Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Παλαιστίνιο, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα Παλαιστίνιο αντάρτη στη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο έβδομος άνθρωπος που σκοτώνεται αυτή την εβδομάδα την ώρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προσπαθεί να αναβιώσει τις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι ο 18χρονος νεκρός ήταν μέλος του. Στην ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι δέχθηκε μία σφαίρα από Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιδρομή στο χωριό Καφρ Νταν, κοντά στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι μέλη του άνοιξαν πυρ εναντίον υπόπτων που τους πέταξαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στη διάρκεια επιχείρησης αναζήτησης όπλων στο Καφρ Νταν.

Η βία στη Δυτική Όχθη έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, με το Ισραήλ να έχει εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων να έχουν αυξηθεί. Παράλληλα πολλές είναι οι επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών.

Από την 1η Ιανουαρίου έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση τουλάχιστον 239 Παλαιστίνιοι, 28 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημες πηγές.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και άμαχοι, ανάμεσά τους ανήλικοι, και στην ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχοι, μεταξύ των οποίων ανήλικοι και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Την Τρίτη τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, ανάμεσά τους ένα 15χρονο αγόρι το οποίο πυροβόλησαν μέλη των ειδικών δυνάμεων όταν τον είδαν να φεύγει από το σπίτι του παππού του, σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children International – Palestine.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967. Έκτοτε έχει δημιουργήσει εκεί εβραϊκούς οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η επέκταση των οικισμών αυτών υπό την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας, έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι υπό την αιγίδα των ΗΠΑ διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους κατέρρευσαν το 2014.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες Πέμπτη ο Αμπάς δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή μόνο όταν οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν “τα πλήρη δικαιώματά τους”. Ζήτησε εξάλλου από τον ΟΗΕ να συγκαλέσει μια ειρηνευτική διάσκεψη “για να σώσει τη λύση των δύο κρατών”.

-

Related posts

Ζελένσκι: Ο Ορμπάν δεν έχει λόγο να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin

Υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα

admin

Η Κίνα εναντιώνεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για λόγους που σχετίζονται με τη Ρωσία

admin

Μεγάλη Βρετανία: Απροσδόκητη μείωση των τιμών των κατοικιών

admin

Ο Λαβρόφ ζήτησε να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί στα Σκόπια

admin

Φινλανδία: Το Ελσίνκι μπλοκάρει τις ρωσικές εξαγορές ακινήτων

admin

Ιταλία: Ήρε την 10ετή απαγόρευση διέλευσης της Λιβυκής πολιτικής αεροπορίας από τον εναέριο χώρο της

admin

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να στοχεύσουν τον “σκιώδη” πετρελαϊκό στόλο

admin

Coinbase: Άλμα στα κέρδη α’ τριμήνου, με ώθηση από τα spot bitcoin ETF

admin