανισμών.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι είναι κάθετα αντίθετη σε πρωτοβουλίες με τις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γίνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας.

«Με αυτό το πνεύμα, υπερασπιζόμενοι τη θέση της χώρας μας, καταδικάσαμε την απρεπή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, έναντι του θεσμού του Έλληνα Πρωθυπουργού», σημειώνει και επαναλαμβάνει πως η λύση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο «μέσω του διακυβερνητικού διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο και με τη συμμετοχή της UNESCO».

Related posts

«Πατάνε» πάνω στους φόβους και τις ανησυχίες των ψηφορόρων

admin

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε βάση νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών

admin

Μάκης Βορίδης: Άμεση η ενεργοποίηση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τους πυροπαθείς

admin

Σε άμεση ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι», λέει ο Γεωργιάδης

admin

Νέος νόμος στα ΑΕΙ: Επιστολή Κεραμέως προς τους καθηγητές των πανεπιστημίων

admin

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ

admin

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε τα ελληνικά ΑΕΙ σε συνεργασίες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως

admin

Επίθεση φιλίας από Ερντογάν: «Με την Ελλάδα δεν πολεμήσαμε ποτέ σε αντίθετα στρατόπεδα»

admin

Η διαγραφή-τέλος εποχής

admin