Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ εξυφαίνουν ιστό πληροφοριών στην Ασία για την αντιμετώπιση της Κίνας

Οι ΗΠΑ εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα πληροφοριών με χώρες σε όλη την Ασία καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον εξελιγμένο κατασκοπευτικό μηχανισμό του Πεκίνου και τις εντεινόμενες κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναπτύξει ένα σύνολο διακριτών αλλά αλληλοεπικαλυπτόμενων συνεργασιών στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών με την ομάδα “Quad” των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας θέματα που δεν είναι δημόσιες. 

Ο ιστός των σχέσεων περιλαμβάνει επίσης τριμερείς συνεργασίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, και μία που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η προσπάθεια περιλαμβάνει επίσης ενισχυμένη διμερή ανταλλαγή πληροφοριών με την Ιαπωνία, την Ινδία και το Βιετνάμ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι κύριος στόχος αυτών των σχέσεων είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις κινεζικές επιθετικές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο. 

Αυτές οι νέες και ενισχυμένες συνεργασίες, γνωστές επίσημα ως σχέσεις συνδέσμων πληροφοριών, στοχεύουν εν μέρει στη μείωση της αυξανόμενης ισχύος του κατασκοπευτικού μηχανισμού της Κίνας, τον οποίο μια πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ως τον μεγαλύτερο στον κόσμο. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για εμβάθυνση των δεσμών σε όλη την περιοχή, καθώς το επίπεδο συναγερμού όσο αφορά το πόσο μεγάλη απειλή είναι το Πεκίνο, έχει αυξηθεί.

“Ο σύνδεσμος πληροφοριών μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντικός πολλαπλασιαστής δυνάμεων”, δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάιμαν, ειδικός στο θέμα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. “Μπορεί να επεκτείνει τη συνολική συλλογή καθώς διαφορετικές χώρες θα έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά μυστικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου”.

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ στην περιοχή περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες σχέσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό, από το Bloomberg.

Η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας στην περιοχή, σε συνδυασμό με αλλαγές ηγεσίας σε ορισμένες πρωτεύουσες, έχει κάνει χώρες όπως η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες πιο πρόθυμες να συνεργαστούν τελευταία, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ορισμένοι εταίροι στην περιοχή ελπίζουν επίσης ότι οι δεσμοί θα παρέχουν κάποια ασφάλεια σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το επόμενο έτος. Οι στενότεροι δεσμοί έχουν ήδη αποτελέσματα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ινδία κατάφερε να αποκρούσει μια κινεζική στρατιωτική εισβολή στα Ιμαλάια χάρη στην ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών με τον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με το US News & World Report. Τον Μάιο του 2022, οι χώρες Quad ανακοίνωσαν ένα σύμφωνο που παρέχει δεδομένα από εμπορικούς δορυφόρους σε χώρες σε όλο τον Ειρηνικό, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τις δραστηριότητες της θαλάσσιας πολιτοφυλακής της Κίνας, καθώς και το λαθρεμπόριο και την παράνομη αλιεία.

Οι βαθύτεροι δεσμοί με την Ιαπωνία σε αυτόν τον τομέα έρχονται μετά από αυτό που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως μια αθόρυβη ώθηση από το Τόκιο για την επίλυση μακροχρόνιων ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με την ικανότητά τους να κρατούν μυστικό, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τον Μάιο, η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ ανακοίνωσε την παράδοση ευαίσθητου εξοπλισμού δορυφορικής παρακολούθησης στην Ιαπωνία. 

Σε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Μινόρου Κιχάρα υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει δραστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων προστασίας πληροφοριών και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με την αμερικανική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια – κυρίως λόγω ερωτημάτων σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να κρατούν μυστικό. Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον 21χρονο αεροπόρο της Εθνικής Φρουράς, Τζακ Τεϊσέιρα, για παράνομη διάδοση απόρρητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων δεδομένων πεδίου μάχης σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πως αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ κρυφακούν συμμάχους όπως η Νότια Κορέα. 

Οι συνεργασίες θα συμπληρώσουν τη συμφωνία “Five Eyes” που υπήρξε εδώ και καιρό ο ακρογωνιαίος λίθος των συνεργασιών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτό το άτυπο δίκτυο που αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, αλλά η αποκλειστική αγγλόφωνη σύστασή του περιορίζει την εμβέλεια και την αποδοχή του στην Ασία. 

Οι χώρες Five Eyes μοιράζονται μυστικές πληροφορίες εδώ και δεκαετίες μέσω στενών δικτύων αξιωματούχων που διαπερνούν τα υπουργεία πληροφοριών, άμυνας και εξωτερικών τους. Οι αναδυόμενες κατασκοπευτικές συμφωνίες της Ασίας είναι πολύ νεότερες και πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνο για να ανταγωνιστούν τα Five Eyes. 

“Η κυριαρχία των Five Eyes είναι αρκετά εδραιωμένη, αλλά όταν αρχίζεις να εργάζεσαι σε διαφορετικά προβλήματα έχεις διαφορετικές προτεραιότητες”, είπε ο Μπάιμαν. “Καθώς μεταβαίνουμε στην Κίνα, τότε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα γίνονται πιο σημαντικές, μαζί με τους εταίρους Five Eyes στην περιοχή όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία”.

Related posts

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Παλαιστίνιο, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, στη Δυτική Όχθη

admin

Νορβηγία: Η Ρωσία είναι κοντά στο να πάρει στρατιωτικά το πάνω χέρι στην Ουκρανία

admin

Κίνα: Μείωση του εξωτερικού χρέους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη Ιουνίου

admin

Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις στο Ιράν – Στο στόχαστρο άτομα και οντότητες που στηρίζουν τη Ρωσία

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κίνηση στη γέφυρα της Κριμαίας ανεστάλη, κατόπιν αποκαταστάθηκε

admin

Πάουελ: Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν δύο ή περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων

admin

Κίνα: Αρνήθηκε πρόταση για συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Σιγκαπούρη

admin

Meta: Κατέβασε τον πήχη για τα έσοδα β’ τριμήνου και έχασε κεφαλαιοποίηση $125 δισ.

admin

Μπλίνκεν: “Τώρα είναι η ώρα” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin