Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Η επίθεση της Χαμάς είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Η επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με απολογισμό περίπου 1.400 νεκρούς, είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ πίεζαν τη Σαουδική Αραβία για μια ανάλογη συμφωνία με το εβραϊκό κράτος. Ωστόσο το Ριάντ επέμενε να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε δηλώσει στο CNN ότι “δεν θα προκαλούσε έκπληξη” αν ένα από τα κίνητρα της επίθεσης ήταν να εμποδιστεί η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.

Η ερώτηση για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν άκουσε καλά την ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, απαντώντας “ναι”, έσπευσε να διευκρινίσει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιας και η απάντηση ερμηνεύτηκε ως παρότρυνση προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

“Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν “Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;”. Δεν σχολίασε κάτι άλλο”, διευκρίνισε ο Μπεν Λαμπόλτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο 80χρονος Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One όταν δημοσιογράφος έκανε την ερώτηση, φωνάζοντας για να ακουστεί, λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του προεδρικού αεροσκάφους. Ο Τζο Μπάιντεν κοντοστάθηκε και απάντησε “ναι”, προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις δύο Αμερικανίδες – την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν – που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς χθες Παρασκευή. Δηλώνοντας “πανευτυχής” για το αίσιο τέλος στη δοκιμασία τους, υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους “μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους” και οι υπόλοιποι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Related posts

Apple: Αρνείται τους ισχυρισμούς της ρωσικής FSB περί παρακολουθήσεων iPhone

admin

Η Αίγυπτος ξεκινάει νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης για την ειρήνευση στο Σουδάν

admin

Νετανιάχου: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα επίσκεψης στις ΗΠΑ χωρίς συνάντηση με Μπάιντεν

admin

Ιταλία: Η κυβέρνηση αποφάσισε την επαναφορά των προσωρινών ελέγχων στα σύνορα με τη Σλοβενία

admin

Τ.Μπρετόν: Επίθεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ

admin

Γουίλιαμς (Fed New York): Οι αυξήσεις επιτοκίων ίσως έχουν ήδη ολοκληρωθεί

admin

Ισπανία: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έως το τέλος του έτους

admin

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι “ζήτημα ζωής και θανάτου” για τη Ρωσία

admin

Πολωνία: Άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο – Πιθανότατα ρωσικός πύραυλος

admin