Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς απελευθέρωσε μια Αμερικανίδα και την κόρη της “για ανθρωπιστικούς λόγους”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.20

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν “για ανθρωπιστικούς λόγους” ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε.

Οι δύο γυναίκες έχουν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να περάσουν στην Αίγυπτο και να μεταφερθούν από εκεί στο Ισραήλ, διευκρινίζουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα ισραηλινές κρατικές πηγές, διευκρινίζουν ότι η κίνηση της ισλαμιστικής οργάνωσης έγινε μονομερώς, χωρίς το Τελ Αβίβ να προσφέρει οτιδήποτε σε αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με “επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ” του BBC, η Χαμάς φέρεται να δηλώνει διατεθειμένη να απελευθερώσει κάποιους εκ των τουλάχιστον 203 ομήρων που φέρεται να κρατά εάν το Ισραήλ υπογράψει άμεσα κατάπαυση πυρός.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποδεχτεί κάτι τέτοιο, αναφέρει το BBC. Όπως έχει γίνει γνωστό, όλοι οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, αλλά κάποιοι βρίσκονται κρατούμενοι από άλλες ένοπλες ομάδες, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο στρατός εκτιμά πως “η πλειονότητα των ομήρων” στη Γάζα “είναι ζωντανοί”

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως “η πλειονότητα των ομήρων” που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου “είναι ζωντανοί”. “Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον “αγνοούμενοι” από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. “Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά” στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν. “Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία “σε επαφή” με τη Χαμάς για τη διάσωση των ομήρων

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς για να επιτύχει την απελευθέρωση ομήρων τους οποίους συνέλαβε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ και τώρα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Ισραήλ.

Η εφημερίδα Izvestia αναφέρει ότι ο Ανατόλι Βικτόροφ ανέφερε:

“Φυσικά έχουμε επαφές με εκπροσώπους της Χαμάς  – και πρώτα απ’ όλα στοχεύουν στη διάσωση των ομήρων από τα μέρη όπου βρίσκονται τώρα, εκείνων συνελήφθησαν από τους μαχητές της Χαμάς την πρώτη ημέρα της – για να μιλάμε ειλικρινά – τρομοκρατικής επίθεσής τους σε Ισραηλινούς αμάχους”.

Οι νεκροί

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από την έναρξη της επίθεσης των ισλαμιστών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς και συνεργαζόμενων ισλαμιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Το Υπουργείο αναφέρει ότι άλλοι 13.162 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Όλμοι από τον Λίβανο στη μεθόριο με Ισραήλ

Όλμοι από τον Λίβανο εκτοξεύτηκαν εξάλλου το απόγευμα της Παρασκευής προς την αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή Mount Dov, όπου υπάρχουν πολλές στρατιωτικές θέσεις και καμία πόλη.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς από τις επιθέσεις.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανέφεραν ότι απάντησαν με βομβαρδισμό πυροβολικού κατά του σημείου απ’ όπου προήλθαν οι όλμοι.

Η Χεζμπολάχ και οι συμμαχικές της παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και ισραηλινών πόλεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Ανοίγει η Ράφα

Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ξέσπασε έπειτα από μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της “καταστροφής” επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα “αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά”, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Φράγματα από μπετόν, που είχαν τοποθετηθεί στο σύνορο κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αφαιρέθηκαν από τους Αιγυπτίους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Χθες, Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως “η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή”, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το νωρίτερο το Σάββατο η βοήθεια, λέει ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας “αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω”, δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς.

“Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα”, δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

Προετοιμασία για κλείσιμο το Al Jazeera;

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εγκρίνει κανονισμούς που θα της επιτρέψουν να κλείνει προσωρινά ξένα ειδησεογραφικά κανάλια κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ο τρέχων πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα, εάν πιστεύει ότι η εκπομπή βλάπτει την εθνική ασφάλεια. Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια έγκρισης του κανονισμού προκειμένου να κλείσει το Al Jazeera, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, έχει βλάψει την εθνική ασφάλεια.

Ζημίες στον “Άγιο Πορφύριο” από ισραηλινό βομβαρδισμό

Στόχος “ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής” έγινε το βράδυ της Πέμπτης η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς επεσήμανε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι — μουσουλμάνοι και χριστιανοί– είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.

Το Πατριαρχείο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών.

Τι λέει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. “Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Το κέντρο αυτό “χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς”, διευκρίνισε. “Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος”, σημείωσε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες”, ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.

Εκκενώνεται πόλη στα σύνορα με Λίβανο

Το υπουργείο Άμυνας και οι Άμυνας του Ισραήλ ανακοινώνουν ότι θα αρχίσουν να απομακρύνουν τους κατοίκους από την Κιριάτ Σμόνα στα βόρεια, προς ξενώνες που επιδοτούνται από το κράτος. Η εκκένωση πραγματοποιείται εν μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους από την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ και άλλες συμμαχικές παλαιστινιακές φατρίες με στόχο το βόρειο Ισραήλ.

Χθες τρία άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα στην πόλη.

Η Κιριάτ Σμόνα έχει πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκους, αν και πολλοί έχουν ήδη φύγει εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν πολλές άλλες τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας ως απάντηση στη χθεσινή ρίψη ρουκετών και πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ. Ξεχωριστά, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοτώνοντας έναν τρομοκράτη στην περιοχή.

Διαδηλώσεις στον αραβικό κόσμο για τη Γάζα

Από το Κάιρο μέχρι τη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις αραβικές πρωτεύουσες σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζονται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

Στο Κάιρο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μερικές χιλιάδες από τους οποίους στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, φώναξαν “Ψωμί, ελευθερία, αραβική Παλαιστίνη” και “Ο λαός θέλει την πτώση του Ισραήλ”, παραφράζοντας τα δύο κυριότερα συνθήματα της “επανάστασης” του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Βαγδάτη, μερικές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, μεταξύ των οποίων πολλοί υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού ένοπλων παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χαμάς.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από μία γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη, την οχυρωμένη συνοικία όπου βρίσκεται κυρίως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην κατοχική ισραηλινή οντότητα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Χουσέιν, ένας 45χρονος οδηγός ταξί.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ιρακινές επαρχίες Νινευή (βόρεια) και Ντι Καρ (νότια).

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Χασντ αλ-Σάαμπι ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία “σε υποστήριξη στη Γάζα”.

Η οργή ήταν επίσης μεγάλη στην Ιορδανία, μια χώρα γειτονική με το Ισραήλ με το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης. Στην πρωτεύουσα Αμάν, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μεγάλο τέμενος Χουσεϊνί φωνάζοντας “Σώστε τη Γάζα!” και “Ανοίξτε τα σύνορα για να υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό λαό”.

Στην Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας.

“Έξω η Γαλλία”. “Ο λαός θέλει να φύγει ο πρεσβευτής (της Γαλλίας)”, φώναξαν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Χαμάς.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στα βόρεια προάστια της Τύνιδας, και έκαψαν μια αμερικανική σημαία. Η αστυνομία τους εμπόδισε να προσεγγίσουν την πρεσβεία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στο Μπαχρέιν, αυτή τη μικρή χώρα του Κόλπου, περίπου 2.000 άνθρωποι φώναξαν “Θάνατος στο Ισραήλ!” και “Θάνατος στην Αμερική!” στο τέμενος Ντιράζ.

“Είμαι μητέρα, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε οι οικογένειες της Γάζας”, λέει μία διαδηλώτρια, με το μωρό της αγκαλιά, στη διάρκεια μιας πορείας που πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή.

“Θέλουμε το τέλος της εξομάλυνσης και την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή”, προσθέτει, αναφερόμενη στις συμφωνίες του Αβραάμ το 2020, που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οδήγησαν το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη συνέχεια το Μαρόκο, να εγκαθιδρύσουν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη

* Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους της Χαμάς

Related posts

Έφτασε στην Πράγα για επίσκεψη ο Β. Ζελένσκι

admin

Γ. Λέναρσιτς: Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται

admin

Τι απαντά το Ισράηλ στο Reuters για το πόρισμα ότι δυνάμεις του σκότωσαν δημοσιογράφο του στον Λίβανο

admin

Γκουτέρες: Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών

admin

O ηγέτης της Χαμάς κάνει λόγο για “πρωτοφανή απομόνωση” του Ισραήλ

admin

Τι εξηγεί τη στάση του Ερντογάν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

admin

Η UNICEF λέει ότι σχεδόν όλα τα παιδιά στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν ανάγκη από ψυχολογική στήριξη

admin

Σερβία – Β. Μακεδονία: Συμφωνία για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από Νις ως Σκόπια

admin

Ανεβάζουν στροφές τα κινέζικα εργοστάσια

admin