Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζουν στροφές τα κινέζικα εργοστάσια

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2023, σε μια ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιτέλους σταθεροποιείται, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο πρόδρομος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκε στις 50,8 μονάδες από 49,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής την Κυριακή. Η ένδειξη αυτή ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων του Bloomberg που έδιναν μέση τιμή για το δείκτη 50,1 και ήταν η καλύτερη των τελευταίων 12 μηνών, από τον Μάρτιο του 2023. 

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μη μεταποιητικής δραστηριότητας ενισχύθηκε επίσης φτάνοντας στις 53 μονάδες έναντι εκτίμησης για 51,5 μονάδες.  Γενικά οι ενδείξεις πάνω από το 50 υποδηλώνουν επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ κάτω από το 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση. 

Οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών PMI είναι τα πρώτα επίσημα στοιχεία που γίνονται διαθέσιμα σε μηνιαία βάση κάθε μήνα και παρέχουν μια εικόνα της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη διατηρεί τη δυναμική της μετά από ένα σταθερό ξεκίνημα του έτους και ενδέχεται να δώσουν στους διαμορφωτές πολιτικής περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των προηγούμενων μέτρων τόνωσης προτού λάβουν μέτρα χαλάρωσης.

Ο καλύτερος από το αναμενόμενο μεταποιητικός PMI “αντανακλά σημάδια ότι η οικονομία σταθεροποιείται” παρά την επίδραση της εποχικότητας και τη χαμηλή βάση σύγκρισης, δήλωσε ο Μπρους Πάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρύτερη Κίνα στην Jones Lang LaSalle Inc. Ο μη μεταποιητικός PMI δείχνει επίσης ότι “οι εταιρείες έχουν σχετικά ισχυρή εμπιστοσύνη και προσδοκίες για τις μελλοντικές δραστηριότητές τους”.

Η επέκταση του δείκτη PMI της μεταποίησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του δείκτη PMI της παραγωγής, ο οποίος αυξήθηκε στις 52,2 από 49,8 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg Intelligence, Ντέιβιντ Κιου. Το εύρος των νέων εργοστασιακών παραγγελιών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, στις 53,0 μονάδες από 49,0 μονάδες, παρέχοντας σαφείς ενδείξεις επιτάχυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας, έγραψε ο Κιου σε έκθεσή του την Κυριακή.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο μια αύξηση του ΑΕΠ της κατά 5% το 2024, που πολλοί οικονομολόγοι τον θεωρούν άπιαστο, δεδομένης της παρατεταμένης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων και των επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων.


 

Related posts

Πώς η Ρωσία κερδίζει $δισ. “σπάζοντας” τις δυτικές πετρελαϊκές κυρώσεις

admin

Τουρκία: Το drone που κατέρριψε ο διεθνής συνασπισμός στη βόρεια Συρία “δεν είναι δικό μας”

admin

Γερμανία: Οι οδηγοί τρένων καλούνται σε τριήμερη απεργία από Τετάρτη έως Παρασκευή βράδυ

admin

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι

admin

Boeing: Άφαντα τα έγγραφα για την αποκόλληση πόρτας σε αεροσκάφος 737 MAX 9 εν ώρα πτήσης

admin

Γερμανία: Συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο η AfD

admin

Saudi Aramco: Μείωση 23% στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου, υπερβαίνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών

admin

Βραζιλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων λόγω της γρίπης των πτηνών

admin

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον προτείνει η Ουκρανία να παραλάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

admin