Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Γιόχανσον (Saab): Απειλή για την Ευρώπη η εξάρτησή της από την Κίνα για την παραγωγή πυρίτιδας

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για την παραγωγή πυρίτιδας για τα πυρομαχικά της και κινδυνεύει με κρίση εφοδιασμού που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της ηπείρου, προειδοποίησε ο CEO μιας από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες. 

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο διευθύνων σύμβουλος της Saab, Μίκαελ Γιόχανσον κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες για να διευκολύνουν τις εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για κρίσιμα στρατιωτικά εξαρτήματα.

Ο κομβικός ρόλος της Κίνας

Η Κίνα διαδραματίζει βασικό ρόλο στον εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ με τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για τις αμυντικές τους βιομηχανίες, παρόλο που στηρίζει επίσης την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά την προμήθεια συστατικών για την πυρίτιδα -το προωθητικό που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση βλημάτων – οι δυτικές αμυντικές εταιρείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους, είπε ο Γιόχανσον.

Ενώ οι χρόνοι παράδοσης και οι τιμές για ορισμένα συστατικά έχουν βελτιωθεί, ο Γιόχανσον ανέφερε στο Politico ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει “σημεία συμφόρησης”, ειδικά σε ότι αφορά τις προμήθειες “εκρηκτικής σκόνης και νιτροκυτταρίνης για τη δημιουργία πυρίτιδας”.

“Αν η Κίνα αποφάσιζε ποτέ να περιορίσει τις παραδόσεις νιτροκυτταρίνης η Ευρώπη θα αντιμετώπισε μείζον πρόβλημα”.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αμυντικές εταιρείες της Ευρώπης δέχθηκαν πιέσεις να παράγουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά και πιο γρήγορα — τόσο για να υποστηρίξουν το Κίεβο όσο και για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα.

Καθώς η Ουκρανία υφίσταται απώλειες από τα στρατεύματα της Ρωσίας, η αποτυχία της Δύσης να στείλει αρκετά πυρομαχικά στο Κίεβο διαμορφώνει ήδη την έκβαση του πολέμου.

Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την παραγωγή πυρίτιδας

Μέχρι τις αρχές του 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το μπλοκ θα παράγει 2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως, αλλά ένα μεγάλο εμπόδιο για την επιτάχυνση της παραγωγής είναι η έλλειψη προωθητικού και πυρίτιδας.

Επιδιώκοντας να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε να διαθέσει σχεδόν  τα μισά από τα 500 εκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων  που θα δοθούν στο πλαίσιο της Πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) σε έργα που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής πυρίτιδας. 

Η προωθητική σκόνη κατασκευάζεται από νιτροκυτταρίνη η οποία, μεταξύ των άλλων, κατασκευάζεται κυρίως από ίνες βαμβακιού που προέρχονται κυρίως από την Κίνα.

Η Saab είναι ένας από τους κύριους κατασκευαστές όπλων στην Ευρώπη, που παράγει όπλα μάχης εδάφους, υποβρύχια και πυραύλους. Μαζί με τη γαλλική Dassault Aviation, η σουηδική εταιρεία είναι επίσης η μόνη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που μπορεί να κατασκευάσει μόνη της ένα μαχητικό αεροσκάφος — το JAS 39 Gripen.

Related posts

Μαρόκο: Μεγάλη διαδήλωση στην Καζαμπλάνκα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους

admin

Αφγανιστάν: Συνάντηση στη Ντόχα ειδικών απεσταλμένων για τη χώρα

admin

Ρωσία: Έρχονται κατασχέσεις περιουσιών για τους επικριτές του πολέμου

admin

Ουκρανία: Δεν διαθέτουμε επαρκή μέσα για να προστατεύσουμε τις αποθήκες σιτηρών

admin

Η Γερμανία αναζητά αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά για τις τράπεζες σε συνομιλίες με την Κίνα

admin

Ινδονησία: Κατασβέστηκε μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού

admin

Δυτική Όχθη: Αύξηση των αυθαίρετων εβραϊκών οικισμών “άνευ προηγουμένου” μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα

admin

Ισραήλ: Δύο πρόωρα μωρά πέθαναν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινή ΜΚΟ

admin

Αϊτή: Η χήρα του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ κατηγορούμενη για συνέργεια στη δολοφονία του

admin