Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στη Σαουδική Αραβία αν εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προτείνουν στη Σαουδική Αραβία εγγυήσεις ασφαλείας αν εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιδιώκει να παρακινήσει το Ισραήλ να αποδεχθεί την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, έχει δεσμευθεί σε αυτή τη χώρα εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην περιοχή, καθώς το βασίλειο του Κόλπου είναι ο φύλακας πιο ιερών τόπων του ισλάμ.

Για να αποκαταστήσει τις επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιμείνει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και σε εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Η εργασία που η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μαζί στο πλαίσιο των συμφωνιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολοκλήρωσης”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία με την ευκαιρία του έβδομου ταξιδιού του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

“Όμως για να πάμε μπροστά στην εξομάλυνση, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: η ηρεμία στη Γάζα και ένας αξιόπιστος δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος”, είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπεν Φαρχάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν στο Ριάντ, δήλωσε επίσης πως η κατάληξη των αμερικανοσαουδαραβικών συμφωνιών είναι “πολύ, πολύ κοντά”.

“Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί”, είπε. Πρόσθεσε όμως πως ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος είναι “ο μόνος τρόπος για να γίνει”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ιστορικά αντίθετος με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ως τη μοναδική λύση μακροπρόθεσμα.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν καταλήξει σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει αυτή να εγκριθεί από το Κογκρέσο, τα μέλη του οποίου, ιδιαίτερα εκείνα που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα του Μπάιντεν, είναι επικριτικοί για τη Σαουδική Αραβία για λόγους που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εκκλήσεις του Ριάντ να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας δεν έχουν λάβει καλή υποδοχή, με τους επικριτές να προειδοποιούν εναντίον μιας ενδεχόμενης κούρσας εξοπλισμών με το Ιράν.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί απόψε με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω την εξομάλυνση των σχέσεων.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Τζέιμι Ντάιμον (JPMorgan): Καλό το κλίμα στις αγορές, χρειάζεται όμως προσοχή

admin

Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που “θα βάλει τέλος στον διχασμό”

admin

Κίνα: Αύξηση 12,61% κατέγραψαν οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων οχημάτων στο εννεάμηνο

admin

Η ΕΕ χαιρετίζει την υποψηφιότητα της Μαρία Άνχελα Χόλγκουιν Κουεγιάρ ως απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο

admin

Ισπανία: Η υπ. Εργασίας “επιτίθεται” στην ιταλική κυβέρνηση και το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox που “εμπνέεται” από αυτήν

admin

Καναδάς: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

admin

Π. Μαρινάκης: Στήριξη σε 730.000 νοικοκυριά με περισσότερα από 8,6 εκατ. ευρώ για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

admin

Τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire Hathaway σημείωσαν άλμα 28% το τέταρτο τρίμηνο

admin

Για πόσο καιρό ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός

admin