Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταγίπ Ερντογάν: Στόχος μας να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «Με τον Μητσοτάκη έχουμε στόχο να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει σημαντικό άλμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

«Στόχος μας η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο»

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει πολλά πράγματα και θα ωφελήσει αμοιβαία και τις δύο πλευρές», είπε, προσθέτοντας ότι οι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών θα έχουν προκαταρκτικές συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και ο Μητσοτάκης έχει επίσης παρόμοια στάση», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής θα αλλάξει πολλά πράγματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

Ο Ερντογάν επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν περάσει σοβαρές φυσικές καταστροφές πρόσφατα και αυτές οι καταστροφές τους έφεραν πιο κοντά, κάτι που ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω της διπλωματίας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Το χρονοδιάγραμμα των επαφών

«Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι υπεύθυνοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, τις συναντήσεις τον Νοέμβριο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Προεδρικού Μεγάρου.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

Παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ερντογάν συνεχίζει την επεκτατική του πολιτική επιδιώκοντας την διχοτόμηση της Κύπρου. Στις δηλώσεις που έκανε κατέστησε σαφές πως η μόνη λύση που υπάρχει για την Κύπρο, είναι η οριστική διχοτόμηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος της εγγυήτριας χώρας, που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο. Η αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη, υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε το βίντεο

Related posts

Τρεις προτεραιότητες και δύο εντολές – Οδηγίες Μητσοτάκη

admin

Σφοδρή σύγκρουση Πολάκη-Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία – «Μας κοροϊδεύετε» – «Άντε από δω»

admin

ΜΕ SMS

admin

Εκλογές 2023: Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

admin

Στη Δυτική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι

admin

Μπαράζ απειλών από τουρκικά ΜΜΕ κι αναλυτές κατά της Ελλάδας – Αναφορές σε πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας από τον Tayfun

admin

Ραντεβού στον Λευκό Οίκο την 4η Απριλίου

admin

Δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Η Ελληνική Αστυνομία απέτυχε» λέει ο Δημήτρης Καιρίδης

admin