Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Μόσχα θα επιστρέψει “αύριο” στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, αν λάβει τις εγγυήσεις που ζητά από τη Δύση

Η Ρωσία δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι θα λάβει τις εγγυήσεις που ζητά ώστε να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και “αύριο” εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Δύση απέναντι της, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις παρεμποδίζουν τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων. Πρόσθεσε ότι, εκτός από τον δωρεάν εφοδιασμό ορισμένων αφρικανικών χωρών με ρωσικά σιτηρά, αυτήν την περίοδο είναι υπό συζήτηση και ένα σχέδιο για την παράδοση ενός εκατομμυρίου τόνων σιτηρών στην Τουρκία σε χαμηλή τιμή.

Ο Φιντάν χαρακτήρισε “σημαντική” τη συμφωνία με την οποία η Ουκρανία μπόρεσε να εξάγει τα σιτηρά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας αλλά παραδέχτηκε ότι η Ρωσία προβάλλει αιτήματα όσον αφορά τις δικές της εξαγωγές προκειμένου να αναβιώσει αυτή η συμφωνία.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2022, τερματίστηκε αφού αποχώρησε από αυτήν η Ρωσία, τον Ιούλιο. Η Άγκυρα προσπαθεί έκτοτε να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει σε αυτήν.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Η Χαμάς απελευθέρωσε μια Αμερικανίδα και την κόρη της “για ανθρωπιστικούς λόγους”

admin

ΟΗΕ: Οι χώρες μέλη υιοθέτησαν την πρώτη Διεθνή Συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας

admin

Ισραήλ: Σταματήστε να μιλάτε για θανατική ποινή στα συλληφθέντα μέλη της Χαμάς, λένε συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας

admin

Αρχηγός του γαλλικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων: Η Μόσχα έχει εν μέρει “ήδη χάσει” τον πόλεμο

admin

Τουρκία και Ρωσία καλούν σε αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή

admin

Επέστρεψαν στην Ελλάδα σώοι 108 Έλληνες από το Μαρόκο

admin

Λίβανος: Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τους πυροβολισμούς εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ

admin

Ουκρανία: Ο ΥΠΑΜ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν διοικητικά κέντρα κοντά στη γραμμή του μετώπου

admin