Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι προσδοκίες Motor Oil για το 3ο τρίμηνο, πώς επηρεάζει η Μέση Ανατολή

Η επιμήκυνση της διάρκειας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και η κλιμάκωση της ανάφλεξης στην περιοχή συνιστούν λόγους ανησυχίας για τις διεθνείς αγορές και τις οικονομίες. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει επηρεαστεί η αγορά πετρελαιοειδών, από την προμήθεια ως τις πωλήσεις.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μotor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των θυγατρικών του ομίλου, Verd και Πράσινο Λάδι. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις εκτιμήσεις για τις όποιες εξελίξεις. «Είναι δύσκολες οι προβλέψεις», είπε.

Στο γενικότερο σκηνικό, η Motor Oil, έχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια λειτουργίας, σχεδιάζει ήδη το επόμενο βήμα, προκειμένου να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένη εταιρεία διαφοροποιημένης ενέργειας, με προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας την πράσινη μετάβαση. Προς τούτο, προγραμματίζει επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2030, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ προορίζονται για - και την κυκλική οικονομία.

Ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Μotor Oil για το τρίτο τρίμηνο του έτους και συνολικά του 9μήνου, που θα γίνουν την προτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο κ. Τζαννετάκης έκανε γνωστό ότι τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου θα είναι καλύτερα συγκριτικά με αυτά του β’ τριμήνου, λόγω της ανάκαμψης των περιθωρίων διύλισης και της αύξησης του όγκου των πωλήσεων των βασικών παραγόμενων προϊόντων διύλισης της εταιρίας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η διοίκηση της Motor Oil αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, έναντι του καταβλητέου μερίσματος για τη χρήση 2023. Το προμέρισμα θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο.

Τον Νοέμβριο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου, θα δοθεί στη δημοσιότητα και το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης έργων - από το pipeline του ομίλου. Ο στόχος είναι τα 2 GW ως το 2030, με αναλυτική παρουσίαση της σταδιακής υλοποίησης των έργων. Ήδη, από τα 84 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή, τα 60 MW έχουν ολοκληρωθεί και τίθενται άμεσα σε λειτουργία, ανεβάζοντας την πράσινη ενέργεια εν λειτουργία του ομίλου σε 832 MW.

Σε ό,τι αφορά την τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU στους Αγίους Θεοδώρους ο κ. Τζαννετάκης απέφυγε να δεσμευθεί, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είπε, η αλληλογραφία με την DG Comp για τη χρηματοδοτική ενίσχυση του έργου από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους.

Όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος στο conference call με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 6μήνου, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε τον Αύγουστο στη Διώρυγα Gas, τη θυγατρική του ομίλου που διαχειρίζεται το έργο, εκτενές ερωτηματολόγιο, με το οποίο ζήτησε πληροφόρηση για μια σειρά θεμάτων, όπως, τεχνικά χαρακτηριστικά, business plan, προϋπολογισμό, κ.λπ.

Η εταιρία βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των απαντήσεων, προκειμένου να σταλούν το συντομότερο. Συνεπώς, από την έκβαση των συζητήσεων με την DG Comp θα εξαρτηθεί και η λήψη της επενδυτικής απόφασης για το FSRU.

«Ακολουθούμε τη διαδικασία, θα τελειώσει πρώτα αυτό», είπε χθες ο κ. Τζαννετάκης.

Verd και Πράσινο Λάδι

Η απόκτηση από τη Motor Oil των εταιριών Verd και Πράσινο Λάδι, τον Δεκέμβριο του 2022, εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση του ομίλου να διευρύνει την παρουσία του στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και της κυκλικής οικονομίας.

Η εταιρία Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως το 50% των ποσοτήτων τηγανέλαιων και ζωϊκών λιπών της χώρας, τα οποία μετατρέπονται σε β’ γενιάς βιοντίζελ στις εγκαταστάσεις της Verd, στον Βόλο. Στους πελάτες της Πράσινο Λάδι συγκαταλέγονται 4.000 εστιατόρια στην Αττική και άλλα 13.600 εστιατόρια σε όλη τη χώρα.

Το βιοντίζελ αναμιγνύεται σε ποσοστό 7% με το πετρέλαιο κίνησης, με προοπτική το ποσοστό αυτό να φθάσει το 24%. Οι πωλήσεις της Verd ανέρχονται σε 30.000 τόνους βιοντίζελ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ προγραμματίζει την επέκταση της και στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Τώρα Verd και Πράσινο Λάδι επιχειρούν άνοιγμα και στα νοικοκυριά από τα οποία προέρχεται το 55% των τηγανέλαιων της χώρας. Η ανακύκλωση τους είναι υποχρεωτική για τα εστιατόρια, όχι όμως και για τα νοικουριά, με αποτέλεσμα τα απόβλητα αυτά να διοχετεύονται στις αποχετεύσεις, να δημιουργούν προβλήματα απόφραξης, να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τις θάλασσες.

Στόχος της Verd και της Πράσινο Λάδι είναι πεισθούν οι πολίτες για την ανακύκλωση των τηγανέλαιων, μέσα από ειδικές καμπάνιες, φέρνοντας την ανακύκλωση στο σπίτι τους. Έτσι, έχει δημιουργήσει δίκτυο 2.500 σημείων πανελλαδικά για την ανακύκλωση του τηγανέλαιου, με δύο κέντρα συλλογής, στο Περιστέρι και στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημιουργηθεί, μάλιστα, και ιστοσελίδα, www.prasinoladi.gr , όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει το πλησιέστερο στο σπίτι του σημείο ανακύκλωσης.

Related posts

Τα σχέδια της ΔΕΗ παρουσίασε ο Γ. Στάσσης στον G. Pyatt

admin

Στον «Ηρακλή» εντάχθηκε το Frontier II της Εθνικής

admin

Κέρδη έναντι ζημιών στο εννεάμηνο για τη SATO

admin

Big Bang στις επιδόσεις της Bake Hellas

admin

ΑΡΑΙΓ: Την τροποποίηση του ΚΟΔ €€200 εκατ. ενέκρινε η συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Στις νέες τεχνολογίες στρέφονται οι ξενοδόχοι

admin

Τίτλοι τέλους για τη Freenow (Beat) στη Λατινική Αμερική

admin

Νέο έργο στο Σουδάν για την Intracom Telecom

admin

Καζίνο: Δίμηνο λουκέτο στο Λουτράκι, τίτλοι τέλους στο Ρίο

admin