Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Κλείδωσε το ραντεβού στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 18-20 Σεπτεμβρίου, θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως στο τέλος του 2023 θα διοργανωθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεωρείται σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά λαμβάνονται σε μία περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, φέρνοντας ως παραδείγματα την έλευση ηγετών των Βαλκανίων, της ΕΕ αλλά και του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα τα προηγούμενα 24ωρα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Βίλνιους, συμφωνήθηκε η αναβάθμιση των διερευνητικών επαφών σε επίπεδο ΥΠΕΞ και πλέον Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, έχουν πάρει τη σκυτάλη, για να τρέξουν τη «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Επαναπροσέγγιση

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις».

Γεραπετρίτης και Φιντάν, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τομείς μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που μπορούν να γίνουν βήματα επαναπροσέγγισης.

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών, είναι και η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, με διευρυμένη σύνθεση.

Για τις πυρκαγιές

Νωρίτερα ο κ. Μαρινάκης είχε αναφερθεί στο μέτωπο των πυρκαγιών αναφέροντας: «όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η διασφάλιση των υπέρτατων αυτών αγαθών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μαζί με όλα τα σώματα ασφαλείας για την προστασία τους.

Την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα».

Επίσκεψη Μελόνι

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για μια επίσκεψη εργασίας. Θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας.

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Ανοίγουν πάλι τα γήπεδα με τις ίδιες συνθήκες που έκλεισαν

admin

Κηδεία η γεννητούρια; Ερχεται από Αμερική για το Εκτελεστικό την Πέμπτη ο Κασσελάκης

admin

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Οικονόμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ στον Ανδρουλάκη: Του ευχόμαστε να συνεχίσει τα όνειρα για τη δεύτερη θέση. Τζάμπα είναι, άλλωστε

admin

Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός θα αρχίσει αν υποχωρεί έστω και αργά – Το μήνυμα για την αισχροκέρδεια

admin

Κασσελάκης: Ο Βαρθολομαίος είναι οικουμενικός ηγέτης – Έχω ρίζες από την Κωνσταντινούπολη

admin

Μητσοτάκης: Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε χώρους δουλειάς όπου εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

admin

Στη Ραμάλα την Πέμπτη ο Γεραπετρίτης – Θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

admin

Πρόταση δυσπιστίας: «Όποιος λέει για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα» – Αντιδράσεις για την ατάκα Φλωρίδη

admin